Tallyon Napisano Styczeń 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2008 Witam, Mam świeżo zainstalowany system Linux Fedora 8 i próbowałem się zalogować jako root w konsoli poleceniem su i wtedy zdałem sobie sprawę, że w żadnym etapie instalacji systemu ani po niej nie było miejsca na ustalenie hasła (_root'a_ → roota) ORT, jedynie na koniec instalacji nazwa i hasło konta użytkownika. W systemie wpisuje hasło użytkownika do pola hasła root ale też nie działa, próbuję się logować w trybie graficznym jako root, ale też nic! Proszę o pomoc, wiele rzeczy bez tego nie mogę zainstalować. Dziękuję i pozdrawiam, Tallyon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagil Napisano Styczeń 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2008 Musiał być ekran z podawaniem hasło, nie ma innej możliwości. Spróbuj sobie przypomnieć jakich haseł używasz zazwyczaj i popróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tallyon Napisano Styczeń 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2008 Używam jednego, próbowałem nawet kilku innych które mam "stałe" a nie wpisywałem nigdzie indziej niż strona internetowa, co do ekranu z wpisywaniem hasła jestem w 100% pewien, nie było go. (_linuxa_ → Linuksa) ORT mam w wersji live dvd z któregoś z numerów Komputer Świat z przełomu 2004/2005, mój kolega też zainstalował i jak ja nie miał nigdzie tego ekranu, we wszystkich innych linuxach jakie instalowałem nie było czegoś takiego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zybex_pl Napisano Styczeń 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2008 uruchamiasz Fedorę w trybie single passwd <nowe hasło> i po ptokach Pozdro zybex_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tallyon Napisano Styczeń 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 8, 2008 Emm... "Single" to znaczy jakim? I jak go uruchomić bo już domyślam się, że nie wiem jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hagil Napisano Styczeń 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 9, 2008 ... Linuksa mam w wersji live dvd z któregoś z numerów Komputer Świat z przełomu 2004/2005, mój kolega też zainstalował i jak ja nie miał nigdzie tego ekranu, we wszystkich innych linuksach jakie instalowałem nie było czegoś takiego... Jak instalowałeś z płyty z przełomu 2004/2005 to nie możesz mieć Fedory 8, lecz już archaiczną Fedorę Core 3. Radze ściągnąć z internetu Fedorę 8 http://fedoraproject.org/get-fedora i zainstalować. To będzie najlepsze wyjście moim zdaniem, bo nie ma co się męczyć z Fedorą Core 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Styczeń 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2008 jak linux startuje w odpowiednim momecie wpisujesz slowo single i robisz co masz robić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2008 Emm... "Single" to znaczy jakim? "Single" tzn. bez dopuszczania wielu użtkowników. Działać może tylko jeden użytkownik (stąd nazwa trybu "single") o uprawnieniach roota, wyłącznie z konsoli, bez trybu graficznego (choć tego ostatniego na 100% pewien nie jestem). Żeby przejść do trybu single w momencie uruchamiania, kiedy pokazuje się menu GRUBa (jeśli się nie pokazuje to będziesz miał komunikat "naciśnij dowolny klawisz" albo coś w tym rodzaju) wciskasz kolejno "a", spację, "s" i <enter>. Po uzyskaniu prompta systemu wpisujesz "passwd root" i ustalasz nowe hasło roota. Jeśli jest OK, to piszesz "reboot" i już normalnie startujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 10, 2008 ... w wersji live dvd z któregoś z numerów Komputer Świat z przełomu 2004/2005 Nie wiem co Ty tam masz, bo jak to jest z przelomu 2004/2005 to na pewno nie jest to F8 LiveCD/LiveDVD, ale... sprobuj hasla fedora Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi