Skocz do zawartości

K3b Nie Chce Nagrywać Płyt Na Nagrywarce

Jasiek_M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pewien problem, mianowicie K3B nie chce dać mi wypalić płyty DVD. Ubzdurało mu się używanie innego napędu(jak wezmę "wysuń" to on się wysuwa) i prosi cały czas o czystą płytę, do którego napędu jej nie włożę dalej o nią prosi a przez to przycisk "Nagraj" jest nieaktywny :angry:

Dodatkowo napęd na który się uwzięła to LG GDR-8161B a to o ile pamiętam wcale nie jest nagrywarka(chyba nagrywa tylko CD), dokładnie nie wiem bo używam go tylko do odtwarzania płyt, tak czy siak nim też się nie da nagrać DVD. Próbowałem odpiąć ten i 3 napęd i zostawić samą nagrywarkę, wtedy co prawda wykrywało tylko ją i komenda "wysuń" otwierała jej szufladkę ale próba nagrania kończyła się fiaskiem... bo nawet jak włożyłem pustą płytę DVD to jej nie znajdywało i prosiło o nią dalej.

Wyczytałem że powinno się podpiąć nagrywarkę na koniec taśmy, Napęd do odtwarzania niżej na środku taśmy, by CD-Rom był Slave a nagrywarka Master a wszytko do IDE2, ale tak mam:/

Może ktoś wie co się dzieje:(

Pozdrawiam

Jasiek Matacz

A jesteś pewien, że napęd jest w pełni sprawny? Na windzie nagrywa?

Co pokazuje Ci w Ustawienia/Konfiguracja K3B/Urządzenia?

Czy przy odpaleniu k3b wyskakuje Ci jakiś komunikat/błąd np. o braku uprawnień do czegos?

... Wyczytałem że powinno się podpiąć nagrywarkę na koniec taśmy, Napęd do odtwarzania niżej na środku taśmy, by CD-Rom był Slave a nagrywarka Master a wszytko do IDE2, ale tak mam:/

Może ktoś wie co się dzieje:(

Przydzial zasobow (master/slave) zadziala przez podpinanie w odpowiednim miescu na kablu, tylko jesli oba urzadzenia sa ustawione w trybie Cable Select (zwykle oznaczane na napedzie jako CS) i jesli kontroler potrafi taki tryb poprawnie obsluzyc... ustaw przydzial zasobow na sztywno, poprzez wymuszenie pracy w trybie master na nagrywarce (pozycja jumpera zwykle oznaczona jako MS lub M) i w trybie slave na drugim napedzie (SL lub S) wtedy miejsce na kablu nie bedzie mialo znaczenia.

Sprawdz - takie ustawienie powinno rozwiazac Twoj problem.

Powodzenia

Sprawdz - takie ustawienie powinno rozwiazac Twoj problem.

Powodzenia

Tak mam ustawione i nic.

A jesteś pewien, że napęd jest w pełni sprawny? Na windzie nagrywa?

Co pokazuje Ci w Ustawienia/Konfiguracja K3B/Urządzenia?

Czy przy odpaleniu k3b wyskakuje Ci jakiś komunikat/błąd np. o braku uprawnień do czegos?

Płyty czyta bez problemu więc wydaje się sprawne. Na Windowsie nie mam nic do nagrywania(używam tylko by odpalić Heroes 3.5 In the Wake of Gods bo nie ma go na (_linuxa_ → Linuksa) ORT). by sprawdzić czy działa.

Ustawienia/Konfiguracja K3B/Urządzenia pokazuje mi: http://img176.imageshack.us/img176/3469/83832681wi7.png http://img295.imageshack.us/img295/1372/35423217bm9.png

Nie wskazuje mi żadnego komunikatu o błędzie tylko poradę dnia czy coś takiego