Skocz do zawartości

Eclipse

Rekomendowane odpowiedzi

do moderatorów: jeśli to nie jest odpowiedni dział, to proszę o przeniesienie.

mam dziwne pytanie do osób, które używają eclipse ...

otóż: czy zawsze trzeba tworzyć projekt, żeby coś pisać? chodzi o to, że na zajęciach często mam do przepisania kilka programów i póki co to ... muszę dla każdego z nich tworzyć oddzielny projekt :/ to mnie baaaaardzo mocno irytuje - chodzi mi po prostu o to, jak zrealizować taką akcję - piszę program, kompiluję go, piszę następny program, kompiluję go, itd itd ...

będę wdzięczny za pomoc :)

mam dziwne pytanie do osób, które używają eclipse ...

otóż: czy zawsze trzeba tworzyć projekt, żeby coś pisać?

Obawiam się, że niestety tak..., eclipse jest pomyślane jako narzędzie dla profesjonalistów do tworzenia dużych rzeczy.

I właśnie dlatego go nie używam, mimo ergonomicznego dopracowania.

Przede wszystkim - w jakim języku piszesz w eclipsie?

Bo jak w javie to wystarczy utworzyć 1 duży projekt w którym masz np. 6 klas i każdą z tych klas możesz uruchamiać osobno.

Obawiam się że min. 1 projekt w dowolnym języku musisz utworzyć.

• 2 weeks later...

Jeżeli chcesz panować nad programami które piszesz, a Eclipse ma Ci w tym pomóc, to niestety powinieneś dla każdego programu, który ma być niezależnie kompilowany lub uruchamiany, stworzyć oddzielny projekt. Jednak, tworzenie nowego projektu w ramach tego samego workspace-(u) nie jest ani kosztowne, ani trudne i irytujące. Ja cały czas tak pracuje i wydaje mi się, że nawet dla małych programów, które jednak są osobnymi jednostkami kompilacji, warto tworzyć nowe projekty. W danym workspace (sie) tworzę projekty/programy w różnych językach Java/Ruby/C i wszystko ładnie się spisuje.

Jeszcze raz polecam taki sposób pracy z Eclipse.

Pozdrawiam,

Robert

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...