DAREK WL. Napisano Grudzień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 15, 2007 Witam ; Mam takie pytanie ; czy w gnome mozna ustawic pukpit jako pokaz slajdów podobnie jak robi sie to w KDE . Sam nieznalazłem takiej opcji w ustawieniach gnome . Moze ktos wie gdzie sie ukrywa opcja "pokaz sljdów " do ustawień tla pulpitu w gnome :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Przypadkiem znalazłem coś takiego http://www.michalklich.com/2007/11/28/infinity-24-dla-kde/przeglądając bloga jednego z forumowiczów. Nie jest to do końca chyba to, ale bardzo blisko. Jako tapetę trzeba ustawić plik infinity.xml u mnie znajduje się on w /usr/share/backgrounds/infinity/infinity.xml ale na dobrą sprawę można go zrobić samemu i umieścić w katalogu z tapetami do wyświetlenia. Wygląda to tak <background> <starttime> <year>2007</year> <month>09</month> <day>26</day> <hour>07</hour> <minute>00</minute> <second>00</second> </starttime> <!-- This animation will start at 7 AM. --> <!-- We start with sunrise at 7 AM. It will remain up for 1 hour. --> <static> <duration>3600.0</duration> <file>/usr/share/backgrounds/infinity/1-infinity-sunrise.png</file> </static> <!-- Sunrise starts to transition to day at 8 AM. The transition lasts for 5 hours, ending at 1 PM. --> <transition type="overlay"> <duration>18000.0</duration> <from>/usr/share/backgrounds/infinity/1-infinity-sunrise.png</from> <to>/usr/share/backgrounds/infinity/2-infinity-day.png</to> </transition> <!-- It's 1 PM, we're showing the day image in full force now, for 2 hours ending at 3 PM. --> <static> <duration>7200.0</duration> <file>/usr/share/backgrounds/infinity/2-infinity-day.png</file> </static> <!-- It's 3 PM, and we're starting to transition to sunset. Transition completes at 6 PM. --> <transition type="overlay"> <duration>10800.0</duration> <from>/usr/share/backgrounds/infinity/2-infinity-day.png</from> <to>/usr/share/backgrounds/infinity/3-infinity-sunset.png</to> </transition> <!-- It's 6 PM, and it's sunset, for an hour. Ends at 7. --> <static> <duration>3600.0</duration> <file>/usr/share/backgrounds/infinity/3-infinity-sunset.png</file> </static> <!-- It's 7 PM and it's going to start to get darker. This will transition for 5 hours up until midnight. --> <transition type="overlay"> <duration>18000.0</duration> <from>/usr/share/backgrounds/infinity/3-infinity-sunset.png</from> <to>/usr/share/backgrounds/infinity/4-infinity-night.png</to> </transition> <!-- It's midnight. It'll stay dark for 5 hours up until 5 AM. --> <static> <duration>18000.0</duration> <file>/usr/share/backgrounds/infinity/4-infinity-night.png</file> </static> <!-- It's 5 AM. We'll start transitioning to sunrise for 2 hours up until 7 AM. --> <transition type="overlay"> <duration>7200.0</duration> <from>/usr/share/backgrounds/infinity/4-infinity-night.png</from> <to>/usr/share/backgrounds/infinity/1-infinity-sunrise.png</to> </transition> </background> * Sprawdziłem to i bardzo ładnie działa, teraz przydało by się tak zmodyfikować plik xml żeby losował pliki z żądanego katalogu, niestety nie znam xml i nie wiem, czy da się to zrobić używając wyłącznie tego pliku. Ostatecznie można użyć crontab do generowania i podmiany pliku xml za pomocą innego programu/skryptu. Taki pomysł wydaje mi się prosty, choć z pewnością nie najprostszy. * Dwa podobne rozwiązania w terminalu, które używają gconftool-2. Losują obrazki ze wskazanego katalogu. W bash http://lukasz.jokielowie.com/gnome2-random-background.bash lub a perl http://eric.halo43.com/weblog.php?180. Ostatecznie oba skrypty trzeba uruchamiać co np. 15 minut za pomocą cron. Był jeszcze gdzieś skrypt w python oraz inne http://www.google.pl/search?q=Random+Wallp...lient=firefox-a Jedna uwaga, w podanej ścieżce do katalogu z obrazkami nie powinno być linków symbolicznych, albo nie powinny być na partycji NTFS (u mnie tak nie działa, nie wiem czemu) * istnieje też aplet Wallpaper Tray w repo yum install wp_tray, pamiętaj że to aplet dodawany bezpośrednio do paska gnome, więc nie szukaj go w menu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi