PUPtrix Admin (wrzg) Napisano Marzec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 mam f8, wczoraj komputer zdechl z komunikatem ze skonczylo sie miejsce na dysku (nie wiem od czego - dysk ma 500 gb) ale mniejsza z tym, winowajce namierze pozniej. pokasowalem troche plikow, zwolnilo sie 10 giga. gdy probuje odpalac squida - mam komunikat o braku miejsca na dysku - squid nie moze stworzyc folederu wymiany i nie startuje. zrobilem yum remove squid yum install squid juz sie nie instaluje bo malo miejsca na dysku mc pokazuje 10 gb wolnego, df 100% zapełnienia. co jest grane???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajec00 Napisano Marzec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 mialem podobny problem... u mnie zaczelo sie tak robic zaraz po ktorejs aktualizacji... lekarstwem na to okazalo sie odinstalowanie (dopiero co zaktualizowanego) firefoxa i jego ponowna instalacja... nie wiem czemu, ale podczas update'u yum cos popieprzyl i dla tego system wywalal komunikat o braku miejsca... zorientowalem sie ze cos jest nie halo z firefoxem bo wpierw wlaczal sie ale przy klikniecziu czegokolwiek od razu sie wysypywal, a nastepnie po paru godzinach zaczal sie wysypuywac juz przy samym wlacazaniu sie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PUPtrix Admin (wrzg) Napisano Marzec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 a ma ktos moze pomysl jak wylistowac najwieksze pliki? bo cos zajmuje te ponad 400 giga i nie moge namierzyc.... mam mc, nie mam x-ów zapuszczalem nawet instalatora f8 ale wywala ze malo miejsca na dysku - 51 mb (bzdura) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Marzec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 Jest dużo możliwości. Oto kilka z nich: ls -lS <katalogi> find <wzorzec> -size +<wielkosc>k ls -l `find <wzorzec> -size +<wielkosc>k` | sort -nr -k5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Marzec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 Ewentualnie sprawdz jeszcze zjawiska opisane tutaj http://forum.fedora.pl/index.php?s=&showtopic=17437&view=findpost&p=103836 (sorry, ze podaje linka do wlasnego postu, ale nie chce mi sie po prostu znow pisac tego samego... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 find / -size +20M -exec ls -la {} \;| sort -nr -k 5 |head -n 10 Pokaze Ci 10 największych plików w systemie, zajmujących więcej niż 20 MB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PUPtrix Admin (wrzg) Napisano Marzec 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 plik namierzony /var/log/bandwidth, skasowany, restart, startowal z 5 minut i juz jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2008 Prawdopodobnie to plik z Webmina, używasz go może ? Jeśli nie chcesz żeby Ci ciągle rósł, to dopisz go do logrotate, wtedy zniknie problem z zapełnianiem dysku przez tego loga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PUPtrix Admin (wrzg) Napisano Marzec 13, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 13, 2008 Prawdopodobnie to plik z Webmina, używasz go może ? Jeśli nie chcesz żeby Ci ciągle rósł, to dopisz go do logrotate, wtedy zniknie problem z zapełnianiem dysku przez tego loga. tak jest webmin, ok przyjrze sie sprawie - dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi