MC' Napisano Styczeń 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2008 Witam, Ponieważ używam ntpd więc przy każdym uruchomieniu mam synchronizację z serwerem czasu. Niestety dziś miałem mały bałagan bo nie zauważyłem że wyświetla on złą godzinę Ręcznie próbowałem się połączyć z sewerami domyślnymi i każdy dawał taki wynik. 1. Co się stało z serwerami? 2. Jak można rozwiązac ten problem (dadawać jakieś trzecie sewry czy lepiej poczekać)? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2008 Nie wiem jak rozwiązać sam problem, ale najdokładniejsze, szybkie i zawsze dostępne są oficjalne serwery Głównego Urzędu Miar: tempus1.gum.gov.pl tempus2.gum.gov.pl Korzystam z nich "od zawsze" i czas jest poprawny. Poza tym sprawdź czy nie porobiło się coś złego z plikami konfiguracyjnymi (np.zmieniła się strefa czasowa itp) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Styczeń 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2008 Zrobiłem #system-config-date i dodałem te dwa serwery oprócz tych fedora.... ale w RKlik Zegar-> Ustawienia daty i czasu dalej nie mam ich na liście do wybory jest europe,,,, asia... itp Mało tego widzę teraz, że w windowsie mam o godzinę opóźniony zegar /etc/sysconfig/clock # The ZONE parameter is only evaluated by system-config-date. # The time zone of the system is defined by the contents of /etc/localtime. ZONE="Europe/Warsaw" UTC=true ARC=false Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Styczeń 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2008 Ja na tej liście RKlik Zegar-> Ustawienia daty i czasu mogę poprostu wpisać adres serwera zamiast wybierać z listy dostępnych i działa (używam KDE). Co do windowsa, to o ile się orientuję, ten system nie trzyma zegara w UTC, a pod linuksem tak masz. Zapytaj google o RealtimeIsUniversal. U mnie to jakoś działa (nie ocenię stabilności, bo windowsa nie dotykam się częściej niż raz na rok ;-) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Styczeń 17, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 17, 2008 Mało tego widzę teraz, że w windowsie mam o godzinę opóźniony zegarZnany problem. Ustaw "UTC=false" zamiast "UTC=true" i będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Styczeń 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 Znany problem. Ustaw "UTC=false" zamiast "UTC=true" i będzie OK. Ale wtedy, o ile rozumiem ,nie będzie synchronizacji z zdalnym serwerem czasu... (?) a jednak chciałbym to mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 UTC to format w jakim czas jest przechowywany w systemie i nie ma nic wspolnego z usluga aktualizacji zegara systemowego (synchronizacji) z zewnetrznymi serwerami czasu... http://pl.wikipedia.org/wiki/UTC Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Styczeń 18, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 To ja tu czegoś nie rozumiem... 1.Czyli jeśli w systemie mam ustawione UTC=true tzn że system myśli że w BIOS'ie jest czas UTC ( nasz CET = UTC+1) i dzięki ustawionej strefie czasowej dodaje do niego 1 i to dopiero daje jako czas zegara? 2.Jeśli miałbym natomiast false to by miało znaczyć, że mam w BIOS'ie czas CET i nic nie dodaje? 3.Co niby ma wobec tego co napisał exbros : UTC to format w jakim czas jest przechowywany w systemie i nie ma nic wspolnego z usluga aktualizacji zegara systemowego ustawienie UTC na false do sychronizacji z zewnętrznym zegarem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samba Napisano Styczeń 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 30, 2008 UTC to format w jakim czas jest przechowywany w systemie i nie ma nic wspolnego z usluga aktualizacji zegara systemowego (synchronizacji) z zewnetrznymi serwerami czasu... http://pl.wikipedia.org/wiki/UTC Pozdro Pozwolę podpiąć się pod temat. Kiedyś za czasów FC3 miałem UTC. Serwer był odłączony od internetu więc synchronizacja nie miała miejsca. Był to serwer samby PDC. Przez kilka lat zegar działał ok i praktycznie nic nie trzeba było poprawiać. Po przejściu na F7 co 2 dni muszę robić synchronizację ponieważ zegar (np. po weekendzie ) późni się o kilka minut !! Walczę z tym od dłuższego czasu i też nie mogę znaleść rozwiązania. Czy to jest wina włączonego UTC = true ????? Od kolegi słyszałem że jest ponoć jakiś błąd (nie pamiętam czy w samym kernelu) który źle wylicza czas i zegar systemowy późni się jeśli nie jest synchronizowany z ntp. Myślałem że to wina biosu i synchronizowałem czas biosu z czasem systemowym jednakże po kilku dniach zobaczyłem różnicę miedzy czasem bios a systemowym, który jak zwykle późnił się. Co może być tego przyczyną i jak rozwiązać ten problem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 1, 2008 1.Czyli jeśli w systemie mam ustawione UTC=true tzn że system myśli że w BIOS'ie jest czas UTC ( nasz CET = UTC+1) i dzięki ustawionej strefie czasowej dodaje do niego 1 i to dopiero daje jako czas zegara? 2.Jeśli miałbym natomiast false to by miało znaczyć, że mam w BIOS'ie czas CET i nic nie dodaje? jeżeli jest na UTC=true, to linux uważa, że CET=UTC+1 => UTC=CET-1, np. CET=15.00 => UTC=15-1 => UTC=14, a kiedy jest UTC=CET to nic nie dodaje, ani odejmuje, @samba: wymień bateryjkę w płycie głównej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 4, 2008 jeżeli jest na UTC=true, to linux uważa, że CET=UTC+1 => UTC=CET-1, np. CET=15.00 => UTC=15-1 => UTC=14, a kiedy jest UTC=CET to nic nie dodaje, ani odejmuje, Ok a co ma do tego w takim razie windowasowy czas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2008 Ok a co ma do tego w takim razie windowasowy czas? Windows używa zegara systemowego jako rzeczywistego i dlatego po przejściu z Linuksa, który ma ustawiony CET=UTC+1 i pokazywał dobry czas np. godz. 15 (czyli 15=UTC+1 => UTC=14) to w Windows jest o godzinę przestawiony i będzie godz. 14, jeżeli synchronizujesz czas w Windows (czyli ustawi sie na godz. 15) i przejdziesz na Linuksa zobaczysz że zegar zacznie spieszyć się o godz ponieważ zostanie dodana CET=15+1, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Luty 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2008 A sprawdziłeś czy masz komunikacje z tymi serwerami, użyj ping lub traceroute, czas UTC nie ma związku z synchronizacją tak jak napisali poprzednicy, zmienia to tylko ustawienia czasu w biosie i pojawiają się problemy jak korzystasz na kompie z Windowsa. Ja osobiście używam serwer NTP ntp.nask.pl i wszystko OK. Może miałeś chwilowe problemy z DNS, dlatego na próbę ustaw adres ip zamiast nazw domenowych ntp.nask.pl = 195.187.245.55 a np 0.fedora.pool.ntp.org = 212.244.104.2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 5, 2008 czas UTC nie ma związku z synchronizacją tak jak napisali poprzednicy, widzę, że chyba nie doczytałeś naszych wypowiedzi, po pierwsze zmiany czasu z przechodzenia między systemami wynikają z różnego formatu przechowywanej godziny w systemach, i był to rzeczywiście problem poruszany wielokrotnie na forum, natomiast problem z przeprowadzeniem procesu synchronizacji to już zupełnie odrębny problem, zmienia to tylko ustawienia czasu w biosie i pojawiają się problemy jak korzystasz na kompie z Windowsa. ustawienia formatu przechowywania godziny w systemie nie zmieniają niczego w ustawieniach BIOS-u, mogę wręcz ustawić tak Linuksa i Windows że będą pokazywały poprawną godzinę, natomiast BIOS będzie pokazywał godzinę nieprawidłową, BIOS w tym przypadku to mini-system operacyjny i w zależności od tego jakiego będzie używał formatu godziny tak będzie wyświetlał czas, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi