kain468 Napisano Luty 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2008 Cześć cz potrafi mi ktoś pomóc? Potrzebuje własny serwer aktualizacji fedory 8 niestety nie wiem jak można by to zrealizować . Najlepiej jak po konfigóracji serwer sam ściągał by paczki z innych serwerów lustrzanych a ja mógłbym się łączyć z tym serverem z wewnątrz firmy i aktualizować inne stacje. Jeśli ktoś się odezwie to z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2008 Zainteresowałbym się poleceniami (pakietami? ) yumdownloader oraz createrepo. Sprawa o ile dobrze zrozumiałem Twoj zamiar, to sprawa wydaje się dość prosta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2008 Zainteresowałbym się poleceniami (pakietami? ) yumdownloader oraz createrepo ... A nie da sie tego zrobic jeszcze prosciej? Na serwerze tworzysz mirror jakiegos oficjalnego szybkiego i stabilnego mirrora, aktualizujesz go automatycznie co jakis czas (rsync? wget?...), a na stacjach w konfiguracji yuma wylaczasz mirrorlist i podajesz na sztywno adres/IP Twojego wlasnego serwera z repozytorium plikow... To powinno wystarczyc Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kain468 Napisano Luty 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2008 createrepo zrobiłem i otrzymałem tylko nowe repozytorium, o ile ja to dobrze rozumiem to lokalne. Ale czy teraz to repozytorium mogę aktualizować w całości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2008 Na serwerze tworzysz mirror jakiegos oficjalnego szybkiego i stabilnego mirroraNo tak, ale to wymaga na "dzień dobry" ściągnięcia całej zawartości serwera lustrzanego, a przy pomocy yumdownloadera ściąga tylko wymagane aktualizacje. Oczywiście przy założeniu, że stacja podająca pakiety jest tak samo co do oprogramowania skonfigurowana jak i inne stacje, które będą korzystały z tego "minirepozytorium". W innym wypadku oczywiście masz rację - pełny mirror. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kain468 Napisano Luty 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2008 A czy ktoś potrafi laikowi wytłymaczyć jak się robi taki pełny mirror? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2008 A czy ktoś potrafi laikowi wytłymaczyć jak się robi taki pełny mirror? exbros już napisał. A tak bardziej szczegółowo, to chyba nie mieszkasz w Chinach? Google Ci działają? → http://www.google.com/search?num=100&h...=Szukaj&lr= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Luty 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2008 Tak bardzo w skrocie - kopiujesz zawartosc interesujacych Cie katalogow do katalogow na komputerze lokalnym. Zasadniczo mozna to zrobic nawet recznie - kopiujac folder po folderze, ale poniewaz - jak bardzo slusznie zauwazyl WalDo - wiaze sie to ze skopiowaniem dosc duzej ilosci danych (przynajmniej za pierwszym razem) i operacja ta moze potrwac dosc dlugo to warto poczytac o najlepszych i najszybszych metodach takich zabiegow, bo z tego co wiem istnieja narzedzia dedykowane do takich wlasnie zadan Przyda sie to takze pozniej przy uaktualnianiu mirrora... ... no i mnie WalDo uprzedzil Przejrzyj kilka mirrorow, a zauwazysz ze katalogi sa zorganizowane zawsze tak samo... zaczac mozesz np tu: http://www.mirrorservice.org/sites/downloa...b/fedora/linux/ Powodzenia //===== edit ===== Podejrzalem tak z ciekawosci - update dla F8, tylko katalog i386 to na dzis 10GB ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kain468 Napisano Luty 26, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2008 No dobrze na razie wszystkim Panom dziękuję. Daliście mi wiele informacji więc nie będę klepał głupot tylko idę sobie poczytać o wspomnianych przez was rozwiązaniach. Na razie wątku nie zamykam może jeszcze coś komuś przyjdzie do głowy a może będę miał jakieś pytania więc do poklikania po lektórce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Luty 26, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 26, 2008 Tu → http://dotancohen.com/howto/yum_repo.html masz kawa na ławę. Tylko nie pytaj jak skonfigurować serwer http - poszukaj na forum i w sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi