Grey Napisano Styczeń 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2008 Otoz chcialbym zapytac sie o dreczoce mnie problemy w fedorze. 1. W grubie mam skonfigurowny boot windowsa na zly dysk , jezeli sam edytuje to wsyztsko dziala , chcialem edytowac conf. Gruba lecz pokazuje sie pusty plik. 2. W moim koncie uzytkownika chcialbym aby nie pytal mnie sie wkolko o haslo do roota , co nalezy zrobic? 3.Informacje typu ''polaczono z siecia'' pokazuja sie po lewej stronie a nie po prawej jak mialem w F7. 4.Wolniejsze ladowanie sie systemu w momencie zalogowania do pojawienia sie paska , dluzej to zajmuje niz w F7. 5.Po zmniejszeniu jasnosci obrazu , po jakiesc chwili (roznie) samo powraca do maksymalnego wyjsciowego ustawienia. Sa to male problemy , ale jak szukalem odpowiedzi i probowalem cos z nimi zrobic to poprotu nie pomagalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Styczeń 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2008 Czy masz zainstalowaną Fedore na laptopie czy komputerze stacjonarnym, czy edytujesz konfigurację gruba jako root?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grey Napisano Styczeń 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2008 Laptop , Jako Root. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Styczeń 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2008 Plik konfiguracyjny gruba powinieneś mieć w /boot/grub/menu.lst. Matryca powinna rozjaśniać się automatycznie po włączeniu zasilacza. Możesz jeszcze sprawdzić ustawienia gnome-power-manager w gconf, za pomocą gconf-editor. Jeżeli chcesz żeby nie system nie wołał od ciebie hasła root, pobaw się konfiguracją sudo: man sudo, a co do prędkości uruchamiania to wyłącz niepotrzebne usługi systemowe i usługi ładujące się z twoim profilem w ustawieniach sesji (jeżeli używasz gnome). Co do dymków to ich ustawienie zmienisz również w gconf w ustawieniu notification-daemon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Styczeń 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 1, 2008 passwd -d root To powinno wyłączyć hasło dla roota (zupełnie wyłączyć; dla zwykłych userów działa). Ale na wszelki wypadek wydaje mi się, że wtedy najlepiej też wyłączyć telnet i ssh tak, w ramach dmuchania na zimne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grey Napisano Styczeń 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 Poki co Jasnosc monitora dziala , Grub Skonfigurowany , Dymki tez. Co do sudo to , myslalem ze mozna zrobic to na zasadzie ze moje konto jest kontem administratora , czyli jest konto roota ale nie tylko ono ma uprawnienia... Co do uruchamiania , to oczywiscie odrazy po instalacji konfigurowalem uslugi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 Co do sudo to , myslalem ze mozna zrobic to na zasadzie ze moje konto jest kontem administratora , czyli jest konto roota ale nie tylko ono ma uprawnienia...Możesz tak zrobić, ustawiając puste hasło użytkownika i dodając odpowiednie uprawnienia dla niego do /etc/sudoers, ale wg mnie to nie jest dobry pomysł. Z konta root można zbyt wiele rzeczy popsuć przez przypadek, więc lepiej wchodzić na konto z uprawnieniami (nabywać uprawnień przez sudo) z pełną świadomością, czyli podając hasło. Co do wolniejszego ładowania, to trudno coś stwierdzić na odległość. Jeśli masz ochotę badać to głebiej, to spróbujz bootchart - jest o tym w necie i są wpisy na forum (stare, z rok, 2 lata temu. polecam Google: "site:fedora.pl bootchart"). Powyłączaj przede wszystkim zbędne serwisy (też było na forum, jest nawet podczepiony temat), bo to najczęstsza przyczyna zwalniania przy starcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grey Napisano Styczeń 3, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 Faktem jest ze nie ebde uzywal czesto roota po tym jak skonfiguruje sstem tak aby pracowal jak najlepiej , jeszcze duzo mi brakuje... Co chwile czegos szukam... Mam nadzieje ze pozostalosci po innych programach itd nie gromadza sie jak w windzie bo bede mial syf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 3, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 3, 2008 Mam nadzieje ze pozostalosci po innych programach itd nie gromadza sie jak w windzie bo bede mial syf.Jeśli będziesz korzystał z zalecanych repozytoriów, w przypadku własnych kompilacji programów ze źródeł będziesz budował paczki RPM, to "syfu" raczej nie będzie. Wszystkie pliki konfiguracyjne programów, w tym gier tworzą się w ukrytych plikach i/lub podkatalogach Twojego katalogu domowego, więc łatwo zrobić porządek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grey Napisano Styczeń 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 4, 2008 Czyli wedlug tego co mowisz , a raczej piszesz a tak jest to nie powinienem miec problemow.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi