R_Przemek Napisano Październik 6, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2004 witam !! jestem zielony, ale początki sawsze są trudne! Podaje Hasło Roota i przy godzinie mam takie kluczyki, ale gdy chce usunąć jakiś plik albo folder to mi pisze brak uprawnień do usunięcia tego pliku (czy coś w tym stylu) ale (_napewno_ → na pewno) ORT brak uprawnień... to samo jest jak chce coś rospakować... Rozwiązanie (_napewno_ → na pewno) ORT jest banalne ale proszę o pomoc !! Przemek :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charon Napisano Październik 6, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2004 Rozwiązanie jest proste. Jak chcez usunać plik/folder, czy coś rozpakować, to zrób to na konsoli po podaniu polecenia su (i hasełka rzecz jasna). To nic żeś zielony. Artykułów o poleceniach Linuksa jest sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omen79 Napisano Październik 6, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2004 Konsola nie gryzie , z czasem polubisz ja bardziej niz ci sie wydaje (dobry poczatek to manual - wpisz w konsoli man su lub man program_z_jakim_masz_problem i poczytaj o swiecie mozliwosci , ktory skrywa program_z_jakim_masz_problem - znajomosc angielskiego mile widziana , choc codziennie chyba pojawia sie jakis spolszczony ) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raven Napisano Październik 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2004 Polecam http://piast.pertus.com.pl/~marcoos/unix/unix.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Październik 7, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2004 Konsola ? ok ! Ja właśnie korzystam z konsoli ... su moja nazwa moje Hasło mkdir /home/ppp ppp to nazwa katakogu jaki chce utworzyć . A ja zamiast katalogu mam informacje: brak uprawnień Co innego gdy chce zrobić katakog na pulpicie, to wtedy się robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawekM. Napisano Październik 7, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2004 Jak wpiszesz hasło to sprawdz poleceniem whoami czy jestes na koncie root, jesli tak to moze bawiłes sie prawami dostepu do tego katalogu i usunales sobie prawo zapisu ( mozesz to zobaczyc poleceniem ls -l ) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Przemek Napisano Październik 8, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 Raczej nie pozmieniałem żadnych ustawień w systemie, bo (_odrazu_ → od razu) ORT po zainstalowaniu nic nie zmieniam tylko podaje hasło roota i chce zainstalować neostrade... ale już w pierwszym kroku napotykam na problem bo nie moge utworzyć katalogu # mkdir /home/soft jak zwykle 'brak dostępu'. prubowałem : su przemek moje hasło mkdir /home/soft i to samo... A może przy instalacji jest coś szczegulnego do ustawienia ? a... i niemoge też wejść do 2 katalogów w systemie, jeden chyba nazywa się root albo boot jakoś tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlawekM. Napisano Październik 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 Nic dziwnego ze nie mozesz go utworzyc, bo powinienes wydac polecenie: su root twoje haslo i potem dopiero mozesz tworzyc w /home pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi