MC' Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Witam, Ponieważ chciałbym zabezpieczyć dostęp do niewłaściwych treści w sieci chciałbym zapytać o wasze doświadczenie w tej materii. Dokładniej chodzi mi o programy jakie stosowaliście i doświadczenia jaki w ich używaniu mieliście. Gdzieś widziałem chyba WalDo wspominał o czymś takim ale nie mogłesm się dokopać Na razie wynalazłem DansGuardian'a tylko Wiadomo iptables nie wystaraczy Z gory dzięki za sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 (edytowane) Gdzieś widziałem chyba WalDo wspominał o czymś takimNie przyznaję się Wiem, że u mnie w firmie stosowany jest m.in. Smartfilter (http://www.smartfilter.com) Jeśli już wspominałem o czymś to raczej o blokowaniu niepożądanych adresów w sieciach P2P, ale to jest raczej pod kątem ochrony prywatności osób ściągających nielegalne pliki (mp3, filmy) przed organizacjami typu RIAA Edytowane Luty 16, 2008 przez ecik__ poprawka orta ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 14, 2008 Ponieważ chciałbym zabezpieczyć dostęp do niewłaściwych treści w sieci ... A co to sa niewlasciwe tresci? Moze wystarczy tak proste rozwiazanie jak uzycie wbudowanych mechanizmow filtrowania OpenDNS ( http://208.67.219.60/ )... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 16, 2008 Na razie wynalazłem DansGuardian'a tylko DansGuardian to bardzo dobre rozwiązanie, w połączeniu ze Squidem daje to bardzo dobre rozwiązanie dla bramy internetowej pod kontrolą, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Luty 17, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 17, 2008 Ok widzę że (_niema_ → nie ma) ORT wielu możliwości pod tym względem. Chodziło mi o filtrowanie treści witryn internetowych. @perl Pobawię się trochę z tym połączeniem i zobaczę co z tego wyjdzie ale nie ukrywam że wolał bym mieć do tego jakąś dedykowaną aplikację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Luty 18, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 18, 2008 Pobawię się trochę z tym połączeniem i zobaczę co z tego wyjdzie ale nie ukrywam że wolał bym mieć do tego jakąś dedykowaną aplikację dansguardian jest naprawdę niezłym rozwiązaniem, uważam że odpowiednio oprogramowany może konkurować nawet ze sprzętowymi rozwiązaniami, nie tracąc na uniwersalności co w przypadku komercyjnych rozwiązań dedykowanych często się zdarza (wynika to z modelu biznesowego w którym muszą sortować produkty względem funkcjonalności), jeżeli chcesz mieć bardziej intuicyjną konfigurację, skorzystaj z jakiegoś rozwiązania GUI do dansguardiana, np. http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=237355 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi