Tobiasz Dziubiński Napisano Styczeń 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2008 Witam! Mam problem... Mianowicie chcce zainstalowac kodeki do odtwarzania filmow [root@localhost ~]# echo -e "remove totem totem-plparser\n install mplayer-gui totem-xine libdvdcss totem-xine-plparser xine-lib-extras-nonfree; shutdown -h now > Wlaczylem tak przed wyjsciem do szkoly i sie nie zrobilo jak przyszedlem... Nie rozumiem czemu myslalem ze moze tzeba zrobic cos w stylu yum clean tylko z make ale nie wiem jak tego dokonac... Prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz1978 Napisano Styczeń 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2008 a nie powinno być przed "remove" i "install" yum i zamiast "\n" miało "\\n" lub ";" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2008 To nie miało prawa zadziałać Nie ma polecenia yum, czyli rzeczywistego menedżer pakietów, a także parametru -y przez co yum by się zatrzymal #service yum-updatesd stop yum -y remove totem totem-plparser yum clean all yum -y install mplayer-gui totem-xine libdvdcss totem-xine-plparser xine-lib-extras-nonfree #service yum-updatesd start poweroff o! Zapisać jako /root/yumcio.sh i wykonać - zadziała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 23, 2008 ja u siebie mam w notatkach echo -e "update\n remove totem totem-plparser\n install mplayer-gui totem-xine libdvdcss totem-xine-plparser xine-lib-extras-nonfree libdvdnav\n run\n quit" | yum -y shell To jest razem zrobione, bo yum -y remove totem* spowoduje usunięcie rhythmbox (niestety), a tak jak jest razem to nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Styczeń 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2008 To jest razem zrobione, bo yum -y remove totem* spowoduje usunięcie rhythmbox (niestety), a tak jak jest razem to nie. Ta zależność już została poprawiona. gru 21 23:27:42 Erased: totem Dec 21 23:29:45 Installed: totem-xine - 2.20.1-1.lvn8.x86_64 Dec 21 23:34:16 Installed: vcdimager - 0.7.23-3.lvn6.x86_64 Dec 21 23:34:17 Installed: libdvdread - 0.9.7-3.fc8.i386 Dec 21 23:34:18 Installed: xine-lib-extras-nonfree - 1.1.8-6.lvn8.x86_64 Dec 21 23:34:19 Installed: libdvdnav - 4.1.1-2.fc8.i386 Dec 21 23:34:19 Installed: libdvdcss - 1.2.9-4.lvn6.x86_64 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Styczeń 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2008 Dzieki za pomoc udalo mi sie Mam pytanie zadam je tutaj i nie bede robil nowego tematu zeby nie zasmiecac forum... Sciagnolem sobie film. jest on zapakowany w rarze albo jest obrazem rar (nieraz na windowsie otwiera sie takie pliki programem DEamon Tools) klikam na ten plik dwuklikiem i mi pisze ze nie mozna otworzyc "cns-appbh.rar" i ze nieobslugiwany tym archiwum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz1978 Napisano Styczeń 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2008 Ja otwieram sobie programem ark i daje rade :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Styczeń 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2008 DAlem rade... yum --enablerepo=freshrpms install rar unrar Musialem zainstalowac to... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasp Napisano Styczeń 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2008 DAlem rade... yum --enablerepo=freshrpms install rar unrar Musialem zainstalowac to... wystarczyło yum install unrar ze standardowej livny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tobiasz Dziubiński Napisano Styczeń 27, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 27, 2008 wystarczyło yum install unrar ze standardowej livny he he ladnie obrales to we slowa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Styczeń 28, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 28, 2008 jest on zapakowany w rarze albo jest obrazem rar (nieraz na windowsie otwiera sie takie pliki programem DEamon Tools) nie ma czegoś takiego jak obraz rar, po prostu wśród skojarzonych rozszerzeń winrar jest domyślnie iso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi