Skocz do zawartości

Usb W Wirtualbox`ie

pante19509

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM!!

Na Fedorze 8 zainstalowałem VirtualBox w najnowszej wersji. Przeprowadziłem wstępną konfigurację oraz zainstalowałem Windę XP na wirtualu. W ramach konfiguracji włączyłem kontroler USB i uruchomiłem "USB EHCI" następnie wykryłem kamerę i dodałem do listy.

Niestety w windzie nie widać żadnych urządzeń na USB chociaż zainstalowałem sterowniki kamery.

Na necie doczytałem się, że należy zmienić wpis w fstab, a ma on wyglądać następująco:

none /proc/bus/usb usbfs devgid=501,devmode=664 0 0

gdzie "devgid=501 to ID grupy vboxusers

Niestety powyższe zabiegi nie udostępniły USB dla Virtuala. Nadmieniam, że doinstalowałem też dodatki dla systemu gościa.

Proszę o radę co mogę jeszcze zrobić aby udostępnić USB

Mam podobną konfigurację: Fedora-8 64 + VirtualBox-1.5.4_27034 + dodatki i na tym Windows 2003

Olałem całkowicie zabawę z uruchomieniem usb i po prostu dałem linuxowy katalog /media do folderów udostępnianych w VirtualBox. Działa. Jak podłącze usb to pojawia się w otoczeniu sieciowym windowsa. Trochę dziwnie jest że muszę odświeżać widok w katalogu [F5] jak coś tam zgram, ale poza tym działa.

Mam podobną konfigurację: Fedora-8 64 + VirtualBox-1.5.4_27034 + dodatki i na tym Windows 2003

Olałem całkowicie zabawę z uruchomieniem usb i po prostu dałem linuxowy katalog /media do folderów udostępnianych w VirtualBox. Działa. Jak podłącze usb to pojawia się w otoczeniu sieciowym windowsa. Trochę dziwnie jest że muszę odświeżać widok w katalogu [F5] jak coś tam zgram, ale poza tym działa.

Jasne tak mozna ale ja potrzebuję kamerkę widzieć po USB także ten pomysł sprawdza się tylko dla pendrive`ów

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...