Skocz do zawartości

Pożegnanie Z Windows

rafi6666

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat zamierzałem pożegnać Windows na zawsze ale zawsze było to coś, czyli gry. Lubiłem bardzo grać ale pewnego razu zaszedłem po rozum do głowy, i przemyślałem sprawę. Ciągłe inwestowanie w coraz nowszą kartę graficzną, procesor, pamięć oraz kupowanie co chwile nowej gry to doprowadzało mnie do nerwicy. Potem to wszystko lądowało na Allegro, i tak w kółko.

Następna rzecz która skłoniła mnie do migracji na Linux-a, to że za wszystko trzeba płacić. Programy na Windows są piekielnie drogie i są obwarowane licencjami które zajmują całą ryzę papieru, i tak do końca nie wiadomo właściwie do kogo należy program. Często eksperymentowałem i mój Windows nadawał się tylko do re instalacji oraz ponownej rejestracji, a tu lipa. Trzeba dzwonić do Microsoft-u, a tam Pani zadaje setki pytań włącznie z numerem buta (przecież system kupiłem jest mój - chyba nie do końca), miałem dość.

Teraz używam Fedory, dlaczego, bo jest dopracowaną dystrybucją, ma yum-a, jest przystępna dla początkującego użytkownika, dobre Forum, i bardzo dużą rzesza użytkowników.

Rafał

Gratulacje!

Z tą przystępnością dla początkujących to aż tak dobrze nie jest, ale co do Forum to fakt. Przeglądałem kilka innych linuksowych i faktycznie, szacunek dla wszystkich na fedora.pl.

I malutka uwaga:wg językoznawców Linux, Linuksa.

• 3 weeks later...

No mnie to wkuza ze te licencje sa takie pogmatfane... Ja kiedys przeczytalem ze tak naprawde to zakupione programy nie sa nasze. Nie mozemy nawet dac do reki komus kto nie zakupil produktu m$ ani zainstalowac to na drugim komputerze (jak ma sie w domu dwa to mozna tylko na jednym kozystac... :/

Congratulation ;)