Skocz do zawartości

Kilka Pytań Odnośnie Streamara

twoface

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś korzysta ze streamerów?

Mam takie zadanie aby zarchiwizować katalog 1,2 TB mam kilka tasiemek na które to musi pójść. Na tasiemkach są jakieś dane ale mogą zostać skasowane. Chcę to zrobić tarem (jak znacie lepszy sposób to piszcie)

Pytania:

1. Czy standardowo tar nadpisze wszystkie stare dane na tasiemce czy trzeba zastosować jakiś przełącznik? Czy muszę zrobić najpierw "erase" tasiemki?

2. Czy muszę ustawiać "--tape-length N" czy jest możliwość że gdy dojedzie do końca tasiemki sam poprosi o nową?

1. Czy standardowo tar nadpisze wszystkie stare dane na tasiemce czy trzeba zastosować jakiś przełącznik? Czy muszę zrobić najpierw "erase" tasiemki?
Jeśli przewiniesz taśmę do początku, to tar nadpisze jej zawartość. Kasowanie taśmy nie jest potrzebne.

Co do drugiego pytania nie jestem pewien, ale standardowo na taśmie powinien być znacznik EOT czytelny dla większości programów backupujących. Chociaż osobiście dla pewności podałbym długość tasiemki i to odejmując ze 3%. Zazwyczaj producenci dają ciut więcej niż nominalna długość, ale zdażają się sknery ;) i dają krótsze, więc lepiej być ostrożnym.

Jeśli przewiniesz taśmę do początku, to tar nadpisze jej zawartość. Kasowanie taśmy nie jest potrzebne.

Co do drugiego pytania nie jestem pewien, ale standardowo na taśmie powinien być znacznik EOT czytelny dla większości programów backupujących. Chociaż osobiście dla pewności podałbym długość tasiemki i to odejmując ze 3%. Zazwyczaj producenci dają ciut więcej niż nominalna długość, ale zdażają się sknery ;) i dają krótsze, więc lepiej być ostrożnym.

Doczytałem że albo używamy --multi-volume wtedy system sam powinien zmieniać tasiemki jak sie beda kończyć, czyli:

tar --create --multi-volume --file=/dev/st0 /data

a jeżeli to nie zadziała to wtedy użyć opcji z długością tasiemki ale już bez --multi-volume, czyli:

tar --create --tape-length=209715200 --file=/dev/st0 /data

Próbuje pierwszą opcję. Jeżeli się powiedzie to będzie można puścić całość za jednym zamachem, jeżeli nie to użyje drugiej opcji.