FC4B Napisano Kwiecień 30, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2008 Cześć, mam problem z zainstalowaniem sterownikow do czytnika kart, sciągnąłem tifm w wersji 0.8e i przy probie instalacji [root@localhost tifm]# make echo /opt/tifm /opt/tifm make -C /lib/modules/2.6.24.5-85.fc8/build M=/opt/tifm make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.24.5-85.fc8-x86_64' CC [M] /opt/tifm/tifm_7xx1.o /opt/tifm/tifm_7xx1.c: In function ‘tifm_7xx1_probe’: /opt/tifm/tifm_7xx1.c:344: error: ‘SA_SHIRQ’ undeclared (first use in this function) /opt/tifm/tifm_7xx1.c:344: error: (Each undeclared identifier is reported only once /opt/tifm/tifm_7xx1.c:344: error: for each function it appears in.) make[2]: *** [/opt/tifm/tifm_7xx1.o] Błąd 1 make[1]: *** [_module_/opt/tifm] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.24.5-85.fc8-x86_64' make: *** [all] Błąd 2 Wszędzie gdzie się spotkałem przy make nie bylo problemów, tylko u mnie pojawil się i nie moge sobie z tym poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 1, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2008 a czy w ogóle potrzeba Ci to instalować? U mnie w czytniku karty są widziane out of box, bez żadnych sterowników. Wystarczy a) kliknąć w managerze urządzeń w kde4, lub zamontować ręcznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Maj 1, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2008 Jeszcze troszkę będę musiał posiedzień nad tym, mam jednak inny czytnik kart i chyba dlatego wyskakiwał ten błąd. Adi pewnie masz Texas Instruments, ja Ricoh jakoś male wsparcie jest do tego. W ogóle zastanawiam się czy jest projekt zbliżony do ndiswrapper, z tym, że nie jest związany tylko z wifi, ale i np właśnie z czytnikami kart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Maj 2, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2008 09:01.1 SD Host controller: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 22) Działa bez zarzutów. Podobnie jak podłączam zewnętrzny czytnik pod usb - wystarczy podmontować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi