LordD Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 Chciałem sobie przejrzeć info na temat logowań do systemu, ale okazało się, że plik auth.log w moim systemie nie egzystuje. Dziwne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
runcmd Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 Chciałem sobie przejrzeć info na temat logowań do systemu, ale okazało się, że plik auth.log w moim systemie nie egzystuje. Dziwne.... Powinieneś mieć coś takiego jak /var/log/audit/audit.log Tam są logi logowania do systemu. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Kwiecień 8, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 Co w takim razie znajduje się w auth.log i dlaczego nie mam tego logu w systemie? Wedle tego co wyczytałem w necie, auth.log rejestruje logowania użytkowników do systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Kwiecień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 Zależy od konfiguracji sysloga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 audit.log zajmuje się zupełnie czymś innym - loguje wszystkie odmowy selinuksa. Nie ma nic do rzeczy z logowaniem. Logi z połączeń do systemu powinieneś znaleźć w pliku /var/log/secure. Z drugiej strony mogłeś najpierw przejrzeć pliki logów zamiast walić z takim problemem na forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordD Napisano Kwiecień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 Przeglądałem, ale chciałem przejrzeć też auth.log, ale go nie ma, dlatego pytam czy to normalne, ze nie mam go w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Kwiecień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 W secure masz tez informacje o starcie i zatrzymaniu (zalogowaniu, wylogowaniu) sesji dla uzytkownika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2008 Przeglądałem, ale chciałem przejrzeć też auth.log, ale go nie ma, dlatego pytam czy to normalne, ze nie mam go w systemie. Nie rozumiem jakiby był sens tworzenia 2 różnych logów do tego samego zadania? Więc odp brzmi: tak, to normalne że nie masz tego pliku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi