Skocz do zawartości

Programa Do Sprawdzania I Naprawiania Błędów Dysku

zio_dj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy istnieje podobny program do windowskiego CHDSK w fedorze ?

Pozdrawiam

Wpisz man fsck a z programów narzędziowych to jest jeszcze testdisk, pomocny jak Gparted narobi bałaganu na dysku.

Poza tym przy starcie systemu jest sprawdzany system plików a wpisy co do kolejności sprawdzania są w pliku /etc/fstab .

Oczywiście nikt nie napisał że Linux to nie Windows i tutaj nie potrzeba defragmentacji i sprawdzania dysku jeśli tego nie potrzea. Sprawdzanie dysku się samo na starcie odpala jeśli system wykryje nielinearność (chyba tak to się zwało) systemu plików i naprawia go. Przeważnie po twardym resecie kiedy dysk mielił ;]

Normalnie nie trzeba.

• 5 months later...

Ja mam taki okropny problem, mianowicie przy każdym uruchomieniu systemu mi sprawdza spójność partycji. Myślałem, że dzieje się tak tylko jak padnie akumulator, że za mało czasu, ale wcale nie, nawet jak normalnie zamknę system uruchamia się ww sprawdzanie. [...] mnie to nieco, bo 160GB zabiera jakąś tam chwilę przy bootowaniu... Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

aha, komunikat oczywiście dostaję, że partycje nie zostały odmontowane czysto i sprawdza najpierw root, później reboot i /home znów sprawdza...

Rzuć najpierw zawartością /etc/fstab

BTW...

[...] mnie to nieco, bo 160GB zabiera jakąś tam chwilę przy bootowaniu... Jakieś pomysły?
Masz partycję / ustawioną na 160GB? O.o

Lepiej dać max 15-20GB na system, a resztę na /home albo jakieś /media/Dane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...