Skocz do zawartości

[mplayer] Napisy - Kreski Zamiast Niktórych Linijek

mkozak

Rekomendowane odpowiedzi

A o kodowaniu pomyślałeś? Jakbyś dobrze poszukał, to byś znalazł w sieci. Chociaż w sumie ludzie się często rozpisują na strony a rozwiązanie jest proste:

Musisz mieć usatawione kodowanie CP1250. Nie na wszystkich czcionkach ustawienie kodowania poprawia sytuację. Na DejaVu zawsze działa.

Kodowanie mówisz, ale to jest jakieś kompletne zło, bo jak już wspominałem angielskie napisy też się potrafią tak zrobić.

Napisy się totalnie dobrze wyświetlają - polskie znaki ipt.

Próbowałem nawet zmieniać kodowanie plików z napisami na UTF-8, czy ISO - ustawiać odpowiednie kodowanie dla tych że plików w MPlayer, ale mam to samo.

Jedno co mnie zdziwiło, że jak nagrałem ostatnio nakładkę KDE do Mplayera - to tam kodowanie mi się rozlazło, ale już napisy się dobrze wyświetlały (znaczy nie gubił całych linijek)

Bo ten bug wygląda tak, że np powinno być:

"The goal of all political associations
is the good of the nation

a mam

"The goal of all political associations

że jak nagrałem ostatnio nakładkę KDE do Mplayera - to tam kodowanie mi się rozlazło

Nie rozumiem. Czy chodzi Ci o czcionki samej nakładki? Menu źle się wyświetla?

Nie piszesz też, czy coś zmienia ustawienie takiej konfiguracji, jaką wcześniej zaproponowałem.

Spróbuj skorzystać z czcionek z Fedory, a nie widndowsowych, np wspomniana DejaVu(Sans/Serif).

Wybacz, że się powtarzam, ale nic nie wspominasz, żebyś spróbował tak zrobił jak napisałem wcześniej.

PS: Z jakiej czcionki korzysta u Ciebie MPlayer?