kuba22 Napisano Marzec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 Witam. Nie dawno zainstalowałem sobie najnowszą wersję fedory i chciałem włączyć sobie akcelerację(pierwszy raz mam problem z akceleracją na poprzednich wersjach fedory wszystko było w porządku). Postępowałem zgodnie z instrukcją na stronie http://faq.fedorapl.org/. Działałem w kde i gdy chciałem zresetować X poleceniem init 3 i włączyć konfiguracje nvidii dostałem błąd z konsoli brak polecenia.Przełączyłem się więc na gnome i tam było (niby)wszystko w porządku, zresetowałem system,lecz po wpisaniu polecenia glx info lub próbie uruchomienia jakiegoś programu wymagającego openGL dostaje błąd: błędna instrukcja.Co może być nie tak? Mój plik xorg.conf: # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" Option "AIGLX" "on" Option "Xinerama" "0" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Lite-On A1570NSL" HorizSync 30.0 - 69.0 VertRefresh 50.0 - 120.0 EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce 6200" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "TwinView" "0" Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0" Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0" SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Proszę używać CODEBOX jeśli wklejasz coś dużego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 może napisz jak zainstalowałeś te sterowniki, jaką masz kartę, jakie sterowniki zainstalowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba22 Napisano Marzec 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 14, 2008 Kartę mam geforce 6200 a instalacja przebiegała tak: su yum install kmod-nvidia init 3 !!bash: brak polecenia nvidia-config-display enable !!bash:brak polecenia I tu wylogowałem się i przełączyłem na gnome i tak samo: init 3 nvidia-config-display enable i niby działa, zresetowałem system. Żeby sprawdzić czy działa wpisałem glxinfo i dostaje błąd : name of display: :0.0 Błędna instrukcja próbuje włączyć compiz i nie(ten sam błąd:Błędna instrukcja) działa instaluje glglobe próbije włączyć i tak samo(Błędna instrukcja). Jak uruchamiam nvidia-settings w terminalu i klikam na OPENGL/GLX Information to okienko znika a na terminalu wyskakuje Błędna instrukcja. glxgear też nie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 kuba22, wszystko dobrze, ale su się wpisuje z myślnikiem zawsze. su - po tym powinno działać. Wpisując bez myślnika musisz podać pełną ścieżkę do pliku (np /usr/sbin/init 3) morsik bystrzaku: VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce 6200" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba22 Napisano Marzec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Dzięki. Dobrze wiedzieć, ale to nie rozwiązuje mojego problemu. Wpisałem su (nawet bez myślnika) po to by móc zainstalować kmod-nvidia. Cały błąd tkwi w tym, że nie działa mi akceleracja! za kadym razem gdy włączam program który wykorzystywałby akcelerację dostaję błąd: błędna błędna instrukcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Adi1981: ja też mogę w xorgu sobie wpisać geforce super-hiper-fajna a to nic nie zmieni, dlatego spytałem ten wpis to tylko informacja dla systemu no chyba że się mylę to mnie popraw, ale sprawdź u siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Owszem, ale chyba nie uważasz że ktoś zaczynający zabawę z systemem sam sobie w pliku xorg.conf podopisuje różne wartości, i to jeszcze na odatek zupełnie niezgodne z rzeczywistością ? Ja nie znam nawet zaawansowanych osób które by tak robiły:) kuba22: pokaż co Ci wyświetla polecenie glxinfo |grep rendering Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba22 Napisano Marzec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Po wpisaniu polecenia glxinfo |grep rendering nie dostaje nic :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Po wpisaniu polecenia nie dostaje nic :lammer: Ja konfigurowałem nieco inaczej moja kartę nvidia, zamiast nvidia-config-display zawsze stosowałem nvidia-xconfig i nie było problemu. Kiedyś jak źle się zainstalował sterownik to dopiero po kilkukrotnym przeinstalowaniu wszystko zaczęło działać. Lepiej nie używaj init 3 wygodniej będzie jak na czas testów przestawisz poziom startowy systemu na 3. Poza tym sprawdź jakie masz ustawione opcje w pliku .nvidia-settings-rc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 zdaje się że Adi miał na myśli coś takiego: glxinfo |grep direct Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 morsik: czy rendering, czy direct to wszystko jedno, i tak dostaniesz w wyniku linię direct rendering: Yes/No kuba22: a samo glxinfo coś wyświetla ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba22 Napisano Marzec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 glxinfo daje name of display: :0.0 Błędna instrukcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 hmmm coś mi się wydaje że masz całkiem "nieźle" namotane w systemie. Na początek bym polecał chyba usunąć i zainstalować od nowa pakiety mesa* lub/i xorg-*. Bo ta "błędna instrukcja" jakoś mi nie wygląda za dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba22 Napisano Marzec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Njgorsze jest to, że ten system jest zainstalowany niedawno. Jedyną rzeczą jaką zrobiłem jest yum update i instalacja kdemultimedia-extract-nonfreei już próboawełm włączyć akceleracjaę( na poprzednich wersjach fedory nie było żadnego problemu). Chociarz może jest jakiś błąd w yum update ponieważ, włączyłem polecenia na noc igdy się obudziłem o ok. 7 rano komputer był właczony lecz gdy podszedłem do niego ok. godz. 10 był wyłączony(nie wiem czemu??).i dopiero po włączeniu instalowałem kmod-nvidia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RESCUE1 Napisano Marzec 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 21, 2008 (edytowane) Witam. Od wczoraj mam Fedore 8 Wszystko poinstalowałem sobie bez problemu. Jednego nie jestem pewien. Więc dopisuję się tu, żeby nie tworzyc nowych wątków. Zainstalowałem ( chyba) stery do mojego GF z repo Livna. Zacząłem wszystko tak jak jest opisane w FAQ Niestety w momencie kiedy doszedłem do tego aby wyłączyc X-y utknąłem. Nic nie działa. telinit 3, init 3 , inittab 3.... W kazdym razie na tym skonczyłem.... i wydaje mi sie, że pomimo, ze nie dokonczyłem procedury z FAQ to stery nvidia działaja poprawnie. Komenda glxinfo daje: name of display: :0.0 display: :0 screen: 0 direct rendering: Yes server glx vendor string: NVIDIA Corporation server glx version string: 1.4 server glx extensions: GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_video_sync, GLX_SGI_swap_control, GLX_EXT_texture_from_pixmap, GLX_ARB_multisample, GLX_NV_float_buffer, GLX_ARB_fbconfig_float client glx vendor string: NVIDIA Corporation client glx version string: 1.4 client glx extensions: GLX_ARB_get_proc_address, GLX_ARB_multisample, GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_EXT_import_context, GLX_SGI_video_sync, GLX_NV_swap_group, GLX_NV_video_out, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_swap_control, GLX_NV_float_buffer, GLX_ARB_fbconfig_float, GLX_EXT_fbconfig_packed_float, GLX_EXT_texture_from_pixmap, GLX_EXT_framebuffer_sRGB GLX version: 1.3 GLX extensions: GLX_EXT_visual_info, GLX_EXT_visual_rating, GLX_SGIX_fbconfig, GLX_SGIX_pbuffer, GLX_SGI_video_sync, GLX_SGI_swap_control, GLX_EXT_texture_from_pixmap, GLX_ARB_multisample, GLX_NV_float_buffer, GLX_ARB_fbconfig_float, GLX_ARB_get_proc_address OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation OpenGL renderer string: GeForce 7600 GS/AGP/SSE/3DNOW! OpenGL version string: 2.1.2 NVIDIA 169.12 OpenGL extensions: GL_ARB_color_buffer_float, GL_ARB_depth_texture, GL_ARB_draw_buffers, GL_ARB_fragment_program, GL_ARB_fragment_program_shadow, GL_ARB_fragment_shader, GL_ARB_half_float_pixel, GL_ARB_imaging, GL_ARB_multisample, GL_ARB_multitexture, GL_ARB_occlusion_query, GL_ARB_pixel_buffer_object, GL_ARB_point_parameters, GL_ARB_point_sprite, GL_ARB_shadow, GL_ARB_shader_objects, GL_ARB_shading_language_100, GL_ARB_texture_border_clamp, GL_ARB_texture_compression, GL_ARB_texture_cube_map, GL_ARB_texture_env_add, GL_ARB_texture_env_combine, GL_ARB_texture_env_dot3, GL_ARB_texture_float, GL_ARB_texture_mirrored_repeat, GL_ARB_texture_non_power_of_two, GL_ARB_texture_rectangle, GL_ARB_transpose_matrix, GL_ARB_vertex_buffer_object, GL_ARB_vertex_program, GL_ARB_vertex_shader, GL_ARB_window_pos, GL_ATI_draw_buffers, GL_ATI_texture_float, GL_ATI_texture_mirror_once, GL_S3_s3tc, GL_EXT_texture_env_add, GL_EXT_abgr, GL_EXT_bgra, GL_EXT_blend_color, GL_EXT_blend_equation_separate, GL_EXT_blend_func_separate, GL_EXT_blend_minmax, GL_EXT_blend_subtract, GL_EXT_compiled_vertex_array, GL_EXT_Cg_shader, GL_EXT_depth_bounds_test, GL_EXT_draw_range_elements, GL_EXT_fog_coord, GL_EXT_framebuffer_blit, GL_EXT_framebuffer_multisample, GL_EXT_framebuffer_object, GL_EXT_gpu_program_parameters, GL_EXT_multi_draw_arrays, GL_EXT_packed_depth_stencil, GL_EXT_packed_pixels, GL_EXT_pixel_buffer_object, GL_EXT_point_parameters, GL_EXT_rescale_normal, GL_EXT_secondary_color, GL_EXT_separate_specular_color, GL_EXT_shadow_funcs, GL_EXT_stencil_two_side, GL_EXT_stencil_wrap, GL_EXT_texture3D, GL_EXT_texture_compression_s3tc, GL_EXT_texture_cube_map, GL_EXT_texture_edge_clamp, GL_EXT_texture_env_combine, GL_EXT_texture_env_dot3, GL_EXT_texture_filter_anisotropic, GL_EXT_texture_lod, GL_EXT_texture_lod_bias, GL_EXT_texture_mirror_clamp, GL_EXT_texture_object, GL_EXT_texture_sRGB, GL_EXT_timer_query, GL_EXT_vertex_array, GL_IBM_rasterpos_clip, GL_IBM_texture_mirrored_repeat, GL_KTX_buffer_region, GL_NV_blend_square, GL_NV_copy_depth_to_color, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_fence, GL_NV_float_buffer, GL_NV_fog_distance, GL_NV_fragment_program, GL_NV_fragment_program_option, GL_NV_fragment_program2, GL_NV_framebuffer_multisample_coverage, GL_NV_half_float, GL_NV_light_max_exponent, GL_NV_multisample_filter_hint, GL_NV_occlusion_query, GL_NV_packed_depth_stencil, GL_NV_pixel_data_range, GL_NV_point_sprite, GL_NV_primitive_restart, GL_NV_register_combiners, GL_NV_register_combiners2, GL_NV_texgen_reflection, GL_NV_texture_compression_vtc, GL_NV_texture_env_combine4, GL_NV_texture_expand_normal, GL_NV_texture_rectangle, GL_NV_texture_shader, GL_NV_texture_shader2, GL_NV_texture_shader3, GL_NV_vertex_array_range, GL_NV_vertex_array_range2, GL_NV_vertex_program, GL_NV_vertex_program1_1, GL_NV_vertex_program2, GL_NV_vertex_program2_option, GL_NV_vertex_program3, GL_NVX_conditional_render, GL_SGIS_generate_mipmap, GL_SGIS_texture_lod, GL_SGIX_depth_texture, GL_SGIX_shadow, GL_SUN_slice_accum I dalej tabela jak stąd do niewidać.... Do tego: [rescue1@centrala ~]$ glxinfo |grep direct direct rendering: Yes Extreme Tux Racer działa bez problemu. Czyli stery są poprawnie zainstalowane ? mimo ze opusciłem to z FAQ: 5. Wyłącz X-y: init 3 6. Zaloguj się jako root. 7. Włącz sterownik: nvidia-config-display enable 8. Zrestartuj komputer: reboot I już akceleracja powinna działać bez zarzutu! Przepraszam za długi post, ale ciekaw jestem, czy stery nvidii sa poprawnie zainstalowane czy mam grzebac dalej ? Edytowane Marzec 21, 2008 przez InIrudeBwoy Używaj CODEBOX do takich listingów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi