Tommalla Napisano Styczeń 11, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 11, 2008 Witam. Od pewnego czasu jestem posiadaczem b. fajnego odtwarzacza mp3 Samsung YP-K5 (JQB). Wcześniej wgrywałem tam wszystko przez win, ale teraz powiedziałem dość i chciałbym dostać możliwość obsługi odtwarzacza z linuksa. Fedora Core 6 (mój system) wykrywa odtwarzacz: Bus 004 Device 008: ID 04e8:5059 Samsung Electronics Co., Ltd Ale nie robi nic więcej. Wiem, że z tą mp3 są problemy i trzeba instalować firmware Tajwański, ale to już mam za sobą. Byłbym wdzięczny za każdą pomoc ;] @Edit: Na OpenSUSE 10.3 montuje się automatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 W Fedorze 8 będziesz miał automatyczne montowanie, w F6: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=14384 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jony Napisano Lipiec 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 18, 2008 Niedawno siostra kupiła sobie Samsunga YP-K3. W jego instrukcji obsługi można wyczytać, że do połączenia z komputerem wymagany jest WMP 10, a ponieważ nie posiadam XP postanowiłem spróbować z moją fedorą 9. Po podłączeniu playerka fedora automatycznie go wykryła i zamontowała, można było przeglądać pliki w nautilusie ale nic poza tym. Po paru minutach szukania na google dowiedziałem się, że odtwarzacz do połączenia z kompem wykorzystuje Media Transfer Protocol. Po paru kolejnych minutach trafiłem na strony wiki Banshee gdzie było napisane, że do szczęścia potrzebuje biblioteki libmtp, ale okazało się że tą bibliotekę już mam zainstalowaną, więc doinstalowałem tylko pakiet libmtp-examples: yum install libmtp-examples który zawiera narzędzie do diagnozy urządzenia mtp. Niestety polecenie mtp-detect zwróciło błąd: libmtp version: 0.2.6.1 Attempting to connect device(s) usb_claim_interface(): Device or resource busy LIBMTP PANIC: Unable to initialize device 1 LIBMTP PANIC: configure_usb_devices() error code: 7 on line 1599 Detect: There has been an error connecting. Exiting Po wymianie kolejnych zdań z google skierowałem kroki na http://amarok.kde.org/wiki/Media_Device:MTP i kierując się opisem tam zamieszczonym w pliku /etc/udev/rules.d/60-libmtp.rules w dwóch linijkach odnoszących się do Samsunga k3 dokonałem diabelskiej modyfikacji dodając MODE="666" # Samsung YP-K3 ATTR{idVendor}=="04e8", ATTR{idProduct}=="5081", SYMLINK+="libmtp-%k", MODE="666" Restart udev-a, mpt-detect i znów zonk. Po tym wszystkim okazało się, że przyczyna moich problemów była prozaiczna, automontowanie odtwarzacza w fedorze. Po odmontowaniu playerka mpt-detect zwracał status ok i po zainstalowaniu programu Gnomad 2 mogłem już bez przeszkód wgrywać mp3. Od tej chwili moja siostra polubiła linuksa! Dodam jeszcze tylko, że mtp wspierają też m.in. Rhythmbox, Banshee i Amarok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi