gsa Napisano Grudzień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2007 Witam Moze temat malo precyzyjny ale chodzi mi o to ze Xy uruchamiaja sie pod konsola nr 4 [alt+f5]. Ja czesto dlubie cos pod konsola itd i zazwyczaj mialem jeszcze otwarte ze 3 inne [i nie chodzi mi tu o otwarcie kilku terminali pod Xami], jednak jak przelaczam sie na 0 badz inna alt+fX to dostaje czarny ekran z migajacym kursorem - i tyle. Nie da sie zalogowac. Pytanie takie - jak uzywac pozostalych konsol? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2007 Witam Moze temat malo precyzyjny ale chodzi mi o to ze Xy uruchamiaja sie pod konsola nr 4 [alt+f5]. Ja czesto dlubie cos pod konsola itd i zazwyczaj mialem jeszcze otwarte ze 3 inne [i nie chodzi mi tu o otwarcie kilku terminali pod Xami], jednak jak przelaczam sie na 0 badz inna alt+fX to dostaje czarny ekran z migajacym kursorem - i tyle. Nie da sie zalogowac. Pytanie takie - jak uzywac pozostalych konsol? To jest jakiś bug, normalnie działa to jak zawsze. Ja też mam problem ze zianą przy wylogowywaniu się albo reboocie z menu kde dostaje czarny ekran myszkę i tyle dopiero po przełączeniu się na inną konsole mogę z roota zrebootować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2007 ale chodzi mi o to ze Xy uruchamiaja sie pod konsola nr 4 [alt+f5].Dlaczego masz X-y pod Alt+F5 a nie standardowo pod Alt+F7? Czy jesteś pewien, że masz Fedorę a nie Debiana lub Ubuntu? Ja czesto dlubie cos pod konsola itd i zazwyczaj mialem jeszcze otwarte ze 3 inne [i nie chodzi mi tu o otwarcie kilku terminali pod Xami], jednak jak przelaczam sie na 0 badz inna alt+fX to dostaje czarny ekran z migajacym kursorem - i tyle.Piszesz bardzo nieskładnie i nie jestem pewien czy dobrze rozumiem, ale może odszukaj plik /etc/inittab a w nim m.in.# Run gettys in standard runlevels 1:2345:respawn:/sbin/mingetty tty1 2:2345:respawn:/sbin/mingetty tty2 3:2345:respawn:/sbin/mingetty tty3 4:2345:respawn:/sbin/mingetty tty4 5:2345:respawn:/sbin/mingetty tty5 6:2345:respawn:/sbin/mingetty tty6 To są standardowe konsole tekstowe w Fedorze. Domyślnie jest ich 6 (przęłącznik Alt+Ctrl+F1 do F6, lub Alt+F1 do F6) Żeby dodać kolejną konsolę tekstową wystarczy dodać linię 7:2345:respawn:/sbin/mingetty tty7 itd, itd. Sądzę, że można tak dodać do 11 konsoli tekstowych, tak, żeby pod F12 pozostała możliwość przełączenia na X-y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi