maverick Napisano Marzec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Witam, Na wstępie wszystkiego najlepszego z okazji świąt Wielkanocnych:) No a teraz do rzeczy: po upgradzie jądra z wersji 2.6.23.1-42 do -2.6.24.3-34 przestał mi działać dźwięk. Aktualizacje zrobiłem przy pomocy polecenia yum install. mam płytę główną Gugabyte ga-695p-DS3 ze zintegrowaną kartą dźwiękową Reatek ALC888. Czy ktoś ma jakiś pomysł? P.S. Wiem że na googlach jest sporo różnych opisów podobnych problemów ale nie dość że dotyczą różnych dystrybucji to jeszcze innych kart dźwiękowych więc wole nie kombinować za bardzo żeby nie namieszać jeszcze bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Czy aby na pewno aktualizowałeś tylko kernela ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick Napisano Marzec 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Czy aby na pewno aktualizowałeś tylko kernela ? hmm no nie , (_oprucz_ → oprócz) ORT tego zaktualizowałem pakiet kernel-devel i doinstalowałem biblioteki potrzebne do Vmware server... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Marzec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 a nic związanego z alsą bądź pulseaudio w międzyczasie nie było aktualizowane ? Poza tym jeśli aktualizowałeś yumem, to masz starego kernela dalej zainstalowanego, możesz się na niego przesiąść i sprawdzić czy tam dalej działa dźwięk. Jeśl nie to sprawcy bym szukał w aktualizacji pakietu pulseaudio\* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick Napisano Marzec 23, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Nie, przy żadnym z wymienionych pakietów na pewno nic nie było majstrowane. Właśnie najdziwniejsze jest to że gdy włączam fedore na starszym jądrze to dźwięku też nie ma, ale głowę sobie daje uciąć że wcześniej był. dziwne jest też to że pliki mp3 odtwarzane są bez błędu, pasek czasu normalnie się przesuwa, wizualizacja normalnie działa tyle tylko że nic nie słychać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Marzec 23, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 23, 2008 Glupie...ale moze gdzies masz zciszone? co masz w modprobe.conf? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick Napisano Marzec 24, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 Oto zawartość pliku modprobe.conf: alias eth0 sky2 alias scsi_hostadapter libata alias scsi_hostadapter1 pata_jmicron alias scsi_hostadapter2 ata_piix alias scsi_hostadapter3 ahci alias snd-card-0 snd-hda-intel options snd-card-0 index=0 options snd-hda-intel index=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 24, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 24, 2008 a próbowałeś wyłączyć wyciszenie? włącz alsamixer i sprawdź, ew. podgłośnij (strzałka w górę) lub wyłącz wyciszenie (klawisz M) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick Napisano Marzec 25, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2008 OK problem rozwiązany. 2 dni siedzenia a wystarczyło tylko 2 razy kliknąć myszką Zupełnie przypadkiem zauważyłem że fedora ma graficzne narzędzie do wygrywania karty dźwiękowej:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Marzec 25, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 25, 2008 Zupełnie przypadkiem zauważyłem że fedora ma graficzne narzędzie do wygrywania karty dźwiękowej:) ojej, przepraszam za bezsensowny komentarz, ale dawno sie tak nie ubawilem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi