Matey Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Witam Mam pewien problem : Od pewnego czasu internet w Fedorze odmawia mi wspolpracy, znajduje sie w sieci gdzie adres przypisywany jest przez serwer DHCP dostawcy. Wszystko w jedynie_slusznym systemie dziala podczas gdy w Fedorze (8) owszem przypisany zostaje adres IP wraz z bramami itp. ale cala operacja trwa jakby dluzej niz jakis czas temu i jak juz wspomnialem na poczatku - po zalogowaniu, sieci brak. Nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na to pytanie, nie musze dodawac ze yum update z racji problemu nie bedzie rozwiazaniem. Dzieki za wszelkie wskazowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 10, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 Sprawdź ustawienia pliku konfiguracyjnego /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 (zamiast eth0 może być coś innego właściwego dla Twojego interfejsu np. wlan0). Może ustawienie MTU ma na to jakiś wpływ. Domyślnie jest 1500, ale podobno Neostrada ma 1492. Sprawdź ustawienia w /etc/resolv.conf czy są analogiczne jak w Windows. Jeśli karta dostaje poprawnie adres i bramę, to może nagrzebałeś coś w firewall'u? Co to znaczy sieci brak? Adres jest, więc do bramy chyba pingi dochodzą? No i tak na przyszłość, to jak zakładasz wątek to wysil się trochę i podaj nieco szczegółów, bo nadal nie ma tu przewidzianych etatów dla wróżek Jak na razie nie wiemy jaką masz sieć (Neostrada, kablówka, jakaś sieć osiedlowa?), nie wiemy jak jesteś podłączony do internetu (karta sieciowa, modem, router - jakie?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matey Napisano Grudzień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 10, 2007 ... Jak na razie nie wiemy jaką masz sieć (Neostrada, kablówka, jakaś sieć osiedlowa?), nie wiemy jak jesteś podłączony do internetu (karta sieciowa, modem, router - jakie?). Jestem podlaczony do sieci w akademiku polibudy, karta sieciowa rzecz jasna eth0 mam - co z reszta dzialalo jeszcze kilka tygodni temu zupelnie dobrze. Nie wiem czy jest to zwiazane z serwerem przydzielajacym adresy czy u mnie sie cos namieszalo - po prostu pewnego dnia wstalo i nie chodzi. Dodam jeszcze ze mam serwer postawiony na debianie do ktorego adres IP (zewnetrzny) rowniez przydzielany jest dynamicznie ale chodzi bez problemow za kazdym razem gdy laczy sie z ta sama siecia. A jesli chodzi o konkrety : IBM x23 z intelem PRO 100 VE na pokladzie (zasadniczo wspierane). Dodalem loga ifconfig, lspci oraz dmesga: http://matey.no-ip.info/log.txt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cracket Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 Przede wszystkim z logów które przysłałeś (może poza ipconfig) niewiele wynika - lepsze są: grep dhclient /var/log/messages 1) Masz jedną kartę sieciową czy 2? Piszesz o IP zewnętrznym, ale chyba masz przekierowanie z IP zewnętrznego na wewnętrzne? 2) Załóżmy że masz jedną sieciówkę i na nim powinieneś mieć jeden logiczny interface, czyli powinieneś odpalić /sbin/dhclient łapkami i zobaczyć jakie ustawienia ściąga z sieci, czyli: IP/Netmask (zapewne 156.17.230.79 Bcast:156.17.230.127 Mask:255.255.255.128??) Bramkę domyślną, np: [xx@yy home]$ route Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface default 156.17.230.xxx 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0 i domyślne serwery DNS Potem puść pinga na bramkę, czyli ping 156.17.230.xxx a na końcu zobacz czy pakiety wychodzą przez bramkę, robiąc traceroute 149.156.1.3 a potem porównaj to z jedynie słusznym systemem czy się zgadza Podpowiem ci że konfiguracja IP nie wystarczy jeśli z bramką coś jest nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matey Napisano Grudzień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 Witam Wiec po kolei: Kart sieciowych mam dwie (jedna zwykla ethernetowa i druga wifi) Z IP zewnetrznym to nie sadze bym mial przekierowywane - raczej oryginalnie zewnetrzne bo w jedynie slusznym systemie tracert wskazuje ze przed soba mam tylko brame: Trasa śledzenia do interia.pl [217.74.65.119] przewyższa maksymalną liczbę przeskoków 30 1 <1 ms <1 ms <1 ms 156.17.230.126 2 1 ms 1 ms 1 ms z-ikarnet-do-wask.ikarnet.pl [156.17.229.254] (...) Co do ustawien - sa sciagane poprawnie mianowicie: IP: 156.17.230.49 maska: 255.255.255.128 A tutaj logi z tego co udalo mi sie wyciagnac: http://matey.no-ip.info/log2.txt Jedyne co mnie w tym zastanawia to roznica w adresie IP bramy: przypisany za pomoca DHCP w windzie jest 156.17.230.126 podczas gdy w fedorce 156.17.230.1 a wszystko dzieje sie na tym samym komputerze z tego samego serwera dhcp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 A pokaż jeszcze /etc/resolv.conf. Próbowałeś połączyć sie z Interią przez IP (http://217.74.65.27)? Pingnij na www.interia.pl i zobacz czy DNS potrafi rozwiązać adres IP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matey Napisano Grudzień 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Witam http://matey.no-ip.info/resolv.txt A pingiem nie rozpoznaje IP (unknown host) wiec dns nie zwraca domeny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 To ja bym zmienił te DNS w resolv.conf na jakieś inne (choćby z TPSA). Żeby potem DHCP nie zmieniło pliku trzeba w /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 wstawić (o ile dobrze pamiętam) "PEERDNS=no". No i sprawdź to co pisałem powyżej - czy przeglądarka wejdzie na stronę interii po adresie IP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matey Napisano Grudzień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 Witam Zmienilem DNS'y na Tepsowe (194.204.159.1 i 194.204.152.34) i ustawilem zeby nie sciagal ich z DHCP ale wciaz niestety nie moge zmusic do pracy tej karty sieciowej. Po adresie IP rowniez nie moge dostac sie na zadna strone (ping 217.74.65.27) tez nie zwraca wynikow. Nie mam pomyslu co sie pieprzy - dodam ze normalnie w ciagle-slusznym systemie operacyjnym, dhcp dziala i internet hula... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 dodam ze normalnie w ciagle-slusznym systemie operacyjnym, dhcp dziala i internet hula...Wg mnie to są jakieś problemy z routingiem. Bo jeśli nie możesz się nigdzie dostać (poza bramę) nawet po IP to nie jest to wina DNSów (przynajmniej nie wyłącznie). Sprawdź jeszcze raz jak wygląda routing pod windows (polecenie "route print") i spróbuj ustawić dokładnie to samo pod linuksem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 20, 2007 A masz dwie karty sieciowe włączone? Internet (przy neostradzie) bez odpowiedniej konfiguracji nie działa gdy modem i karta sieciowa są jednocześnie włączone. Może to ten sam problem. PS: Spróbuj chwilowo statycznie ustawić IP i zobacz czy zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikołaj Napisano Lipiec 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 25, 2008 Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo zdaje się mam podobny, bądź ten sam problem, mianowicie z tego co patrzałem, wygląda na to że dhcp nie przydziela mi bramy (na windzie oczywiście dhcp działa, na fedorce nie) jak wpisuje ręcznie wszystko, ip maskę, bramę, to działa, na dhcp nie //tutaj ręczne ustawienia [root@mag-lap ~]# route -ne Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface 72.38.200.0 0.0.0.0 255.255.248.0 U 0 0 0 eth1 0.0.0.0 72.38.200.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth1 // no a tu dhcp [root@mag-lap ~]# route -ne Kernel IP routing table Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface 72.38.200.0 0.0.0.0 255.255.248.0 U 0 0 0 eth1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi