Skocz do zawartości

Jak Zainstalowac Fedore Z Arch I586 Zamiast I686 ?

p1nkrubb3rd1ld0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

mam małe pytanie ... posiadam tablet jak w temacie ...

... instaluje fedore z live cd i instaluje mi sie i686 ...

... a osobiscie wolalbym, zeby kernel uzywal starszej architektury ... tylko jak to zainstalowac ?? ...... czy system wtedy powinien przyspieszyc ??

no i w sumie jaka architektura jest najkorzystniejsza dla procka AMD transmeta crusoe ?

Witam serdecznie,

mam małe pytanie ... posiadam tablet jak w temacie ...

... instaluje fedore z live cd i instaluje mi sie i686 ...

... a osobiscie wolalbym, zeby kernel uzywal starszej architektury ... tylko jak to zainstalowac ?? ...... czy system wtedy powinien przyspieszyc ??

no i w sumie jaka architektura jest najkorzystniejsza dla procka AMD transmeta crusoe ?

Przecież TM to i686.

nie wiem czy architektura i586 jest najkorzystniejsza dla Crusoe (moim zdaniem właśnie i686),

wracając jednak do architektury i586, to możesz wybrać jądro kompilowane w tej architekturze, jednak żeby cały system działał Ci w architekturze i586 musisz indywidualnie sprawdzać czy pakiety były kompilowane ogólnie na arch x86 (i386) czy na którąś wyspecjalizowaną, ponieważ w Fedorze nie ma podziału na repozytoria w zależności od architektury,

większość pakietów kompilowanych jest na architekturę i686, a spora część na ogólną x86 (i386) lub x86_64,

aby odinstalować kernel i686 użyj yuma, a następnie pobierz nowe jądro również za pomocą yuma podając pełna nazwę pakietu wraz z przedrostkiem architektury,