Andrzej Orkan Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 zainstalowałem sobie yumem pakiet "python-cherrypy" (oraz oczywiście "python") i napisałem sobie następujący prosty skrypt: import cherrypy class MyRoot: def index(self, who="World"): return "Hello, %s!" % (who) index.exposed = True cherrypy.quickstart(MyRoot()) uruchomienie go daje następujący efekt: $ python cherry1.py Traceback (most recent call last): File "cherry1.py", line 8, in <module> cherrypy.quickstart(MyRoot()) AttributeError: 'module' object has no attribute 'quickstart' czy trzeba jeszcze jakoś specjalnie skonfigurować pythona, żeby widział cherrypy? czy ja coś źle napisałem w kodzie? wydaje mi się, że cherrypy ma metodę quickstart, więc w czym problem? a jeszcze nawet nie zacząłem tego testować w http:// a już jakiś problem ktoś ma jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 Python ma rację. Bo metody quickstart() nie ma. O: $ python Python 2.5.1 (r251:54863, Oct 30 2007, 13:54:11) [GCC 4.1.2 20070925 (Red Hat 4.1.2-33)] on linux2 Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information. >>> import cherrypy >>> dir(cherrypy) ['Error', 'HTTPError', 'HTTPRedirect', 'InternalError', 'InternalRedirect', 'NotFound', 'NotReady', 'RequestHandled', 'WrongConfigValue', '_ThreadLocalProxy', '__builtins__', '__doc__', '__file__', '__name__', '__path__', '__version__', '_cpcgifs', '_cpengine', '_cperror', '_cphttptools', '_cpserver', '_cptree', '_cputil', '_session_data_holder', '_session_last_clean_up_time', '_session_lock_dict', 'codecoverage', 'config', 'datetime', 'expose', 'filters', 'lib', 'local', 'log', 'lowercase_api', 'request', 'response', 'root', 'server', 'serving', 'session', 'sessionfilter', 'sys', 'threadData', 'thread_data', 'tree', 'types', 'urllib'] >>> Przykład zapewne wziąłeś z http://www.cherrypy.org/ -- ale tamten dotyczy CherryPy 3, a w Fedorze jest, o ile dobrze widzę, 2.2.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 18, 2008 Jak zaczynasz się uczyć to może zobacz Django, jest w repo i działa bardzo dobrze i jest o nim sporo nawet po naszemu, lub potężnego Pylonsa, tu już z instalacją trzeba pomieszać ale materiały po polsku też się znajdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Styczeń 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 próbowałem zainstalować CherryPy3 z rpm-a za pomocą yumlocalinstall, z tym że mój program tym razem odpowiadał, że nie może znaleźć modułu "cherrpy". czy ktoś wie gdzie wpisać w odpowiednie configi pythona lokalizację biblioteki cherrypy? dzięki z góry za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Styczeń 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Jak zainstalujesz je odpowiednią kopią Pythona, to wpiszą się tam gdzie trzeba. Domyślnie jest to /usr/lib/<twój-python>/site-packages/<package>, chyba że zmienisz coś w konfiguracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Styczeń 20, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 20, 2008 Domyślnie jest to /usr/lib/<twój-python>/site-packages/<package>, chyba że zmienisz coś w konfiguracji. dzięki jjj, pomogłeś mi ogromnie, otóż rpm z cherrypy3 instalował pakiet w /usr/lib/python2.4/site-packages/cherrypy podczas gdy ja korzystam z pythona 2.5 zrobiłem cd /usr/lib/python2.5/site-packages/ ln -s ../../python2.4/site-packages/cherrypy cherrypy i jakoś działa, narazie na żadne trudności ze zgodnościami obu wersji pythona się nie natknąłem Jak zaczynasz się uczyć to może zobacz Django, jest w repo i działa bardzo dobrze i jest o nim sporo nawet po naszemu, lub potężnego Pylonsa, tu już z instalacją trzeba pomieszać ale materiały po polsku też się znajdą. no i Django okazało się tym czego szukałem świetna sprawa i do nauki Pythona i robienia fajnych webservices Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi