Skocz do zawartości

Testowa F9

exbros

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie xorg jest w wersji _BARDZO_ eksperymentalnej i nie jest jeszcze ukończone wiele rzeczy, da się go używać oczywiście, ale sporo się też może sypać, że wspomnę chociażby ostatnie: brak możliwości używania przycisków myszki, problemy z touchpadami, niedziałające niektóre klawisze w klawiaturze itp. Oczywiście nie wspominając o akceleracji 3D - nie wiem jak ati, ale nvidia nie jest kompatybilna jeszcze z xorg-1.4.99 (1.5), więc o sterownikach z livny można zapomnieć póki co. O ile jeszcze ze specjalnym patchem da się je skompilować pod kernel 2.6.25-rc*, o tyle z xorg-1.4.99 nie ma możlwiości ich odpalenia. Ewentualnie można zrobić trik z zainstalowaniem F9b, polegający na ręcznym usunięciu xorg-1.4.99 i zainstalowaniu tego z F8.

• Odpowiedzi 33
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

1.po instalacji z płyty podstawowej yum nie działa (daje komunikat o przerwaniu operacji na życzenie użytkownika) - rozwiązaniem jest aplikacji do aktualizacji systemu ( może wymagać dodania usera do grupy wheel)

2. nie ma kdesu cześć aplikacji nie odpali się ze zwykłego konta tylko z roota np. kyum ( ale yumex działa)

3. sterowniki nvidii kompilują się ale nie działają

4. kde potrafi powiesić przy zmianie tapety, ogólnie ta wersja kde jest nie do użytku w odróżnieniu od gnome

5. flash-plugin nie daje się zainstalować

6. nie działają praktycznie żadne dodatki do firefox

a teraz plusy

1. działa wsparcie dla sse4.1

2. wreszcie poprawna obsługa ich9r ( 8 potrafiła wywalić sie przy trybie ahci na moim abit-ip35)

3. filmy na youtube działają na swfdec prawie bez problemu ( ale wymaga to pogrzebania lub wyłączenia selinuxa)

4. po doinstalowaniu livny ( instalujemy pakiet dla 8 i wyłączamy ręcznie repozytorium dla 8 a włączamy development) i zainstalowaniu wtyczek do gstreamera bez problemu działają strumienie mms.

5. nvidia 8600gt działa bez jakichkolwiek problemów ale bez akcelreracji

Ad 1. yum -y update yum\*

Ad 2. kdesu jest z kde 3.5, F9 ma kde 4.0 gdzie przynajmniej na razie tego jeszcze nie ma.

Ad 3. Było/jest wiadome od dawna - nvidia nie wspiera rozwojowego xorg - wystarczyło poczytać trochę.

Ad 4. j/w - trzeba było poczytać, byś wiedział że ta wersja kde jest jeszcze mocno testowa a stabilną będzie dopiero od 4.1 wzwyż.

Ad 5. [adi@localhost ~]$ rpm -q flash-plugin

flash-plugin-9.0.115.0-release.i386

Jakoś się dało... :huh:

Ad 6. Działają tylko te które są dostosowane do wersji beta. Raczej logiczna rzecz że coś nie działa z czymś co jeszcze nie zostało oficjalnie wydane (jak wyżej nvidia + xorg).

Plusy:

Ad 1. To zasługa gcc 4.3 na które niedawno "przesiadła się" fedora

Ad 3. Jeśli jest problem z selinuksem to do BZ z nim żeby zostało poprawione

Czyli reasumując: 90% tego co napisałeś jest wiadome od dość dawna. Pozostałe 5% jak działanie mms czy nvidii na domyślnych sterach żadną nowością też nie jest...

Ale tak czy tak dobrze że ktoś testuje, tylko problemy z rawhidem zgłaszajcie ludzie na BZ a nie na forum

A ja tak zapytam (bo to chyba najlepszy wątek) .. Po zainstalowaniu nie moge sie zalogowac do KDE , po wybraniu usera i wpisaniu hasła , wraca do ekranu logowania (na roocie dzieje sie tak samo) . W innym watku na forum znalazłem post kogoś kto ma taki sam problem , wiec nie jest to chyba wina złej instalacji ...

Ktośspotkał sie z tym problemem i udało mu sie go rozwiązać ?

Przede wszystkim zaktualizuj system. ALT+CTRL+F2, zaloguj się na roota a później

yum update selinux\* kde\*

Po tym powinieneś się już normalnie zalogować, a wtedy daj update całego systemu

yum update

Możesz też tymczasowo wyłączyć selinuksa dodając do linii poleceń kernela opcję enforcing=0, wtedy zalogujesz się bez update'u. Ale później koniecznie zrób update systemu.

ps. jako managera logowania używałeś gdm czy kdm ?

Przede wszystkim zaktualizuj system. ALT+CTRL+F2, zaloguj się na roota a później

yum update selinux\* kde\*

Po tym powinieneś się już normalnie zalogować, a wtedy daj update całego systemu

yum update

Możesz też tymczasowo wyłączyć selinuksa dodając do linii poleceń kernela opcję enforcing=0, wtedy zalogujesz się bez update'u. Ale później koniecznie zrób update systemu.

ps. jako managera logowania używałeś gdm czy kdm ?

Tak jak pisalem update zrobiem rano .. ale sprobowalem. Brak pakietow do aktualizacji.

Dodanie enforcing=0 do parametrow tez nic nie dalo ...

Lekarstwem okazalo sie odinstalowanie gdm :

yum erase gdm

po restarcie ukazalo sie juz menu kdm i moglem sie bez problemu zalogowac

W kazdym razie dzieki za wskazowki

Ale możliwe że coś znowu w gdm namieszali w ostatnim czasie :-)

Odinstalowałem gdm własnie ze względu na ewentualne błędy .. Pomyślałem ze moze faktycznie ta wersja gdm jest walnięta i chciałem zainstalowac starszą ...

Ciekawe dlaczego w anakondzie nie ma mozliwosci wyłączenia selinuxa , tak jak to jest w instalatorze 8-mki.

No nic .. mam nadzieje ze w finalnej wersji znów wróci ta opcja.

• 2 weeks later...

Kurcze wczoraj padl mi dysk wiec majac kompa z czystym dyskiem stwierdzilem ze (_odrazu_ → od razu) ORT zainstaluje f9 w koncu nie za nie caly miesiac ma juz wyjsc kompletna wersja i czytajac to forum dopiero zrozumialem jak bardzo sie wkopalem :D System dziala sprawnie po za malym problemem z updatem xulrunner przez co zupdatowany ff niechcial ruszyc a tak pozatym wszystko smiga tylko co z tego jak (_niema_ → nie ma) ORT repozytoriow livna :( czy gdzies sa schowane? jak sobie z tym radzicie i kiedy mozna sie spodziewac sterow do nvidia?

Owszem, są repozytoria livny do F9, poszukaj na forum. Natomiast sterów do nvidii nie ma się co spodziewać przed wydaniem stabilnego xorg-server 1.5 (plus oczywiście jakiś czas na przeportowanie sterów przez nvidię)

ps. dziwne że Ci firefox nie chce ruszyć, bo u mnie odpala się od dawna bez żadnych problemów (chociaż na co dzień nie używam)

Owszem, są repozytoria livny do F9, poszukaj na forum. Natomiast sterów do nvidii nie ma się co spodziewać przed wydaniem stabilnego xorg-server 1.5 (plus oczywiście jakiś czas na przeportowanie sterów przez nvidię)

ps. dziwne że Ci firefox nie chce ruszyć, bo u mnie odpala się od dawna bez żadnych problemów (chociaż na co dzień nie używam)

Z firefoxem poradzilem tyle ze repow livna nie znalazlem i stwierdzilem ze sprawa nie jest warta zachodu i powrucilem do 8