@WalDo Napisano Grudzień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2007 Najbardziej mnie dziwi, że w komunikacie błędu uparcie jest podawany plik "--db.000" a nie "__db.000". Co do plików __db.* to zgadza się, są tworzone w czasie korzystania z rpm (również w czasie korzystania z yum będącego nakładką na rpm) i powinny być usuwane po zakończeniu tranasakcji (instalacji pakietów). Jeżeli pliki dają się usuwać i przy ich braku nadal masz komunikat o niemożnosci utworzenia locka transakcyjnego na bazie, to może to oznaczać uszkodzenie pliku /var/lib/rpm/Packages, bo z możliwości usuwania plików __db.* z /mnt/sysimage/var/lib/rpm wnioskuję, że uprawnienia do tego katalogu posiadasz. Możesz jeszcze wypróbować akcję cd /mnt/sysimage/var/lib/rpm cp Packages Packages_old rpm --rebuilddb --root=/mnt/sysimage Ta operacja, o ile będzie możliwa do wykonania (nigdy tak nie robilem) może potrwać dość długo - do kilkunastu minut. Jeśli to nie pomoże, to chyba wyczerpały się moje pomysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creep Napisano Grudzień 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2007 Witam. Rzeczywiście, odnośnie komunikatu o błędzie error: can't create transction lock on /var/lib/rpm/--db.000 nie ma tam 2 myślinków tylko podkreślenia (__db.000) - mój błąd...sorki. Wykonałem ofkoz to co mi napisałeś w poprzednim poście WalDo ale efekt był ten sam jak wcześniej, tzn error: can't create transction lock on /var/lib/rpm/__db.000 z jedną różnicą. po wykonaniu polecenia rpm -Uvh --replacepkgs --root=/mnt/sysimage *.rpm pojawiał się komunikat ostrzegawczy: warning: expat-1.95.8-8.2.i386.rpm: Header V3 DSA signature: NOKEY, Key ID 4f2a6fd2 a pod spodem jeszcze error: can't create transction lock on /var/lib/rpm/__db.000 Wcześniej o tym nie wspomniałem bo jakoś umkło to mojej uwadze...sorki. Aczkolwiek nie wiem czy w tej sytuacji ma to jeszcze jakieś znaczenie... Jeśli rzeczywiście tak jest, a twoje pomysły WalDo się już wyczerpały to daj znać - będę próbował stawiać system na nowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Grudzień 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 18, 2007 [...]a twoje pomysły WalDo się już wyczerpały to daj znać - będę próbował stawiać system na nowo.A jak z odbudowaniem bazy RPM? Chodzi mi o przebudowanie pliku Packages poleceniem rpm --rebuilddb. Bo jeśli to nie działa, to ja się muszę poddać. Może ktoś inny coś jeszcze wykombinuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
creep Napisano Grudzień 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 19, 2007 No właśnie dziwne ale przy próbie cd /mnt/sysimage/var/lib/rpm cp Packages Packages_old rpm --rebuilddb --root=/mnt/sysimage jest ten sam błąd jak poprzednio: error: can't create transction lock on /var/lib/rpm/__db.000 Problem już nie aktualny. Waldo dzięks za pomoc, dzięki twym radom nauczyłem się kilku nowych rzeczy. Pozdrawiam. Miło słyszeć, że kolejnej osobie udało się rozwiązać problem i się czegoś nauczyła Tymczasem ja połączę posty /Karlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi