kavuka Napisano Kwiecień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 Witam serdecznie, Drukarka działa na sterownikach od producenta (te z Fedory coś zacinały papier xD). Problem mam ze skanerem, który jest i jednocześnie nie jest wykrywany. Po kolei. Mam zainstalowane xsane, które przy uruchamianiu wyświetla okienko z tekstem "Brak dostępnych urządzeń" W /etc/sane.d/epson.conf dodałem wpis: usb 0x04b8 0x083f bo tak wyczytałem w różnych wygoglowanych poradnikach, a poza tym polecenie sane-find-scanner wyświetla: found USB scanner (vendor=0x04b8 [Language Error], product=0x083f [Language Error]) at libusb:003:005 # Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by # SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage. W /etc/sane.d/dll.conf oczywiście mam odkomentowaną linijke epson Jedyne, co osiągnąłem to pod rootem, włączając xsane, urządzenie sie wyłącza :| Ma ktoś jakiś pomysł, co mogę jeszcze zrobić? Pozdrawiam. --edit Zainstalowałem pakiety iscan i jedynie się uruchamiają, ale nie można nic zrobić, bo twierdzi, że nie może skontaktować się ze skanerem --edit 2 Po wykonaniu dziwnych czynności: sane-find-scanner | grep 0x04b8 Co odnajduje mi nazwy katalogów /xxx/xxx/ i potem chmod 0666 /proc/bus/usb/xxx/xxx Ruszył Problem teraz w tym, że nie wiem jak zautomatyzować te ustawienia, bo po każdym resecie lub wyłączeniu urządzenia, muszę ustawiać chmod za od nowa dla nowych katalogów. Może w tym pomożecie? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Kwiecień 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2008 Spod roota wy edytuj plik /etc/rc.local i dopisz to tam coś być chciał aby się z każdym uruchomieniem wykonywało na początku. Każda linijka jest interpretowana jak polecenie w konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi