Skocz do zawartości

K3b Się Zacina

keven204

Rekomendowane odpowiedzi

Uruchom poleceniem k3b z konsoli i popatrz na terminal.

[root@keven204 keven204]# k3b
/usr/bin/iceauth:  creating new authority file /root/.ICEauthority
Session management error: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed
kbuildsycoca running...
DCOP Cleaning up dead connections.
Invalid entry (missing '=') at /tmp/kde-root/kconf_updateTyJhsc.tmp:1
Session management error: Authentication Rejected, reason : None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed
[root@keven204 keven204]# (K3bDevice::HalConnection) initializing HAL >= 0.5
Mapping udi /org/freedesktop/Hal/devices/storage_model_DVD_SHD_16P1S to device /dev/sr1
Mapping udi /org/freedesktop/Hal/devices/storage_model_DVD_RW_ND_4571A to device /dev/sr0
/dev/sr0 resolved to /dev/sr0

Nic z tego nie rozumiem..

Masz swoje konto zwykłego użytkownika, czy wszystko robisz z konta roota?

sorry mój błąd..

[keven204@keven204 ~]$ (K3bDevice::HalConnection) initializing HAL >= 0.5
Mapping udi /org/freedesktop/Hal/devices/storage_model_DVD_SHD_16P1S to device /dev/sr1
Mapping udi /org/freedesktop/Hal/devices/storage_model_DVD_RW_ND_4571A to device /dev/sr0

Taki błąd świadczy o braku komunikacji między programami KDE a sesją. Tak jakby użytkownik nie mógł podłączyć się do x-serwera lub managera okien. Nie powinien w ogóle wystąpić w dobrze zbudowanym środowisku.

Jedną z przyczyn może być konflikt pakietów z niewłaściwego źródła/wersji/architektury. Na pewno dobry pakiet ściągnąłeś?

Ale powody mogą być także inne, m.in. konfiguracja x-serwera w /etc/X11/xorg.conf.

Poszukaj w google'u "None of the authentication protocols specified are supported and host-based authentication failed", powinieneś coś znaleźć.

Dlaczego pracujesz na koncie roota? z rozpaczy, że na zwykłym się nie da?

teraz pokombinowałem i mam takie coś:

(K3bDevice::HalConnection) initializing HAL >= 0.5

Dodam jeszcze że kiedyś miałem taki sam bład... Tylko że wtedy miałem tak że po świeżym resecie kompa działało... potem już nie :D i musiałem reset i było spoko...

Tak sobie teraz mysle ze pewnie coś w X'ach zwalone mam...

o0 chyba problem w tym że nie wykrywa dvd :D Kiedyś pamiętam robiłem w fstab i to nawet cos umiałem.. teraz nie pamietam jak to zrobić :( Pomożecie ?

miałem podobny problem z moją nagrywarką w laptopie f5v na moje skromne oko to się powoli psuje nagrywarka, u mnie problem znikł jak dostałem nową nagrywarkę na gwarancji. Czy testowałeś nagrywarkę /napęd na innych systemach dystrybucjach ?

Na windowsie chodzi bezbłędnie... Możliwe że biosa nowego wrzucałem na windowsie i tego jest wina ??!

System nie widział DVD więc dodałem w fstab odpowiednie wpisy.. Wpisałem mount -a i zaczekałem... komputer sie zresetował i wszystko jest pięknie :D

K3b działa, dvd też :D Pozdrawiam..

Używaj opcji edytuj a nie pisz postów jeden za drugim /Karlik

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...