Skocz do zawartości

K3b

corman

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzałem katalogi menadżerem plików (mc), nawet te ukryte ( trash, tmp, kde bo jak wiadomo k3b korzysta z niego) i nigdzie nie ma śladów po usuniętych plikach. sprawdzałem tak jak Sorror pisał poprzez "du -h" i wychodzi że katalog "home" ma 116 GB, a sprawdzając poprzez "właściwości" katalogu z poziomu X, wychodzi raptem 94 GB. P.S. restart nic nie daje.

Nie no, Panowie - jak by nie przeliczac kB -> MB -> GB to ponad 20GB roznica jest po prostu niemozliwa...

Wystartuj system jako root w trybie single (zalatwi to s dodane do parametrow ladowania kernela w grub.conf) i wyczysc (usun cala zawartosc):

/tmp

/var/tmp

/var/cache/yum

/root/.Trash

/root/.local/Trash

/home/katalogi_domowe_twoich_uzytkownikow/.Trash

/home/katalogi_domowe_twoich_uzytkownikow/.local/Trash

...

Czesta przyczyna niezrozumialej utraty wolnego miejsca na dysku sa pogrubione katalogi... ktorych czasami nie oproznia zwykle oproznienie kosza ;)

Powinno wystarczyc. Zrestartuj normalnie... i jak?

Pozdro

Ale już doszliśmy do tego, że pliki nie znajdują się na dysku - pozostaje kwestia managera plików i jego niechęci do ponownego sprawdzenia faktycznej zajętości dysku przez folder. Kolega nie podzielił się z nami informacją, z jakiego managera korzysta, dlatego ciężko o konkretną radę jak takie zachowanie wymusić.

Ale już doszliśmy do tego, że pliki nie znajdują się na dysku - pozostaje kwestia managera plików i jego niechęci do ponownego sprawdzenia faktycznej zajętości dysku przez folder. ...

No, rzeczywiscie doszliscie do tego tyle tylko, ze ja sie z tym niezupelnie zgadzam ;) ... home ma duzo za duzo i obawiam sie, ze wlasnie w pogrubionych folderach siedza smieci, czyli ze pliki sa na dysku nadal...

Nie mozliwe jest zeby jakikolwiek manager nie chcial sprawdzic ilosci wolnego miejsca na dysku, tym bardziej po restarcie :ph34r:

Pozdro

Menadżery plików z których korzystam to Nautilus i Midnight Commander.

@exbros jak znajdę chwilkę to sprawdzę to co podałeś i o wynikach poinformuję.

Sorki ze tak rzadko odpisuje, na wasze zapytania i odpowiedzi.

---- łączenie postów ----

@exbros zrobiłem tak jak pisałeś i pliki znajdowały się, nie w :

/home/katalogi_domowe_twoich_uzytkownikow/.local/Trash, lecz w

/home/katalogi_domowe_twoich_uzytkownikow/.local/share/Trash/files, ale dzieki Twojej radzie odzyskałem "utracone" 20 GB, chciałbym jednocześnie podziękować wszystkim, którzy pomagali radą w odzyskiwaniu miejsca na dysku.

Temat można zamknąć :) i jeszcze raz dzięki za udzieloną pomoc :) pozdrawiam

--------------

Nie pisz postów pod własnymi postami, korzystaj z przycisku "EDYTUJ". WalDo

@exbros zrobiłem tak jak pisałeś i pliki znajdowały się, nie w :

/home/katalogi_domowe_twoich_uzytkownikow/.local/Trash, lecz w

/home/katalogi_domowe_twoich_uzytkownikow/.local/share/Trash/files, ale dzieki Twojej radzie odzyskałem "utracone" 20 GB, chciałbym jednocześnie podziękować wszystkim, którzy pomagali radą w odzyskiwaniu miejsca na dysku.

Wiem, ze znajdowaly sie w /.local/Trash/files ale z pewnych wzgledow zalecane jest usuniecie calego /.local/Trash a nie tylko podkatalogu files ;)

No, to z poczuciem dobrze spelnionego obowiazku moge isc teraz na browarek ze znajomymi :D

Pozdro