MateuszS Napisano Kwiecień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 Witam serdecznie wszystkich użytkowników (_linuxa_ → Linuksa) ORT Fedory. Zapraszam do wysłuchania mojej historii... Dawno, dawno temu... Pobrałem Genowefę (czyt. Fedorę) 8, zainstalowałem i już przy uruchamianiu wywaliło mi błąd, że coś z wlan0 jest nie tak ( "[ZAWIODL]" ), no w sumie nawet go nie skonfigurowałem więc ok, następnie pobrałem Madwifi oraz wszystkie instrukcje jak te sterowniki (pobrałem Windowsem bo yum nie działa bo mam radiówkę). Moja karta to TL-WN551G TP-Linka (chipset Atheros). Wypakowałem madwifi, wszedłem tam z poziomu roota i wpisałem wg instrukcji: $ make potem wywaliło mi błąd, że coś KERNELPATH=/..../linux-2.6.3 cośtam, ale ja potrafię korzystać z opcji szukaj na forum i dowiedziałem się, że trzeba pobrać RPM i potem się gładko instaluje, kolega mi to znalazł, zainstalowałem bez problemu... ale co dalej?? Muszę wpisać klucz sieciowy, żeby się połączyć z moją siecią, nie wiem jak ją wyszukać. Ale jak stworzyć ten cały profil?? Co dalej?? Żeby nie musieć wpisywać non stop jakiejś linijki aby net działał, bo i takie cuda są słyszałem. Proszę o wyrozumiałość, nie znam się na (_linuxie_ → Linuksie) ORT, wiem o nim tyle co o ruskim czołgu (tyle że to system), więc proszę, wiem, że to trudne, mówić językiem lamerskim, "zrób to, tamto". Innymi słowy, proszę o czytelną, polską i zrozumiałą dla każdego instrukcję, co zrobić dalej. Ta wiadomość, przyda się także innym, którzy mają ten problem. Serdecznie pozdrawiam, Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Kwiecień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 Na pocztek przejrzyj np. posty z tego tygodnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszS Napisano Kwiecień 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 Na pocztek przejrzyj np. posty z tego tygodnia Przeglądałem all, tu mam screeny na korych jest pokazane co i jak iwconfig, ifconfig.... http://www.wrzucaj.com/244036 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Kwiecień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 Tak więc próbując po najmniejszej lini oporu proponuję odznaczyć wszystkie urządzenia w "konfiguracji sieci" - będzie system szybciej startował. Poszukaj gdzieś w usługach NetworkManager`a i uruchom. Już nazwa wskazuje, do czego służy. Powinna Ci wyskoczyć ikonka w trayu. On robi wiele rzeczy automatycznie - poziom trudności jak w Windowsie, więc nie będę tłumaczył. Najprościej można sobie sprawdzić jaki masz dostępne sieci poleceniem iwlist interfejs_wifi scan PS: Mama nadzieję, że dobrze mówię, bo z gnome ostatni raz miałem do czynienia w FC6, więc mogło sie coś zmienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszS Napisano Kwiecień 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 No a co dalej? Jak to skonfigurować, żeby net był ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 Jeśli jesteś początkującym to po co ściągasz źródłą madwifi i sobie życie komplikujesz skoro są RPMy? Żeby skonfigurować sieć, uruchom system-config-network, albo poprostu System → Administracja → Sieć A i bardzo Cię prosze o nie zamieszczanie screenshotów a tym bardziej spakowanych i to jeszcze rarem Użyj znaczników code i codebox do wprowadzenia takich informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszS Napisano Kwiecień 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 a sorka za rara - to Linux ;] Ale rary chyba otwiera xD Pobralem (_rpma_ → RPM-a) ORT i zainstalowałem ale co dalej, co wpisać gdzie... zainstalowałem madwifi-kmod-debuginfo-0.9.4-7.r3366.lvn8.i586 i nie wiem co gdzie dalej... ;/ help Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 Ale na co ci jest debuginfo? Pobierz kmod-madwifi i do tego zależności. Tak linux umie rozpakować rary, ale ja naprzykład na forum czasami wchodzę z komórki i nie otworzę z niej rara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszS Napisano Kwiecień 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 YYyyyYYYyyy a nie da sie tak jak pani w 1 klasie wytłumaczyć? Bo nawet jakbym to coś pobrał to potem wyjdzie że: 1. Bramka nr.1 - zła paczka 2. Bramka nr.2 - coś jeszcze trzeba pobrać 3. Bramka nr.3 - nie chce się zainstalować, errory itd 4. Bramka nr.4 ? - co potem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Kwiecień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 No a co dalej? Jak to skonfigurować, żeby net był ?A próbowałeś włączyć program o którym mówiłem? W FC6 był intuicyjny, czy w F8 już nie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 12, 2008 bramka nr.5 zainstaluj z powrotem windows bramka nr.6 http://newbie.linux.pl/?id=article&kat...=1&show=406 bo po tym co pokazałeś na ircu to nie ma sensu się męczyć z linuksem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszS Napisano Kwiecień 13, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2008 sanji ale tym tylo sprawdze dostepne sieci, nie polacze sie do nich. Okazalo sie ze nawet nie zainstalowalem madwifi tylko jakiegos debuga Adi, jak nie pomagasz to nie przeszkadzaj. Na IRCu wyraźnie zaznaczyłem że się nie znam na (_linuxie_ → Linuksie) ORT to samo w 1 poście i jak powiedziałem, że czegoś nie kapuje, to prawie wam żyłka pękła - nie każdy pisze w wielku 11 lat programy komputerowe i nie każdy rodzi się z Linuxem w małym palcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MateuszS Napisano Kwiecień 13, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2008 To tak, z Razorem zainstalowałem Madwifi, ale co dalej to nie wiem, bo niby wpisuje te dane sieci ale wywala mi błąd przy aktywacji i starcie systemu Error for wireless request "Set Mode" (8B06) : SET failed on device wlan0 ; Invalid argument. Ustalanie informacji IP dla wlan0... niepowdzenie ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Kwiecień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2008 Jsk już mówiłem, odznacz wszystko w konfiguracji sieci, bo z wifi to trochę inaczej, zdaje się działa. To okienko przydaje się najlepiej jeśli chodzi o standardową sieciówkę LAN, wifi wymaga dodatkowych parametrów takich jak kanał, WEP, a tam ich nie znajdziesz. A potem zrób jak pisałem w poście #4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2008 taa... później do tego kompilatory, -devele i tak dalej. To już chyba łatwiej ściągnąć 3 rpmy... No ale jeśli nie umie się po polsku przeczytać że pakiet X wymaga pakietu Y to naprawdę nie ma sobie co głowy linuksem zawracać. sanji: na IRCu napisaliśmy mu już wszystko. Łącznie z linkami... Ale jesteś szybki. Jak napisałem posta to ty zmieniłeś treść swojego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi