rafi6666 Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 Postanowiłem zainstalować Linux-a i wybór padł na Fedore 8, instalacja przebiegła prawidłowo i system działał OK do czasu instalacji sterowników nVidia przez yum-a. Po reboot system przestał się uruchamiać i monitor poinformował mnie o braku sygnału, i system wisi. Postanowiłem zainstalować Fedore 7 i to samo, następnie zainstalowałem znowu Fedore 8 z sterownikami z strony nVidia i też to samo, próbowałem też z Ubuntu 7.10 i też to samo. Mój komputer to AMD64 X2 3800 (939) Biostar nForce 4 Ultra, GeForce 8600GT Gigabyte 1GB RAM. rafi6666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Kamills Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 Lepiej zainstaluj sterowniki z Livny, bo z tymi z Nvidi to są problemy. Kamills Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi6666 Napisano Styczeń 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2008 Właśnie te instalowałem, z Livny. Ale niestety nie działa i postanowiłem wymienić grafikę na GF 7300GT i wszystko działa jak należy. Nie wiem co to mogło być, możliwe że grafika 8600gt Gigabyte nie lubi linux-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lulo Napisano Styczeń 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2008 "...Nie wiem co to mogło być, możliwe że grafika 8600gt Gigabyte nie lubi linux-a." Bzdury opowiadasz ! - stery do Nvidia 8600 GT na podobnym kompie śmigaja aż miło, nie wspominając o rewelacyjnie działającym compizie i wszystkich bajerach 3D i grach. Błąd na pewno tkwi w instalacji/konfiguracji X-ów/sterów...akurat te z livny są najlepsze z dostępnych na F8...ot co ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafi6666 Napisano Styczeń 11, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2008 Instalowałem dobrze sterowniki, ale po restarcie system padał. Nie mogłem za żadne skarby dostać się nawet do konsoli, żadnej reakcji. Ten sam objaw miałem na Ubuntu, Fedora 8 i 7, Mandriva 2008. Wszędzie to samo system nie chciał się uruchomić. Dopiero pomogła wymiana grafiki, przetestowałem na Debianie, Mandrivie, Ubuntu oraz oczywiście na Fedorze 8 wszystko OK działa prawidłowo i mam pełną akcelerację. Czasami tak była złośliwość rzeczy martwych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bakusmarc Napisano Grudzień 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2008 Witam , ja mam problem z samym zainstalowaniem tych sterowników, jak uruchamiam terminal i wpisyje sh NVIDIA-Linux-x86-177.82-pkg1.run to uruchamia sie okno z informacją "ERROR: nvidia-installer must be run as root" . nie wiem, dla niektórych to może jest śmieszne ale to są moje początki z fedora,mało urzytkowałem linuksa i jeśli ktoś miałby odrobine chęci aby mi pomóc to byłbym wdzięczny.Chciałbym jeszcze dodać że mam kartę graficzną nvidia geforce 8600 gt .pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Grudzień 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2008 Najpierw zajrzyj tutaj: http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f10.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bakusmarc Napisano Grudzień 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2008 no tylko że ja posiadam fedore 8, to jest duża różnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Grudzień 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2008 Niektórzy to naprawdę komplikują sobie życie. Wsparcie dla Fedory 8 kończy się niebawem (kwestia tygodni) . Nie będą udostępniane ŻADNE aktualizacje, więc bezpieczeństwo systemu będzie zagrożone, nie mówiąc o aktualizacjach programów dotyczących funkcjonalności. Druga sprawa - nie mam pojęcia dlaczego ludzie przed instalacją jakiejkolwiek dystrybucji Linuksa nie czytają o niej. Od ładnych kilku lat instalacja sterowników ze strony NVidii jest głupotą. Przecież w większości dystrybucji, w tym w Fedorze gotowe są pakiety binarne, które mają same zalety, np. sterownik się sam aktualizuje. Trzecia myśl - na stronie do której link podał kolega MC' po prawej stronie jest menu w którym widnieje link do Installation Guide dla Fedory 8... Naprawdę warto wykazać się minimum samodzielności - to później procentuje. Na przyszłość przeszukuj forum. Odpowiedzi na twój post jest pierdyliard na tym forum nie mówiąc już o zagranicznych serwisach. I na koniec, choć poradnik się trochę przeterminował to dalej jego część podstawowa jest aktualna. Bez podstaw będziesz zadawał durne pytania jak to "ERROR: nvidia-installer must be run as root", gdzie pisze ci co masz zrobić... Przeczytaj koniecznie sekcję PODSTAWY bo bez tego to nic nie zrobisz na jakimkolwiek linuksie. http://poradnik.fedora.pl/ No i oczywiście zainstaluj Fedorę 10, aby uniknąć problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bakusmarc Napisano Grudzień 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 30, 2008 oki dziękuje bardzo za cenne wskazówki pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi