keven204 Napisano Grudzień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 Witam! Mam wielki problem z użytkowaniem k3b... Zainstalowałem z yum -y install k3b. niby spoko... Próbuje włączyć a tu ZONK! K3b się zawiesiło.... nie wczytuje się.... Jaki jest problem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 Uruchom poleceniem k3b z konsoli i popatrz na terminal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keven204 Napisano Grudzień 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 Uruchom poleceniem k3b z konsoli i popatrz na terminal. [root@keven204 keven204]# k3b /usr/bin/iceauth: creating new authority file /root/.ICEauthority Session management error: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed kbuildsycoca running... DCOP Cleaning up dead connections. Invalid entry (missing '=') at /tmp/kde-root/kconf_updateTyJhsc.tmp:1 Session management error: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed [root@keven204 keven204]# (K3bDevice::HalConnection) initializing HAL >= 0.5 Mapping udi /org/freedesktop/Hal/devices/storage_model_DVD_SHD_16P1S to device /dev/sr1 Mapping udi /org/freedesktop/Hal/devices/storage_model_DVD_RW_ND_4571A to device /dev/sr0 /dev/sr0 resolved to /dev/sr0 Nic z tego nie rozumiem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 Masz swoje konto zwykłego użytkownika, czy wszystko robisz z konta roota? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keven204 Napisano Grudzień 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 Masz swoje konto zwykłego użytkownika, czy wszystko robisz z konta roota? sorry mój błąd.. [keven204@keven204 ~]$ (K3bDevice::HalConnection) initializing HAL >= 0.5 Mapping udi /org/freedesktop/Hal/devices/storage_model_DVD_SHD_16P1S to device /dev/sr1 Mapping udi /org/freedesktop/Hal/devices/storage_model_DVD_RW_ND_4571A to device /dev/sr0 /dev/sr0 resolved to /dev/sr0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Grudzień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 Taki błąd świadczy o braku komunikacji między programami KDE a sesją. Tak jakby użytkownik nie mógł podłączyć się do x-serwera lub managera okien. Nie powinien w ogóle wystąpić w dobrze zbudowanym środowisku. Jedną z przyczyn może być konflikt pakietów z niewłaściwego źródła/wersji/architektury. Na pewno dobry pakiet ściągnąłeś? Ale powody mogą być także inne, m.in. konfiguracja x-serwera w /etc/X11/xorg.conf. Poszukaj w google'u "None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed", powinieneś coś znaleźć. Dlaczego pracujesz na koncie roota? z rozpaczy, że na zwykłym się nie da? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Grudzień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 Widzę, że na forach mandrivy, debiana, ubuntu, suse jest poruszany ten sam temat, na dodatek jest bardzo świeży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Grudzień 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 Czyli możliwy błąd w K3b lub samym KDE, czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keven204 Napisano Grudzień 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 Eii ale sorry nie patrzcie na pierwszy Code bo ja to z gnoma uruchomiłem (n00b ze mnie).. drugi jest z usera czystego i kde... A jak na kde uruchamiam z roota to nic nie ma.. po prostu stoi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keven204 Napisano Grudzień 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 27, 2007 teraz pokombinowałem i mam takie coś: (K3bDevice::HalConnection) initializing HAL >= 0.5 Mapping udi /org/freedesktop/Hal/devices/storage_model_DVD_SHD_16P1S to device /dev/sr1 Mapping udi /org/freedesktop/Hal/devices/storage_model_DVD_RW_ND_4571A to device /dev/sr0 /dev/sr0 resolved to /dev/sr0 Dodam jeszcze że kiedyś miałem taki sam bład... Tylko że wtedy miałem tak że po świeżym resecie kompa działało... potem już nie i musiałem reset i było spoko... Tak sobie teraz mysle ze pewnie coś w X'ach zwalone mam... o0 chyba problem w tym że nie wykrywa dvd Kiedyś pamiętam robiłem w fstab i to nawet cos umiałem.. teraz nie pamietam jak to zrobić Pomożecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano Grudzień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2007 miałem podobny problem z moją nagrywarką w laptopie f5v na moje skromne oko to się powoli psuje nagrywarka, u mnie problem znikł jak dostałem nową nagrywarkę na gwarancji. Czy testowałeś nagrywarkę /napęd na innych systemach dystrybucjach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keven204 Napisano Grudzień 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 28, 2007 miałem podobny problem z moją nagrywarką w laptopie f5v na moje skromne oko to się powoli psuje nagrywarka, u mnie problem znikł jak dostałem nową nagrywarkę na gwarancji. Czy testowałeś nagrywarkę /napęd na innych systemach dystrybucjach ? Na windowsie chodzi bezbłędnie... Możliwe że biosa nowego wrzucałem na windowsie i tego jest wina ??! System nie widział DVD więc dodałem w fstab odpowiednie wpisy.. Wpisałem mount -a i zaczekałem... komputer sie zresetował i wszystko jest pięknie K3b działa, dvd też Pozdrawiam.. Używaj opcji edytuj a nie pisz postów jeden za drugim /Karlik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi