booss Napisano Kwiecień 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2008 Witam Mój problem wygląda następująco: Po ściągnięciu jądra 2.6.25 ze strony http://www.kernel.org/ kompilacji go nie widzę go w opcjach uruchamiania boot loadera więc w grubie dodałem wpis dotyczący jądra title fedora (2.6.35)' Kernel boot.... itd jednak w pozostałych opcjach jest linijka zaczynająca się mianowicie: initrd /boot/init.... itd dopasowana do jądra i problem polega na tym iż nigdzie nie mogę znaleść tego pliku ani w paczce z jądrem ani nigdzie na dysku i nie mogę go odpalić nowego jądra (starego nie nadpisało) jądro muszę mieć ponieważ to które obecnie mam nie obsługuje karty sieci LAN (atheros L2) a dla mnie (_linuks_ → Linux) ORT bez sieci (w moim wypadku także bez internetu) jest mi kompletnie bezużyteczny.... Pozdrawiam i proszę o pomoc Booss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz1978 Napisano Kwiecień 21, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2008 A nie lepiej poszukać paczki np na rpm.pbone.net i zainstalować yumem czy też rpm? Nie powinno być wtedy problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booss Napisano Kwiecień 21, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2008 Właśnie że jądra 2.6.25 nie ma na rpm.pbone.net a yumem odpada bo nie mam dostępu do neta na linuksie bo właśnie w tym jądrze są sterowniki do mojej sieciówki (atheros L2) także muszę jakoś wykombinować z tym chyba że ktoś mógłby mi napisać krok po kroku jak ręcznie to przekompilowoać bo nie jestem za dobry w tym temacie i znam tylko podstawy (może nawet nie wpełni (pierwsza rekompilacja jądra)) Jądro mam ściągnięte na dysku. pozdrawiam booss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 Wygeneruj sobie tą linijkę. Poczytaj na temat initrd. Polecenie które Ci pomoże to mkinitrd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 Co do Twojego atherosa L2 znalazłem coś takiego: "Got it resolved this morning. The problem is caused by a bad ACPI driver. Not too sure the reason but after I re-install the ACPI drive, the ethernet is back online." Może coś to da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
booss Napisano Kwiecień 22, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 Wygeneruj sobie tą linijkę. Poczytaj na temat initrd. Polecenie które Ci pomoże to mkinitrd. jak?? tego pliku mi brakuje szukałem go na całym dysku i nigdzie go nie ma a co do kolegi powyżej to gdzie mogę znaleść te sterowniki i jak je zainstalować?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andrew Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 Witam! W najnowszym kernelu z repozytoriów dla F8 jest obsługa Twojej karty. Ściągnij i zainstaluj najnowszy kernel z repzytoriów i sprawdź czy działa. Pewno był już w serii 2.6.23 ale nie wiem od której wersji ( w instalacyjnej chyba nie) Pozdrowienia, andrew Możesz sprawdzić: #locate atl2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 initrd nie jest wymagane do uruchomienia systemu, spróbuj usunąć poprostu tą linijkę ze swojego configa GRUBa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Kwiecień 22, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 22, 2008 ehhh... http://koji.fedoraproject.org/packages/ker...85.fc8.i686.rpm http://koji.fedoraproject.org/packages/ker...-3.fc9.i686.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi