Skocz do zawartości

Montowanie Partycji Ntfs

lagbart

Rekomendowane odpowiedzi

dzisiaj zainstalowałem fedora 8 i nie mogę uruchomić partycji ntfs. wyczytałem że musze zainstalować sterownik ntfs-3g i próbowałem go wyszukać ale nigdzie go nie znalazłem.

skąd go mogę pobrać?

i jak go zainstalować ja mam po raz pierwszy doczynienia z linuxem i nie wiem nic o tym systemie dlatego jak by można to jakiś prosty opis jak to zrobić bo z tych opisów co są na necie to ja nic nie rozumiem i jak by ktoś móg by mi dać jakiś proostrzy opis dać jak to zrobić.

To może koledze powiem że (_linuks_ → Linux) ORT to nie wszyscy_wiemy_co. Tutaj nie musisz godzinami szukać w sieci żeby ściągnąć jeden prosty program. Tutaj masz repozytoria, a w Fedorze do ich obsługi jest yum. Wpisz w konsoli man yum a się dowiesz jak działa. Po któtce yum install ntfs-3g lub inne pakiety które chcesz. Oraz oczywiście ja teżpolecam ot co WalDo podał.

po wpisaniu

su -

yum install ntfs-3g

wyświetlił mi

[Errno 4] IOError: <urlopen error (-3, 'Odwzorowanie nazwy jest chwilowo niemo\xc5\xbcliwe')>

Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: fedora. Please verify its path and try again

nie jestem specem od angielskiego ale mi się wydaje że on wlaśnie nie zainstalował tego

Please verify its path and try again
Tzn. sprawdź ścieżki i spróbuj ponownie. Szczególnie tę drugą część polecam ;)

Czasem repozytoria bywają niedostępne, czasem serwery lustrzane (szczególnie w Polsce) mają problemy z dostępnością i trzeba wykonać kilka ruchów, żeby sobie z tym poradzić. Jak ominąć problemy z serwerami lustrzanymi i ściągać z oryginalnego serwera pisałem ja (i nie tylko ja) więc poszukaj. Ogólnie polecam dokładne zapoznanie się z możliwościami yuma jego konfiguracją, konfiguracją repozytoriów.

próbowałem ponownie pożniej i ciągle to samo wyskakuje
A masz w ogóle połączenie z siecią? Na forum piszesz z Windowsa czy z Fedory?

Czy na pewno masz poprawnie zainstalowanego yuma wraz z konfiguracją repozytoriów? Pokaż co masz w katalogu /etc/yum.repos.d

ls -l /etc/yum.repos.d

No i tak jak wcześniej powiedziałem, jeśli wciąż masz takie problemy, to poszukaj sobie jak zmienić ściąganie z serwerów lustrzanych na ściąganie z oryginalnego serwera. Mała podpowiedź: baseurl, mirrorlist.

czy w linuksie trzeba wszystko robić z pod konsoli czy tam terminala
Można korzystać jeszcze z graficznych nakładek (yumex), ale po co jak spod konsoli jest szybciej i w pełni można kontrolować co się dzieje.

nie ma gotowych sterowników czy programów by je tylko zainstalować tak jak w windowsa
Ależ są. Do tego właśnie służy yum. Zazwyczaj u większości ludzi działa, więc Twoje problemy wynikają raczej z braku doświadczenia niż błędów softu. Cóż, Linux nie Windows - tu trzeba myśleć ;)