iGnu Napisano Maj 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 witam jak zwiekszyc rozdzielczość w fedorze 7 ? uruchamia mi sie w trybie tekstowym i tak chce, tylko jak jeszcze zwiększyc rozdzielczosc bo aktualnie jest 800x600 podajze ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 4, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 http://www.tldp.org/HOWTO/Framebuffer-HOWTO-5.html#ss5.3 [EDIT] Jak nie wiesz co z tym zrobić to poszukaj bo było wielokrotnie na forum. Hasło "framebuffer" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iGnu Napisano Maj 4, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2008 ok, dzieki, już wszystko działa, z tym, że jak daje na rozdzielczość 1024x768 to na moim HP Compaq 6710s nie wyświetla mi konsoli w całym ekranie, tylko po bokach są czarne pasy, a sam tekst jest w środku, tak jak to jest w monitorach panoramicznych ;/ jak temu zaradzic, tzn na 800x600 też sie tak robi ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Maj 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2008 jak temu zaradzic, tzn na 800x600 też sie tak robi ;/ Uzyj rozdzielczosci natywnej panela albo w BIOSie wlacz rozciaganie obrazu (nie pamietam jak dokladnie nazywa sie ta opcja - w starych Toshibach to bylo stretch to fill czy jakos podobnie...). Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2008 Jeżeli kolega ma panoramę, to może być ciężko z natywną. Nie wiem na ile są aktualne moje informacje, ale w liście trybów (vga=) nie widziałem żadnej panoramicznej. p.s. Dlatego dalej trzymam się 4:3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 6, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2008 (...) ale w liście trybów (vga=) nie widziałem żadnej panoramicznej.Ano nie ma. Ostatnio widziałem tryb tekstowy na panoramie Samsunga. Da się pracować, ale wygląda dość paskudnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iGnu Napisano Maj 6, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2008 1) niestety nie ma w bios'ie takiej opcji ;/ dodam tylko, że jak nie zainstalowałem sterowników graficznych do winXp to też obraz był taki (z dwoma paskami czarnymi po bokach) ;/ po zainstalowaniu sterów obraz na xp rozszerzył się, natomiast po odpaleniu X'ów to fedorka normalnie się rozszerza - nie ma żadnych pasków, i jak uruchamiam terminal (nie w x'ach) to jeśli jest na tej niskiej rozdzielczości to jest ok, ale jak już zmieniam rozdzilczość tak jak mi poradziliście to juz sie te pachy robią ;/ 2) czy istnieje możliwość ustawienia tapety w tle terminala? w trybie tekstowym z framebuffer'em ? pozdrawiam i dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Maj 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2008 ...ale wygląda dość paskudnie Delikatnie mówiąc Dlatego nie rozumiem o co ludziom chodzi z tymi panoramami? Żeby się pasek boczny od Visty zmieścił? 2) czy istnieje możliwość ustawienia tapety w tle terminala? w trybie tekstowym z framebuffer'em ? Istnieje. Z tych co widziałem to np. Gentoo i DreamLinux to mają. Ale jak to ustawić to Ci nie powiem, bo nie wiem :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi