LordD Napisano Luty 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Nautilus-Share-Message: returned from spawn: SUCCESS: Nautilus-Share-Message: exit code 255 Nautilus-Share-Message: ------------------------------------------ Nautilus-Share-Message: Called "net usershare add" but it failed: "net usershare" zwrócił błąd 255: net usershare: usershares are currently disabled O jaką usługę chodzi? Na liście usług nie mam tej z komunikatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Chodzi o Sambę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Luty 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Usługi Samby mam aktywne, ale wciąż jest ten sam problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Właśnie stąd ten błąd, że masz aktywną Sambę Dzieje się tak tylko w nautilusie, czy w ogóle podczas próby udostępniania katalogów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Luty 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Udostępniam przez Nautilusa; -prawy klik- właściwości - udostępnij. Jeśli problemem jest aktywna Samba to w zasadzie te udostępnianie to jest chyba poprzez Sambę, czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 su - updatedb I wklej wynik: locate usershares Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Luty 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Wyłączyłem usługi Samby i nadal jest ten sam problem. locate usershares - nic nie wyświetla, pewnie dlatego, że nic nie udostępniłem jeszcze, ponieważ mam problem z udostępnieniem P.S. Grzebię się w tym, bo potrzebuje sprawnej wymiany plików między moim kompem a kompem siostry (Ubuntu). Samba trochę nawala, nie mogę nic od niej skopiować bo nie mam uprawnień do odczytu, a sprawdziłem, że wybrane foldery i ich zawartość jest udostępniona i ma nadane prawa do odczytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Nie korzystam z udostępniania z poziomu Nautilusa, ale wymaga to folderu usershares, do którego zapisywane będą udziały. Nie wiem po co pisać wtyczkę do managera plików, jeśli trzeba wszystko i tak robić ręcznie... Z roota: mkdir /etc/samba/usershares chgrp Twoja_nazwa_uzytkownika /etc/samba/usershares chmod 1770 /etc/samba/usershares Po czym do /etc/smb.conf dopisujesz: usershare path = /etc/samba/usershares Powinieneś też zdefiniować wartość dla usershare max shares, ponieważ z tego co pamiętam domyślnie jest bardzo niska: usershare max shares = XXX gdzie XXX to wybrana przez Ciebie wartość. Zapisz, zrestartuj system (restart Samby może nie wystarczyć). Oczywiście aby działało, muszą być odpalone daemony Samby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Luty 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Na ile mam ustawić tą wartość? W jakich to jest jednostkach? Zrobiłem tak jak napisałeś, ale to nic nie zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Np na 30. Pokaż smb.conf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Luty 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Oprócz tej linijki co wkleiłem tam za twoją radą to smb.conf jest pusty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Uuu No to pozostaje Ci przeczytać manual lub jakiś artykuł o korzystaniu z Samby i stworzyć odpowiedni dla Ciebie config. http://pl.docs.pld-linux.org/uslugi_samba.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Luty 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Dziwne.... wcześniej od razu po zainstalowaniu Fedory8 wszystko mi działało i nic nie musiałem robić, konfig samby był pusty jak teraz jest pusty, i wsio śmigało. Po aktualizacji mnóstwo rzeczy zaczęło się sypać. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@Sorror Napisano Luty 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 15, 2008 Może Nautilus korzysta z CIFS, stąd pusty smb.conf. Musiałbyś przejrzeć loga z aktualizacji i przeanalizować, co mogło spowodować obecną sytuację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi