Skocz do zawartości

Problem Z Nawiązaniem Połączenia Z Internetem

Czamp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i od razu pytam ;-). Mam internet w Sferii łączę się za pomocą terminala axesstel (myślę że problem nie dotyczy terminala oraz sferi – a przynajmniej w sposób cząstkowy). Internet w sferii od początku miał chodzić w (_linuxie_ → Linuksie) ORT – i tylko w nim, Pierwsze próby zrobiłem na Fedorce 7 tu też stworzyłem sobie skrypty konfiguracyjne do ppp które działały całkiem nieźle. Jak już to miałem to obcykane całą konfigurację przeniosłem na komputer który od lat robi za serwer (oparte jest to na Debianie). Ustawiłem wszystko co należy aby połączenie działało no i poszło bez problemy i tak jest do dziś. Dobra a teraz przejdźmy do sprawy. W między czasie na moim kompie zaktualizowałem ( za pomocą YUM-a)system do Fedory 8 i wszystko działało świetnie aż do momentu aż nie chciałem sobie podłączyć terminala sferii (coś tam sobie chciałem posprawdzać), a tu oczom własnym nie wieżę. Terminal nie łączy się – to znaczy dokładniej to łączy się, ale nie „finalizuje „

Oto co wypisuje na końcu:

rcvd [iPCP ConfAck id=0x7 <ms-dns1 193.41.112.18> <ms-dns3 193.41.112.14>]
Peer refused to agree to our IP address
Connect time 0.1 minutes.
Sent 210 bytes, received 132 bytes.
sent [iPCP TermReq id=0x8 "Refused our IP address"]
rcvd [iPCP TermAck id=0x8]
sent [LCP TermReq id=0x2 "No network protocols running"]
rcvd [LCP TermAck id=0x2]
Connection terminated.
disconnect script failed

wszystkie skrypty łączące są takie same jak były i są takie jak na serwerze ;-( a i tak nic (_niedziała_ → nie działa) ORT)

w końcu w pliku w /ete/ppp/peers/ sferiia,

za haszowałem #noipdefault

oraz dopisałem ręcznie local IP (które w sferii jest stałe - wewnętrzne)

ipcp-accept-local (to nie było do końca konieczne – i tak nic nie zmienia)

ipcp-accept-remote (to był ważne bo IP remote jest zmienne)

No i wszystko było by pięknie bo zaczęło się wreszcie łączyć, pięknie wysyła pingi nawet strony się wgrywają – TYLKO co z tego jak połączenie trwa około 2 sekund ;-(. Podczas rozłączania wypisuje LPC (albo LCP ?) terminated by peer

Nie wiem jak sobie z tym poradzić kombinowałem i nic z tego nie wyszło. Sprawdziłem starszą wersję jądra, sprawdziłem też czy to samo jest na KNOPPIX-ie – i niestety błąd jest dokładnie ten sam. Sprawdziłem też na laptopie na którym zainstalowana jest też Fedora 8 (zresztą jest to praktycznie kopia tego co mam na kompie) i też nie działa – a na pewno tam działała bo w końcu internet jest bez przewodowy i po Warszawie można z nim jeździć ;-). I sprawdziłem jeszcze jedną rzecz do czego zmuszony byłem chwilowej instalacji Windowsa, sprawdzałem czy to komp nie odwalił kity, ale niestety na Windowsie łączy się bez problemu. Czyli problem sprowadza się do Linuksa z tym że na Fedorze 7 wszystko działało – a na F8 nie działa, na KNOPPIXe 5.1.1 też nie działa, a na serwerze z Debianem (jądro 2.6.22) działa bez problemu.

No to by było na tyle, jak byście mieli jakieś pomysły to chętnie wsłucham – znaczy przeczytam, tym czasem dalej będę kombinował, chociaż już mi ręce opadają.

Zapomniałem jeszcze zaznaczyć że jeśli chodzi o pppd to raczej działą dobrze, bo nie mam problemu aby nawiązać połączenie z komórki (też podłączanej przez USB)

Pozdrawiam.

No dobra to dałem ciała, jeszcze wczoraj myślałem że problem wynika z tego że podczas łączenia nie potrafi zaciągnąć danych o użytkowniku i haśle z pliku chap-secret, i jak dodałem do pliku /etc/ppp/peers komendę password "hasło" to wszystko ruszyło.

No a dziś zajrzałem sobie na spokojnie do chap-secret okazało się że w nazwie użytkownika zamiast @ jest $, :D

Ale zemnie gamoń piszę posty że mam straszny problem, a strzeliłem literówkę :angry: , sorry za zamieszanie ;-)

Ale prawdę mówiąc spodziewałem się że jak nie będzie hasła (bądź będzie nie właściwe) to się nie połączy albo przynajmniej będzie jakiś jaśniejszy komunikat anie "sent [iPCP TermReq id=0x5 "Could not determine local IP address"]"

Wydaje mi się że można ten post skasować żeby nie robić nie potrzebnego zamieszania

Pozdrawiam.

p.s. Komórka łączyła się z internetem poprawnie (plusgsm GPRS) bo nie wymagane jest hasło ani login-u