zio_dj Napisano Marzec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2008 Witam, Czy istnieje podobny program do windowskiego CHDSK w fedorze ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
99vadim Napisano Marzec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2008 Gparted ma taką opcję, możesz w tym celu użyć LiveCd - http://gparted-livecd.tuxfamily.org/ Albo jako root wydaj polecenie "/sbin/shutdown -r -F now" - sprawdzi Ci główną partycję linuksową po restarcie. A sam program sprawdzający nazywa się Fsck. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Marzec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2008 Witam, Czy istnieje podobny program do windowskiego CHDSK w fedorze ? Pozdrawiam Wpisz man fsck a z programów narzędziowych to jest jeszcze testdisk, pomocny jak Gparted narobi bałaganu na dysku. Poza tym przy starcie systemu jest sprawdzany system plików a wpisy co do kolejności sprawdzania są w pliku /etc/fstab . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Marzec 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 30, 2008 Oczywiście nikt nie napisał że Linux to nie Windows i tutaj nie potrzeba defragmentacji i sprawdzania dysku jeśli tego nie potrzea. Sprawdzanie dysku się samo na starcie odpala jeśli system wykryje nielinearność (chyba tak to się zwało) systemu plików i naprawia go. Przeważnie po twardym resecie kiedy dysk mielił ;] Normalnie nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Marzec 31, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 31, 2008 kolega Arabski proponował kiedyś MHDD do diagnostyki dysku: howto i download ale nie wiem czy o tego typu program ci chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrtymek Napisano Wrzesień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2008 Ja mam taki okropny problem, mianowicie przy każdym uruchomieniu systemu mi sprawdza spójność partycji. Myślałem, że dzieje się tak tylko jak padnie akumulator, że za mało czasu, ale wcale nie, nawet jak normalnie zamknę system uruchamia się ww sprawdzanie. [...] mnie to nieco, bo 160GB zabiera jakąś tam chwilę przy bootowaniu... Jakieś pomysły? Pozdrawiam aha, komunikat oczywiście dostaję, że partycje nie zostały odmontowane czysto i sprawdza najpierw root, później reboot i /home znów sprawdza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Wrzesień 20, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2008 Rzuć najpierw zawartością /etc/fstab BTW... [...] mnie to nieco, bo 160GB zabiera jakąś tam chwilę przy bootowaniu... Jakieś pomysły?Masz partycję / ustawioną na 160GB? O.o Lepiej dać max 15-20GB na system, a resztę na /home albo jakieś /media/Dane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi