zomer Napisano Marzec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2008 Witam! Chciałem zmienić nr. partycji w pliku /etc/fstab ale się nie da. Coś dziwnego się stało z tym plikiem. Nie ma tam numerów urządzeń. [ /dev/sda4...5,6]. Jedynie jakieś wpisy. LABEL=/ / ext3 defaults 1 1 LABEL=/home /home ext3 defaults 1 2 LABEL=/boot /boot ext3 defaults 1 2 tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0 devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0 sysfs /sys sysfs defaults 0 0 proc /proc proc defaults 0 0 LABEL=SWAP-sda8 swap swap defaults 0 0 Może ktoś wie gdzie się podziały wpisy do konkretnych urządzeń? Przecież system musi wiedzieć gdzie jest ten "LABEL", ja taż muszę wiedzieć bo dodałem w knoppixie dwie partycje i fedora 2008 ma problem z ich wykryciem? Wprawdzie taki wpis /dev/sdb5 /mnt/linux_b ext3 defaults 1 2 działea, ale co z tymi "LABEL"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 5, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 5, 2008 Fedora standardowo korzysta z etykiet (np. LABEL=/ ) w miejsce bezpośrednich nazw urządzeń (np. /dev/sda1). Ma to swoje zalety. Np. przenosząc file system /home na inna partycję (fizyczną) wystarczy zmienić LABEL (polecenie e2label) Jedyna etykieta, która wskazuje na swoje powiązania z urządzeniem to etykieta swapa (np.Twój zapewne jest na /dev/sda8). Chcesz wiedzieć jaka partycja jaką ma etykietę? e2label /dev/sda1 e2label /dev/sda2 #itd itd Przeczytaj "man e2label" i uważaj, żeby przypadkowo nie podać dwóch parametrów. [EDIT]Oczywiście jak Ci to bardzo przeszkadza to etykiety w fstab możesz zastąpić bezpośrednimi nazwami urządzeń /dev/sda*, ale tak jak wspomnialem nadawanie etykiet jest bardzo wygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomer Napisano Marzec 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 8, 2008 Dzięjuje. O takie wyjaśnienie mi chodziło. Teraz mogę zarządzać partycjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi