climbwave Napisano Kwiecień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 Witam, W programie eclipse zapisale ulamek w ten sposob: int a = 5/9 ; I ten piekny programik liczy mi to jako 0 pozniej wypisalem int b=20; int c=2; i na przyklad chce obliczyc wynik a*(b-c) i podaje mi 0 natomiast jak zmieni ulamek na werse dziesietna to ladnie wszystko liczy. Macie jakis pomysla na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Kwiecień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 podaje mi 0 natomiast jak zmieni ulamek na werse dziesietna to ladnie wszystko liczy. primo: Nie ten dział Secundo: Jak masz liczby całkowite to jak ma ,,komputer'' wiedzieć że chodzi ci o ułamek który liczbą całkowitą nie jest. zobacz jak wygląd sprawa jak dasz np coś takiego 5.0/4 ?? Poczytaj o typach więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Kwiecień 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 Nie Eclipse ci decyduje o obliczaniu wartości, tylko kompilator C albo C++. Jak chcesz programować, to czytaj, czytaj, czytaj. Programowanie samo nie przychodzi z obsługi komputera. Na szybko http://binboy.sphere.pl/index.php?show=33 rozdział 5.2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
climbwave Napisano Kwiecień 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 9, 2008 public class Stopnie { public static void main (String[]args) { System.out.println("Podaj stopnie w Fahrenheitach:"); System.out.println("70°"); int a = 5/9; int b = 32; int c = 70; System.out.println("To jest w Cel:"); double Wynik = a *( b - c ); System.out.print(Wynik); } } Wpisalem text powyzej.Za chwilke wniose poprawke w ulamku. Dzieki za podpowiedz. fakt, programowanie nie przychodzi latwo ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ w sumie wyszlo mi cos takiego : public class Stopnie { public static void main (String[]args) { System.out.println("Podaj stopnie w Fahrenheitach:"); System.out.println("70°"); double a = (5./9); int b = 32; int c = 70; System.out.println("To jest w Cel:"); double Wynik = a *( c - b ); System.out.print(Wynik); } } dzieki za podpowiedz uffffff Jeszcze dluuuuuuuuuga droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi