milosz_bozenski Napisano Styczeń 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 24, 2008 otóż ... /usr mi zajmuje 7,5 GB. skapnąłem się, jak yum przy update wywalił mi, że nie ma miejsca gdzie ściągać ... jak odchudzić ten katalog? chciałbym zrobić aktualizację ... partycję / mam 9,5 GB generalnie to nigdy nie miałem takiej sytuacji, a zawsze / robię na 9,5 - 10 GB. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karlik Napisano Styczeń 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2008 /usr zawiera zainstalowane programy,więc nie widzę innego sposobu jak usunąć zbędne oprogramowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ecik__ Napisano Styczeń 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 25, 2008 Możesz np. użyć polecenia rpm --qf "%{size} %{name}\n" -qa | sort -n a otrzymasz posortowaną listę pakietów według rozmiaru. Możesz jeszcze zajrzeć do folderu /usr/share i zobaczyć co tam zajmuje najwięcej, bo prawdopodobnie właśnie w tym katalogu będzie najwięcej zajętego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Styczeń 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 26, 2008 To na pewno tylko /usr tyle zajmuje? Czy /usr masz na partycji, gdzie jest też /tmp i /var? Bo jesli tak, to brak miejsca jest naturalny i przy za malej partycji może wywołac alerty systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi