99vadim Napisano Luty 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2008 Od jakiegoś czasu irytuje mnie "beepujący" dźwięk wydawany przez wewnnętrzny głośnik mojego laptopa przy różnych okazjach. Można to jakoś wyłączyć w Fedorze 8? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Luty 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2008 gnome-sound-properties Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99vadim Napisano Luty 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2008 gnome-sound-properties Chodzi mi o wewnętrzny głośnik... Co mam tam niby ustawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Luty 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2008 w tym stuleciu pcspeaker jest przydatny tylko w przypadku niektórych płyt głównych, które umieją na nim grać melodyjki jak pamięć wyskoczy, czy procesor się spali - w instrukcji będzie napisane co nie działa do tego głośnika zazwyczaj idą luzem kable, możesz je przeciąć i zaizolować; są tacy, którzy wstawiają tam wyłączniki, ale szkoda czasu EDIT - przykładowo mi się ten głośnik przydał ostatnio z 5 lat temu jak ściągnąłem Operation Wolf, grałem w to na pegazusie jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Luty 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2008 Zamiast robić demolkę i niszczyć głośnik przecinając kable, wystarczy odpiąć jego wtyczkę od płyty. Zdecydowanie bardziej cywilizowane rozwązanie A jeśli chodzi i PC Speaker, to powiedz, kiedy on działa. Bo czasem nie warto go wyłączać globalnie. Ale jeśli - jego obsługą zajmuje się moduł pcspkr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99vadim Napisano Luty 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 12, 2008 PC Speaker wrukwia mnie przy wielu okazjach, np: daje znać że pojawił się ekran logowania, beepuje co parę minut po użyciu komendy /sbin/shutdown, czasami daje znać o sobie w konsoli i przy niektórych komunikatach systemowych. Moduł pcspkr? Chyba pójdę tą drogą - odłączanie / odcinanie czegoś we wnętrznościach laptopa jakoś nie wydaje mi się atrakcyjne. Ok, Znalazłem całkiem proste rozwiązanie. Jako root: rmmod pcspkr Jeżeli chcemy na stałe pozbyć się tego najbardziej upierdliwego modułu dodajemy blacklist pcspkr do /etc/modprobe.d/blacklist. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Luty 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 13, 2008 ...odłączanie / odcinanie czegoś we wnętrznościach laptopa jakoś nie wydaje mi się atrakcyjne. O ile się da... Czasem jest piezo wlutowane w płytę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi