Jasiek_M Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Witam! Posiadam takową kamerę, po podłączenia do komputera skype test wywala zielony smużący ekran z zielonym(inny odcień) paskiem u góry, sterowniki tylko dla Windy, a wpisanie w Google nazwy kamery z magicznym słówkiem "Linux" też nic mi nie dało:( Może ktoś wie jak mi pomóc? Pozdrawiam! Jasiek Matacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Eh Jasiek, Jasiek... http://www.apollomultimedia.eu/?s=p&kat=15&iD=158 Pierwszy wynik w googlach, na dodatek z pięknym opisem wewnątrz: Wymagania sprzętowe PC: * procesor Pentium 200MHz lub szybszy * system operacyjne: Windows 98/SE/ME/2000/XP, Linux (2.4.x, 2.6.x - moduł spca5xx) * min. 200 MB wolnego miejsca na dysku * napęd CD-ROM/DVD * 32 MB RAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Marzec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Eh Jasiek, Jasiek... http://www.apollomultimedia.eu/?s=p&kat=15&iD=158 Pierwszy wynik w googlach, na dodatek z pięknym opisem wewnątrz: Właśnie tego chciałem uniknąć bo nie wiem czy dam radę, w jakimś angielskim tekście pisało że to trzeba konfigurować, kompilować itd. a ja nie umiem:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Właśnie tego chciałem uniknąć bo nie wiem czy dam radę, w jakimś angielskim tekście pisało że to trzeba konfigurować, kompilować itd. a ja nie umiem:( Zerknij do pliku README albo INSTALL, będzie na pewno opisane dokładnie jak to skompilować. W inny sposób raczej nie uruchomisz kamerki. Standardowo są zazwyczaj 2-3 komendy i tyle (make && make install) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Marzec 15, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 strona z plikami nie działa(przy prubie pobrania pisze że strony nie ma): http://mxhaard.free.fr/download.html . Nigdzie indziej ich nie mogę znaleźć;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Marzec 15, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 15, 2008 Spróbuj jeszcz raz, bo ten link to raz działa, a raz nie. Teraz np. działa. Kompilowałem toto bez żdnych problemów, szybko grzecznie i o nic nie wołało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Marzec 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2008 Spróbuj jeszcz raz, bo ten link to raz działa, a raz nie. Teraz np. działa. Kompilowałem toto bez żdnych problemów, szybko grzecznie i o nic nie wołało. Chyba moja znajomość angielskiego jest za mała bo coś mi nie wychodzi: [Jasiek@localhost ~]$ su - Hasło: [root@localhost ~]# cd /home/Jasiek/Pulpit/gspcav1-20071224 [root@localhost gspcav1-20071224]# ./gspca_build REMOVE the old module if present CLEAN gspca source tree rm -r -f *.o decoder/.gspcadecoder.o.cmd decoder/*.o \ .gspca.o.cmd *.o *.ko *.mod.* .[a-z]* core *.i \ *.symvers *.err COMPILE gspca Please Wait ....!! INSTALL gspca in the kernel binary tree mkdir -p /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/ rm -f /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/spca5xx.ko rm -f /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/media/video/gspca.ko install -c -m 0644 gspca.ko /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/ /sbin/depmod -ae LOAD gspca in memory PRINT COMPILATION MESSAGES if ERRORS look kgspca.err make -C /lib/modules/`uname -r`/build SUBDIRS=/home/Jasiek/Pulpit/gspcav1-20071224 CC=cc modules make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.23.15-80.fc7-i686' CC [M] /home/Jasiek/Pulpit/gspcav1-20071224/gspca_core.o CC [M] /home/Jasiek/Pulpit/gspcav1-20071224/decoder/gspcadecoder.o LD [M] /home/Jasiek/Pulpit/gspcav1-20071224/gspca.o Building modules, stage 2. MODPOST 1 modules CC /home/Jasiek/Pulpit/gspcav1-20071224/gspca.mod.o LD [M] /home/Jasiek/Pulpit/gspcav1-20071224/gspca.ko make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.23.15-80.fc7-i686' [root@localhost gspcav1-20071224]# make install mkdir -p /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/ rm -f /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/spca5xx.ko rm -f /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/media/video/gspca.ko install -c -m 0644 gspca.ko /lib/modules/`uname -r`/kernel/drivers/usb/media/ /sbin/depmod -ae [root@localhost gspcav1-20071224]# gspcagui -d /dev/video0 -bash: gspcagui: command not found [root@localhost gspcav1-20071224]# Bo zrozumiałem że: 1)Mam wejść do folderu z programem(Pod terminalem) 2)wpisać ./gspca_build 3)wpisać make install 4)Podłączyć kamerę 5)wpisać gspcagui -d /dev/video0 A przy próbie wpisania tego wywala mi"-bash: gspcagui: command not found" P.S Te pliki można potem usunąć czy muszą zostać tam gdzie ej się skompilowało(chodzi czy tam się automatycznie instalują)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 16, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2008 Zainstalowałeś tylko moduł kernela do kamerki, a nie gspcagui, więc logiczne jest że nie znalazł takiej komendy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek_M Napisano Marzec 16, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 16, 2008 a jak to zainstalować bo ja nowy(zamówiona książka o Linuksie dotrze do mnie w Maju-ehhh życie na wsi z dala od cywilizacji:P)? W Repo tego nie widzę a w instrukcji też nie rozumiem jak to zainstalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi