Skocz do zawartości

Kodeki

Tobiasz Dziubiński

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam problem... Mianowicie chcce zainstalowac kodeki do odtwarzania filmow

[root@localhost ~]# echo -e "remove totem totem-plparser\n install mplayer-gui totem-xine libdvdcss totem-xine-plparser xine-lib-extras-nonfree; shutdown -h now
>

Wlaczylem tak przed wyjsciem do szkoly i sie nie zrobilo jak przyszedlem... Nie rozumiem czemu myslalem ze moze tzeba zrobic cos w stylu yum clean tylko z make ale nie wiem jak tego dokonac... Prosze o pomoc.

To nie miało prawa zadziałać :P

Nie ma polecenia yum, czyli rzeczywistego menedżer pakietów, a także parametru -y przez co yum by się zatrzymal ;)

#service yum-updatesd stop
yum -y remove totem totem-plparser
yum clean all
yum -y install mplayer-gui totem-xine libdvdcss totem-xine-plparser xine-lib-extras-nonfree
#service yum-updatesd start
poweroff

o! :)

Zapisać jako /root/yumcio.sh i wykonać - zadziała

ja u siebie mam w notatkach ;)

echo -e "update\n remove totem totem-plparser\n install mplayer-gui totem-xine libdvdcss totem-xine-plparser xine-lib-extras-nonfree libdvdnav\n run\n quit" | yum -y shell

To jest razem zrobione, bo yum -y remove totem* spowoduje usunięcie rhythmbox (niestety), a tak jak jest razem to nie.

To jest razem zrobione, bo yum -y remove totem* spowoduje usunięcie rhythmbox (niestety), a tak jak jest razem to nie.

Ta zależność już została poprawiona.

gru 21 23:27:42 Erased: totem
Dec 21 23:29:45 Installed: totem-xine - 2.20.1-1.lvn8.x86_64
Dec 21 23:34:16 Installed: vcdimager - 0.7.23-3.lvn6.x86_64
Dec 21 23:34:17 Installed: libdvdread - 0.9.7-3.fc8.i386
Dec 21 23:34:18 Installed: xine-lib-extras-nonfree - 1.1.8-6.lvn8.x86_64
Dec 21 23:34:19 Installed: libdvdnav - 4.1.1-2.fc8.i386
Dec 21 23:34:19 Installed: libdvdcss - 1.2.9-4.lvn6.x86_64

Dzieki za pomoc udalo mi sie :) Mam pytanie zadam je tutaj i nie bede robil nowego tematu zeby nie zasmiecac forum... Sciagnolem sobie film. jest on zapakowany w rarze albo jest obrazem rar (nieraz na windowsie otwiera sie takie pliki programem DEamon Tools) klikam na ten plik dwuklikiem i mi pisze ze nie mozna otworzyc "cns-appbh.rar" i ze nieobslugiwany tym archiwum.