pante19509 Napisano Luty 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2008 WITAM!! Na Fedorze 8 zainstalowałem VirtualBox w najnowszej wersji. Przeprowadziłem wstępną konfigurację oraz zainstalowałem Windę XP na wirtualu. W ramach konfiguracji włączyłem kontroler USB i uruchomiłem "USB EHCI" następnie wykryłem kamerę i dodałem do listy. Niestety w windzie nie widać żadnych urządzeń na USB chociaż zainstalowałem sterowniki kamery. Na necie doczytałem się, że należy zmienić wpis w fstab, a ma on wyglądać następująco: none /proc/bus/usb usbfs devgid=501,devmode=664 0 0 gdzie "devgid=501 to ID grupy vboxusers Niestety powyższe zabiegi nie udostępniły USB dla Virtuala. Nadmieniam, że doinstalowałem też dodatki dla systemu gościa. Proszę o radę co mogę jeszcze zrobić aby udostępnić USB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2008 Mam podobną konfigurację: Fedora-8 64 + VirtualBox-1.5.4_27034 + dodatki i na tym Windows 2003 Olałem całkowicie zabawę z uruchomieniem usb i po prostu dałem linuxowy katalog /media do folderów udostępnianych w VirtualBox. Działa. Jak podłącze usb to pojawia się w otoczeniu sieciowym windowsa. Trochę dziwnie jest że muszę odświeżać widok w katalogu [F5] jak coś tam zgram, ale poza tym działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pante19509 Napisano Luty 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 23, 2008 Mam podobną konfigurację: Fedora-8 64 + VirtualBox-1.5.4_27034 + dodatki i na tym Windows 2003 Olałem całkowicie zabawę z uruchomieniem usb i po prostu dałem linuxowy katalog /media do folderów udostępnianych w VirtualBox. Działa. Jak podłącze usb to pojawia się w otoczeniu sieciowym windowsa. Trochę dziwnie jest że muszę odświeżać widok w katalogu [F5] jak coś tam zgram, ale poza tym działa. Jasne tak mozna ale ja potrzebuję kamerkę widzieć po USB także ten pomysł sprawdza się tylko dla pendrive`ów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi