Cyryl Napisano Grudzień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2007 Mam pytanie czy istnieje możliwość zamontowania obrazu ISO bez uprawnień root-a. Nie mogę edytować Fstab-u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 11, 2007 Bez uprawnień roota i/lub możliwości modyfikacji /etc/fstab to się raczej nie da. Zakładam, że jeśli nie masz możliwości edycji /etc/fstab to nie możesz również edytować /etc/group czy /etc/sudoers. Czyli próbujesz zrobić coś, na co administrator raczej by się nie zgodził ale może warto zacząć od pogadania z nim? A tak z ciekawości: do czego Ci to potrzebne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Grudzień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2007 A nie lepiej iso montowac, wtedy kiedy jest potrzebne z konsoli? A nie juz na starcie systemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2007 A nie lepiej iso montowac, wtedy kiedy jest potrzebne z konsoli? A nie juz na starcie systemu? matlas, ja może czegoś nie widzę, ale wg mnie to nigdzie nie ma nic o montowaniu na starcie systemu :lammer: Chodzi o zamontowanie obrazu ISO przez zwykłego usera, bez posiadania uprawnień roota i co za tym idzie bez możliwości dokonania wpisów w fstabie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyryl Napisano Grudzień 12, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 12, 2007 Robie program montujący obrazy .iso oraz .mdf i gostek ( moj Dr z PG od PJP)co mam mu złożyć program zażyczył żeby nie było potrzeba wpisywać hasła roota lub mam napisać moduł który będzie montować pliki ale mi się to nie za bardzo uśmiecha i nie wiem jak do tego podejść. Troche mnie to dziwi ze nie można sobie zamontować obrazu w swoim domowym katalogu bez rota a pmount montuje tylko z urzadzeń. Może kieyś napiszę taki programik tylko jak się trochę wiecej nauczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cracket Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 Zobacz parametr w pliku fstab - "user" Żeby to działało /bin/mount musi mieć atrybut suid: ls -l /bin/mount -rwsr-xr-x 1 root root 62200 paź 16 22:43 /bin/mount i do fstab-a musisz mieć wpisane na stałe ścieżkę do iso i do katalogu montowania A jak ci to nie wystarczy to poczytaj o FUSE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyryl Napisano Grudzień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 Zobacz parametr w pliku fstab - "user" Żeby to działało /bin/mount musi mieć atrybut suid: ls -l /bin/mount -rwsr-xr-x 1 root root 62200 paź 16 22:43 /bin/mount i do fstab-a musisz mieć wpisane na stałe ścieżkę do iso i do katalogu montowania A jak ci to nie wystarczy to poczytaj o FUSE My się nie rozumiemy ja wiem że można tak zrobić tylko pytam się czy da rady to zrobć bez zmieniania Fstaba gdyż nie mam uprawnień roota itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 Zobacz parametr w pliku fstab - "user" [...]i do fstab-a musisz mieć wpisane na stałe ścieżkę do iso i do katalogu montowania craket warunek brzegowy określał, że do /etc/fstab nie mamy dostępu [EDIT]Ooopss, jakos przegapiłem odpowiedź Cyryla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi