spacemonkey Napisano Styczeń 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 Witam, mam pewien problem, otoz przy probie uruchomienia Dodaj/Usun oprogramowanie pojawia mi sie komunikat: error accessing file for config file: ///etc/yum.conf Moge instalowac programy z terminala bez problemu, ale milo by bylo to jednak naprawic. Bede wdzieczna za jakakolwiek pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 Moge instalowac programy z terminala bez problemu, ale milo by bylo to jednak naprawic.Pokaż jak wygląda /etc/yum.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spacemonkey Napisano Styczeń 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 [main] cachedir=/var/cache/yum reposdir=/etc/yum.repos.d debuglevel=2 errorlevel=2 logfile=/var/log/yum.log gpgcheck=0 assumeyes=0 tolerant=0 exactarch=1 showdupesfromrepos=0 obsoletes=1 distroverpkg=redhat-release diskspacecheck=1 retries=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 No to jeśli faktycznie masz F8, to nie wiem skąd Ci się wziął taki plik. Na wszelki wypadek skopiuj go gdzieś na bok /etc/yum.conf zastąp czymś takim (tak mam u siebie w systemie) [main] cachedir=/var/cache/yum keepcache=0 debuglevel=2 logfile=/var/log/yum.log exactarch=1 obsoletes=1 gpgcheck=1 plugins=1 metadata_expire=1800 installonly_limit=2 # PUT YOUR REPOS HERE OR IN separate files named file.repo # in /etc/yum.repos.d No i sprawdź czy masz właściwe pliki konfiguracyjne repozytoriów w tym katalogu z ostatniej linii. Tam powinno być kilka plików z rozszerzeniem *.repo. U mnie są to adobe-linux-i386.repo fedora-development.repo Fedora-install-media.repo fedora.repo fedora-updates.repo fedora-updates-testing.repo livna-devel.repo livna.repo livna-testing.repo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spacemonkey Napisano Styczeń 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 Skopiowalam Twoj plik i niestety dalej to samo w /etc/yum.repos.d mam: adobe-linux-1386.repo attpms.repo fedora.repo fedora-development.repo fedora-updates.repo fedora-updates-testing.repo freshrpms.repo jpackage.repo kde-redhat.repo livna.repo livna-devel.repo livna-testing.repo planetccrma.repo rpmforge.repo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 15, 2008 No to trochę za dużo tych repo atrpms "gryzie się" z livną. Jeśli masz freshrpms, to też lepiej nie mieć livny. Poczytaj sobie na forum, ale w skrócie powiem, że repo wyłącznie fedora + livna albo atrpms albo freshrpms + ew. adobe (flash) i nic więcej. Podkreślam znaczenie słowa "albo" - jedno albo drugie albo trzecie, ale nie dwa czy trzy naraz. Dużo nie znaczy dobrze. Obawiam się, że masz starszny bajzel w systemie i lepiej go po prostu przeinstaluj. Sądząc po Twoim yum.conf i repozytoriach, to to jest straszliwy śmietnik. Tylko do posprzątania radykalnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spacemonkey Napisano Styczeń 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 16, 2008 ok,, jeszcze sie pobawie, jesli nic sie nie ruszy - przeinstaluje. dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi