Skocz do zawartości

Problem Przy Instalacji Ndiswrappera

dawsio

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowałem fedore 8 potem kernel-devel i chciałem zainstalować ndiswrappera a tu zonk;/ wygląda to tak:

[root@localhost ndiswrapper-1.52]# make

make -C driver

make[1]: Wejście do katalogu `/home/rumun/ndiswrapper-1.52/driver'

make -C /usr/src/kernels/2.6.23.1-42.fc8-i686 SUBDIRS=/home/rumun/ndiswrapper-1.52/driver

/usr/src/kernels/2.6.23.1-42.fc8-i686/scripts/gcc-version.sh: line 16: gcc: command not found

/usr/src/kernels/2.6.23.1-42.fc8-i686/scripts/gcc-version.sh: line 17: gcc: command not found

make[2]: gcc: Polecenie nie znalezione

make[2]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.23.1-42.fc8-i686'

CC [M] /home/rumun/ndiswrapper-1.52/driver/crt.o

/bin/sh: gcc: command not found

make[3]: *** [/home/rumun/ndiswrapper-1.52/driver/crt.o] Błąd 127

make[2]: *** [_module_/home/rumun/ndiswrapper-1.52/driver] Błąd 2

make[2]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.23.1-42.fc8-i686'

make[1]: *** [default] Błąd 2

make[1]: Opuszczenie katalogu `/home/rumun/ndiswrapper-1.52/driver'

make: *** [all] Błąd 2

[root@localhost ndiswrapper-1.52]#

Czym są spowodowane te błędy? Jestem zielony w linuksie... od razu mówie że nie mam neta pod linuksem;/

edit:

doinstalowałem gcc. Niby ndiswrapper sie zainstalował ale przy wpisaniu jakiej kolwiek komendy związanej z ndiswrapperem (np. ndiswrapper -v) wychodzi "bash: ndiswrapper: command not found" czyli tak jak by nie było ndiswrappera;/

doinstalowałem gcc. Niby ndiswrapper sie zainstalował ale przy wpisaniu jakiej kolwiek komendy związanej z ndiswrapperem (np. ndiswrapper -v) wychodzi "bash: ndiswrapper: command not found" czyli tak jak by nie było ndiswrappera;/

Musisz podać pełną ścieżkę do programu, to będzie /usr/sbin/ndiswrapper (albo bin zamiast sbin, już nie pamiętam, ale raczej sbin),

dobra ndiswrapper niby zainstalowany.... stery chyba wrzucone ale jak próbuje zainstalować Kwifimenager to wychodzi 8 zależności;/ no to przełączam się na winde, google i ściągam rpm'ki... z powrotem na fedore a tu się okazuje ze te nowe rpm'ki mają kolejne zależności;/ kolejnych już nie ściągałem bo pewnie tez mają swoje zależności a te zależności mają kolejne i tak w nieskończoność. Jakieś pomysły jak to obejść? i jak (dokładna komenda) odpalić modprobe? Bo według instrukcji którą znalazłem w necie trzeba to odpalić....

A tak poza tym wie ktoś kiedy wyjdzie nowy linux-wlan-ng? Bo wersja 0.2.8 ma obsługe do jądra 2.6.21.x a ja mam 2.6.23.1-42.fc8 ;/

ale dlaczego nie zainstalujesz tego z (_rpma_ → RPM-a) ORT? skoro udało ci się zainstalować gcc to i ndiswrappera ci się uda

skoro jesteś zielony w linuksie to kompilacja ze źródeł nie jest najlepszym pomysłem.

A dla przypomnienia: instalacja ze źródeł to: ./configure && make && su -c 'make install' jeśli nie dałeś tego ostatniego to nie ma możliwości żeby w systemie był program o nazwie ndiswrapper

ściągnąłem (_rpm'a_ → RPM-a) ORT ndiswrappera 1.52 ale przy instalacji spluło się o zależność z ndiswrapper-kmp ;/ a tych ndiswrapper-kmp było kilka (default, xenpae, bigsmp) to ściągnąłem wszystkie i przy instalacji były następne zależności i tak w kółko... chyba fedora mnie przerasta. Mam ubuntu 7.10, jest ono prostsze?

No wiesz... Ja miałem to ubuntu rok temu i przesiadłem się na fedore właśnie, bo jak dla mnie wygodniejsza jest przede wszystkim ma lepszą społeczność. Może mniej pakietów w repo, ale jak coś nie działą to tutaj ci pomogą a na forum.ubuntu.pl są znikome szanse żeby ktoś ci odpowiedział jak człowiek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...