Skocz do zawartości

Win Xp Prof, 2003 Server, Fedora8, Miejsce Pod Vistę - Na 1 Hdd

friendly

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Oczywiście tematy tego typu już były, sam przerobiłem 2 systemy na 1 HDD w różnych konfiguracjach (xp,xp; 98,xp, fedora xp), ale przyznam się, że jeszcze nie w kontekście 4 ;-)

Chcę zainstalować XP Prof, win 2003, miejsce na partycję pod przyszłą instalację Vist-y oraz nową fedorę 8.

Z tym, że zależy mi na umieszczenie xp prof gdzieś na najb. zewnętrzych miejscach HDD, jako głównego systemu - który ma ładować się jak najszybciej (rozumiem - na pierwszej utworzonej partycji), a całą resztę, no cóż - dalej ;-)

W takim układzie od instalacji którego systemu waszym zdaniem powinienem zacząć ?

Czy nie będzie problemu z zainstalowaniem fedory8 "dopiero" począwszy od 300 GB** licząc od początku dysku?

Dodam, że instalkę Vist-y zostawiam sobie na później.

** Ponieważ będę to instalował na dysku 750GB i nie zależy mi na tym, żeby zaraz po partycji nr 1 (z xp prof) znajdowała się partycja linuxowa - chcę sobie zostawić jakieś 200- 300 GB wolnego na partycję (pewnie dwie) z instalkami programów, no więc czy nie będzie tu kłopotów z instalką fedory tak "daleko" od początku dysku ( a raczej od mbr), no i ogólnie, ile niezpartycjonowanego miejsca pozostawić dla F8 i czy pozwolić instalatorowi f8 na samodzielne "zagospodarowanie" wolnego miejsca na hdd ??

Tam, gdzie powinienem będę używał partycji NTFS. Przyznam się, że sprawę poruszyłem również na forum windowsowym i na pewno wspólne konkluzje tutaj (w tym temacie) zamieszczę.

Pozdrawiam!

friendly

A nie lepiej byłoby zainstalować tego xp (skoro ma to być Twój główny system) a obok fedore a na niej jakiś vmware, czy virtualbox i całą reszte windowsów w tym? Bo nie sprecyzowałeś co zamierzasz robić na nich, więc jak nie używasz jakiś grubych narzędzi 3D to spoko powinno Ci wystarczyć.

W takim układzie od instalacji którego systemu waszym zdaniem powinienem zacząć ?
WinXP

Czy nie będzie problemu z zainstalowaniem fedory8 "dopiero" począwszy od 300 GB** licząc od początku dysku?
Nie bedzie...

Dodam, że instalkę Vist-y zostawiam sobie na później.
Bedziesz musial odtworzyc GRUBa w MBR dysku, bo instalator Visty na pewno go nadpisze (usunie)...

** Ponieważ będę to instalował na dysku 750GB i nie zależy mi na tym, żeby zaraz po partycji nr 1 (z xp prof) znajdowała się partycja linuxowa - chcę sobie zostawić jakieś 200- 300 GB wolnego na partycję (pewnie dwie) z instalkami programów, no więc czy nie będzie tu kłopotów z instalką fedory tak "daleko" od początku dysku ( a raczej od mbr)
Nie bedzie...

no i ogólnie, ile niezpartycjonowanego miejsca pozostawić dla F8 i czy pozwolić instalatorowi f8 na samodzielne "zagospodarowanie" wolnego miejsca na hdd ??
Wersja minimalna to miejsce na SWAPa i roota systemu (odpowiednio - 1GB i 15-20GB), ale w zadnym wypadku nie pozwalaj f8 samodzielnie zagospodarowywac dysku...

Tam, gdzie powinienem będę używał partycji NTFS. Przyznam się, że sprawę poruszyłem również na forum windowsowym i na pewno wspólne konkluzje tutaj (w tym temacie) zamieszczę.
Spoko, nie trzeba, dajemy rade ;)

Ja bym to zrobil tak...

sda1 primary active 60GB WinXP [NTFS]

sda2 primary 120GB W2k3 [NTFS]

sda3 primary 120GB Vista [NTFS]

sda4 extended 450GB (partycja rozszerzona)

sda5 logical 30GB dane [FAT32] (moze sie kiedys przyda...)

sda6 logical 100GB instalki [NTFS]

sda6 logical 100GB programy [NTFS]

sda7 logical 150GB multimedia [NTFS]

sda7 logical 69GB F8 [ext3]

sda8 logical 1GB SWAP

... GRUB oczywiscie do MBR dysku.

Da sie to zrobic na milion sposobow, wiec to tylko taka drobna sugestia, do rozwazenia :)

Powodzenia