Skocz do zawartości

Wyłączanie Komputera Po Określonym Czasie

99vadim

Rekomendowane odpowiedzi

W innych dystrybucjach, jakich używałem do tej pory, była mozliwość wyłączenia komputera po określonym czasie za pomocą komendy shutdown. Np.: wpisywałem shutdown -h -P +120, co znaczyło że komputer my się całkowicie wyłączyć po 120 minutach. W Fedorze shutdown nie istnieje? Może trzeba jakiś pakiet doinstalować / są na wyłączenie po określonym czasie jakieś inne komendy? "Poweroff" nie ma opcji wyłączenia po czasie. Z kolei program gShutdown (nawet uruchomiony przez roota) tylko wylogowuje uzytkownika zamiast wyłączyć komputer.

Na jakiej podstawie tak wnioskujesz? Może "man shutdown"? Coś Ci wyjaśni? Np. to, że nie ma opcji "-P" :rolleyes: a przed czasem nie trzeba podawać "+" ;)

Dzięki wielkie, właśnie zauważyłem że w Fedorze jest inna składnia (/sbin/shutdown). A "+" tutaj też można dawać jak się w minutach czas do wyłączenia chce ustalić (z manuala: "Po drugie, może być w formacie +m, gdzie m jest liczbą minut do odczekania.").

A "+" tutaj też można dawać
Dlatego napisałem "nie trzeba" a nie "nie można" ;)

A tak w ogóle sporo poleceń w Fedorze ma inna składnię niż np.Debian i "debianopochodne", zawsze warto sprawdzić, bo można sobie niezłego bigosu narobić :ph34r: