creep Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 Witam. Jestem świeżym użytkownikiem Fedory i miałem problemy z modułem expat dlatego postanowiłem go odinstalować i zainstalować ponownie. Niestety po wpisaniu yum remove expat straciłem yum-a rpm-a i jeszcze parę innych rzeczy . Próbowałem rpm-a zainstalować ze źródeł ale nie mogę sobie z tym poradzić. Może ktoś mógłby podsunąć mi jakiś pomysł jak mógłbym uporać się z tym problemem. Nowa instalacja raczej nie wchodzi w grę... Z góry dzięki za wszystkie rady. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 straciłem yum-a rpm-a i jeszcze parę innych rzeczyChyba raczej świadomie wybrałeś ich usunięcie Przecież yum pokazuje listę pakietów, które będzie usuwał. Próbowałem rpm-a zainstalować ze źródeł ale nie mogę sobie z tym poradzić.Odpuść sobie, bo jeszcze gorzej namieszasz. Mówisz, że pakiet rpm usunięty? Nie możesz wywołać tego polecenia? Bo jeśli jednak możesz to sprawa jest prosta. Jeśli nie, to... masz może płytę instalacyjną DVD czy instalowałeś z LiveCD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creep Napisano Grudzień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 nie zupełnie świadomie bo nie zauważyłem że w wśród od instalowywanych rzeczy jest yum i rpm a tych rzeczy było kilka bo ponad 200 . Instalowałem z płytki DVD. zapomniałem dodać że nie mam rpm-a bo jak wpisuje to polecenie to pluje że nie ma takiego polecenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 Nie wiem czy to wyjdzie, ale spróbujmy tak: 1.Włóż DVD instalacyjne do napędu i odpal w trybie ratunkowym (chyba trzecia od góry opcja w menu płyty instalacyjnej) 2.Postępuj zgodnie z poleceniami na ekranie. Jak będzie się pytac czy włączyć sieć to każ włączyć. Mam andzieję, że adresy dostajesz po DHCP 3.NIE WYKONUJESZ ostatniego polecenia czyli "chroot /mnt/sysimage" 4.Jeśli masz połączenie z internetem przez proxy to dajesz export http_proxy=http://<adres twojego proxy>:<port proxy> jeśli masz bezpośrednie połączenie, to pomiń ten krok 5.Teraz wypada ściągnąć pakiet rpm cd /mnt/sysimage wget http://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/fedora/linux/releases/8/Fedora/i386/os/Packages/rpm-4.4.2.2-3.fc8.i386.rpm ścieżka jest przykładowa, ale poprawne więc możesz przepisać sobie. 6.instalujemy rpm do Twojego "okaleczonego" systemu cd /mnt/sysimage rpm -Uvh --replacepkgs --root=/mnt/sysimage rpm-4.4.2.2-3.fc8.i386.rpm Alternatywnie można kombinować z montowaniem płyty DVD: punkty 1.-3. ja wyżej i dalej... 4. mkdir /mnt/dvd mount /dev/scd0 /mnt/dvd cd /mnt/dvd/Packages # tu nie jestem pewien ścieżki ale masz wejść do "Packages" na DVD rpm -Uvh --replacepkgs --root=/mnt/sysimage rpm-<TAB> Bezpośrednio po wpisaniu ostatniego myślnika wciśnij klawisz <TAB> - powinna się podpowiedziec nazwa pakietu Dalej już niezależnie od sposobu w jaki zainstalwoałeś pakiet rpm możesz wydać polecenie "reboot" i zalogować się do systemu juz normalnie. Po zalogowaniu zamontuj znowu DVD, przejdź do katalogu "Packages" i zainstaluj yum rpm -Uvh yum-<TAB> No i dalej to chyba będziesz mógł yumem uzupełnić brakujące pakiety. Lista pakietów (m.in. tych usuniętych) z jakimi miał do czynienia yum jest w pliku /var/log/yum.log Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creep Napisano Grudzień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 już biorę się za robotę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 13, 2007 To powinno zadziałać - zrobiłem próbę na testowej Fedorze pod VMware i obie opcje są wykonalne. W sumie można było zrobić to jeszcze prościej doinstalowując z trybu awaryjnego brakujące pakiety przez yum z opcją "--installroot=/mnt/sysimage" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creep Napisano Grudzień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 Niestety w dalszym ciągu nie uporałem się z brakiem narzędzi wymienionych w temacie. Próbowałem wszystkich porad ale dalej tkwię w tym samym miejscu. Wystartowałem z płytki DVD w trybie "linux rescue", z sieci pobrałem pakiet "rpm" z tym że nie dokładnie taki http://sunsite.icm.edu.pl/pub/Linux/fedora/linux/releases/8/Fedora/i386/os/Packages/rpm-4.4.2.2-3.fc8.i386.rpm bo moja fedora to C5 no i przy próbie instalacji rpm -Uvh --replacepkgs --root=/mnt/sysimage pakiet który pobrałem no dostałem błędy zależności i komunikat o braku pakietów: libneon.so.25, librpm-4.4.so, librpmbuild-4.4.so, librpmdb-4.4.so, librpmio-4.4.so, no więc pobrałem również te pakiety i przy próbie instalacji libneon.so.25 dostałem komunikat o braku pakietu expat czyli ten którego wywaliłem no i wróciłem w zasadzie do punktu wyjścia. Próbowałem też użyć yum --installroot=/mnt/sysimage pakiet który pobrałem w tym samym trybie (linux rescue) ale otrzymałem command not found .Czyżbym zrobił jakieś błędy...? :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creep Napisano Grudzień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 Najwyraźniej coś spaprałem skoro tobie WalDo udało się to zrobić...mogę liczyć jeszcze na jakieś podpowiedzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 Najwyraźniej coś spaprałem skoro tobie WalDo udało się to zrobić...mogę liczyć jeszcze na jakieś podpowiedzi?No chyba nie bardzo, przynajmniej dopóki nie powiesz co zrobiłeś? co było źle? były jakieś komunikaty błedu? itd. Nie piszesz nawet czy próbowałeś łaczenia z siecią czy wgrywałeś pakiety z płyty instalacyjnej. Jak z sieci to jakie są parametry połączenia? DHCP czy ręcznie ustawiasz? Ja tam wróżka nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creep Napisano Grudzień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 Hmm... Pakiety zasałem z netu. IP ustawiałem ręcznie. Sieć (_napewno_ → na pewno) ORT skonfigurowałem poprawnie. Następnie wykonałem polecenia: cd /mnt/sysimage/ wget ftp://ftp.tpnet.pl/d17/fedora/5/i386/os/Fedora/RPMS/rpm-4.4.2-15.2.i386.rpm rpm -Uvh --replacepkgs --root=/mnt/sysimage rpm-4.4.2-15.2.i386.rpm no i potem dostałem błędy że jest brak następujących żeczy: libneon.so.25, librpm-4.4.so, librpmbuild-4.4.so, librpmdb-4.4.so, librpmio-4.4.so więc następnie zrobiłem: wget ftp://ftp.chg.ru/pub/Linux/fedora/linux/core/5/i386/os/Fedora/RPMS/neon-0.25.5-1.2.i386.rpm rpm -Uvh --replacepkgs --root=/mnt/sysimage neon-0.25.5-1.2.i386.rpm ale w tedy był błąd o braku pakietu którego dokładnie nazwy nie pamiętam w tej chwili ale chodziło o expat więc potem spróbowałem wpisać yum --installroot=/mnt/sysimage rpm-4.4.2-15.2.i386.rpm ale w tedy z koleji dostałem komunikat command not found no i tutaj stoję...nie wiem za bardzo jak zrzucać te błędy które mi wywala abym mógł jej przenieść na windę i wrzucić je tu na forum więc opisuję tak jak pamiętam ale jeśli to nadal za mało konkretnie to będę spisywał je z palca albo jakieś fotki robił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 wget ftp://ftp.tpnet.pl/d17/fedora/5/i386/os/Fedora/RPMS/rpm-4.4.2-15.2.i386.rpm [...] wget ftp://ftp.chg.ru/pub/Linux/fedora/linux/core/5/i386/os/Fedora/RPMS/neon-0.25.5-1.2.i386.rpm Opisy są chyba wystarczające, ale mam takie podstawowe pytanie czy Ty masz Fedora Core 5? Zwracaj uwagę na numerki, bo to mogła być jedna z przyczyn błędów. No i polecam mirrory Fedory w Polsce (rpm.pbone.net, sunsite.icm.edu.pl) - są bliżej niż ruscy, więc i szybciej pewnie też jest Co do reszty, to niestety zależności do pakietu rpm trzeba ściągnąć ręcznie, najlepiej do jednego katalogu, to wtedy stojąc w tym katalogu można zrobić takie globalne rpm -Uvh --replacepkgs --root=/mnt/sysimage *.rpm To co napisałem o yum to oczywista bzdura. Aż dziwne, że mnie nikt nie poprawił Przecież yum do poprawnego działania musi mieć pakiet rpm - yum to tylko "nakładka" na rpm - więc o tym ułatwieniu musimy zapomnieć do czasu zainstalowania rpm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creep Napisano Grudzień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 14, 2007 Tak mam fedora Core 5, wspominałem o tym w którymś z wcześniejszych postów. Niestety kompa, na którym miałem postwioną tę Fedorkę pożyczyłem braciakowi na weekend więc dalsze próby przywrócenia brakujących narzędzi muszę odłożyć do poniedziałku i wtedy poinformuję o rezultatach. Dzięks za dotychczasową pomoc...pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creep Napisano Grudzień 17, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2007 Witam ponownie. A więc tak: wykonałem czynności jak opisałem powyżej plus dociągnąłęm brakujący pakiet "expat-1.95.8-8.2.i386.rpm" po czym wpisałem rpm -Uvh --replacepkgs --root=/mnt/sysimage *.rpm w rezultacie otrzymałem komunikat o błędzie: error: can't create transction lock on /var/lib/rpm/--db.000 Czy jest jeszcze coś co mógłbym zrobić w tej sytuacji aby odzyskać yum-a i rpm-a czy to już koniec...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 17, 2007 error: can't create transction lock on /var/lib/rpm/--db.000 Przejdź do katalogu /mnt/sysimage/var/lib/rpm i sprawdzić czy istnieją w nim pliki __db.* (to są 2 znaki podkreślenia a nie myśllniki jak podałeś). Jeśli są tam takie pliki, to je skopiuj gdzieś na bok (chociaż w sumie nie wiem po co? Ale tak na wszelki wypadek... ) i po skopiowaniu usuń wszystkie z podana maską, czyli cd /mnt/sysimage/var/lib/rpm mkdir kopia cp __db.* kopia rm __db.* Potem spróbuj powtórzyć procedurę od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creep Napisano Grudzień 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2007 Ponownie wykonałem wszystkie kroki od nowa, ale wychodzi na to że te pliki __db.* tworzą się w trakcie wykonywania rpm -Uvh --replacepkgs --root=/mnt/sysimage *.rpm gdyż wykonuje to polecenie a następnie na pewno usuwam pliki o których mowa w poście powyżej (__db.*) i przy kolejnym wywołaniu rpm -Uvh --replacepkgs --root=/mnt/sysimage *.rpm wywala błąd error: can't create transction lock on /var/lib/rpm/--db.000 no więc wchodzę do katalogu /mnt/sysimage/var/lib/rpm a tam znowu są te pliki. Wykonałem te czynności parę razy i za każdym razem rezultat jest taki sam. Co jeszcze mógłbym zrobić w takiej sytuacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi