bienio Napisano Maj 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2008 Wiem zaraz ktos napisze uzywaj GOOGLE , ale serio goglowalem i znalazlem strone niestety po ang ... moj ang jest na poziomie podstawowym wiec nie chce ryzykowac :^^ Pytania 1. Czy przy instalacji, Fedora moze zajac sie tylko jedna partycja i podzielic ja na 3 nastepne ?? Mam teraz windowsa na c i chce aby tak zostalo w razie problemow z Linuxem. 2. Czy jest mozliwosc aby na partycjach linuxowych mogl przechowywac pliki z ktorych bede korzystal bedac w nim ?? Moja partycja z windowsem ma tylko 12 giga, jest to za malo jednak nie mam windowsa na plytce i nie moge formatowac tej partycji aby ja powiekszyc. 3. Czy majac 2 systemy z czego fedore na 2 partycji czyli teoretycznie fedora bedzie chodzila wolniej niz jakby byla na c?? 4. Dlaczego instalka Fedory zajmuje 3 giga a ubuntu 700 mb?? 5. Czy w fedorze takze istnieje problem z Beryl + Nvidia = brak belki w oknach?? Z gory dziekuje za odpowiedzi ^^ Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Maj 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2008 1. Ja miałem win XP PRO+Fedore. Miałem zrobione tak że win xp na dysku C pod NTFS rozmiar partycji 6 GB ^^ i wystarcza dalej. Partycja D 113 GB i zostaje mi okolo 30 GB które miałem na (_linuxa_ ? Linuksa) ORT 2.Tak. Ponieważ te partycje są w systemie plików (chyba) EXT 3 windows nie rozpoznaje ich i nie widzi ich natomiast w menadżerze dysku widzi je jako zdrowe lecz nie rozpoznaje systemu plików 3. Ja praktycznie miałem Fedore na "obrębie" talerzy dyskowych czyli wydaje się że zanim dane będą odczytywane minie trochę czasu lecz Ja nie zauważyłem nic co by spowalniało system 4. A ta instalka Ubuntu była LiveCD czy może pełną instalacją? bo Fedora też ma LiveCD właśnie w takim rozmiarze 5. Ja posiadam kartę ATI i nie miałem żadnych problemów Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bienio Napisano Maj 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2008 1.w 2 pytaniu zrobilem blad logiczny >< chodzilo mi o to czy na Linuksowych partycjach moge trzymac pliki ktore bede uzywal bedac w Windowsie. 2.Instalka ktora sciagnelem to nie live CD 3.Co do Kart Nvidia to na ubuntu.pl nikt nie potrafil rozwiazac problemu beryl+ nvidia= brak belek Niektorym pomagal dopisanie 2 linijek do pliku jednak wiekszosci to nie pomagalo. dzieki za odpowiedzi :rolleyes: O i czy jak wyjdzie F9 to bede musial ciagnac caly obraz czy bedzie plik aktualizacyjny do pobrania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Maj 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2008 z tego co się orientuje to beryl nie jest już rozwijany więc chyba stąd problemy, a próbowali z copmpizem?? co do aktualizacji z F8 tak? do F9 chyba będzie się dało zaktualizować poprzez konsolę (przynajmniej tak mi się wydaje). Partycji z (_linuxa_ → Linuksa) ORT nie można używać pod winem ale za to w drugą stronę się da tzn z windowsa na (_linuxie_ → Linuksie) ORT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Maj 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2008 A jeśli chodzi o odczyt plików na partycji linuksowej z poziomu windowsa to zainstaluj program typu PARTITION MANAGER , HARD DISK MANAGER . Takie windowsowe programy odczytuja liniksowe systemy plików i umożliwiaja kopiowanie plików z jednego systemu na drugi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2008 To są programy do partycjonowania... Poszukaj w google windows ext3 driver Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bienio Napisano Maj 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2008 Nie chce tworzyc nowego tematu wiec zapytam sie tu 1.Dlaczego jak chce korzystac z yum wyskakuje mi blad Could not retrive mirrorlist i tu adres strony jakis i dalec cos . Znalazlem w necie niby rozwiazanie, ktos podal link do pliku jednak na Fedorze nie mam internetu. 2.I nie wiem jak zainstalowac USB ... 3. Jezeli podczas instalacji przy tworzeniu partycji zostawie freee space to z tego Free space utworzy mi sie Partycja ktora bede widzial w windowsie?? 4. Czy po instalacji (_linuxa_ ? Linuksa) ORT moge zmienic jedna z jego partycji na NTFS zeby nalezala do windowsa??? 5. Fedora widziala moja partycje Windowsoska, jednak cos wpisalem cos z ntfs-3g i teraz jak chce wejsc do tej partycji wyskakuje bald enable to mout ... dziekuje za opdowiedzi Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Maj 9, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2008 Błąd Ci wyskakuje właśnie dlatego, że nie masz internetu. Utwórz nowe połączenie, możliwe że Fedora będzie miała sterowniki do Twojej sieciówki. A jak się na razie nie chcesz w to bawić to załatw sobie jakoś paczki .rpm i z nich instaluj programy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bienio Napisano Maj 9, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2008 chodzi o to ze aby uruchomic internet musze polaczyc z neo a do tego potrzebuje pppd czyli musze sciagnac a jak wpisuje yum install pppd to wyskakuje mi ze Could not retrive mirrorlist i tu adres strony jakis i dalec cos . Instalowalem juz jakies paczki ale nic nie daly moglbys sprecyzowac jaka paczka naprawi ten blad??? Tak wyglada ten blad ... root@localhost bienio]# yum install pppd Could not retrieve mirrorlist http://mirrors.fedoraproject.org/mirrorlist?repo=updates-released-source-f8&arch=i386 error was [Errno 4] IOError: <urlopen error (-3, 'Temporary failure in name resolution')> Error: Cannot retrieve repository metadata (repomd.xml) for repository: updates-source. Please verify its path and try again Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
multics Napisano Maj 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 spróbuj yum install ppp --disablerepo updates-source* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 to nic nie da, bo musi mieć internet, lub przynajmniej ściągnięty pakiet rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bienio Napisano Maj 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 pakiety moge posicagac bo mam 2 komputery. I jeszcze jedna cikawostka Googlowalem i znalazlem taki pakiecik ppp-2.4.4-2.i386.rpm wiec go zainstalowalem i nic dalej to samo ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
..::DAN::.. Napisano Maj 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 Ta paczka którą sciągnołeś to chyba nie wszystko gdy instalowałem oprogramowanie z yum to ściągało się właściwie zawsze kilka plików... Ja mam teraz na WIN XP i miałem na fedorze internet z telefonu, a wyglądało to tak: podpiołem kabel do USB potem do telefonu komórkowego stworzyłem nowe połączenie wpisałem nazwę użytkownika hasło i takie tam wcisnołem połącz i wszystko chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-A-B-L-O Napisano Maj 10, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 bienio bardzo fajnie, że googlowałeś, ale proponuję korzystać z wyszukiwarki na forum. Naprawdę świetna sprawa, to nie boli. Wiemy, że chcesz podłączyć neostradę, ale nie określiłeś nawet jakiego modemu używasz. Zachęcam zatem do lektury wiki: http://wiki.fedora.pl/Sieci/Sieci W punkcie trzecim masz Instalacja Neostrady w systemie Fedora Core. Możesz jeszcze przeczytać to: http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=12431&hl=neostrada Powodzenia !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bienio Napisano Maj 10, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2008 Oj wiem jak zainstalowac neo robilem dokladnie tak jak kaze poradnik. neo zainstalowalo sie jednak przy laczeniu sie :pppd call neo Wyskakuje ze nie mam uslugi pppd wiec staram sie zainstalowac pppd wiec wpisuje yum install pppd i wtedy wyskakuje mi blad Could not retrive mirrorlist ..... Pablo naprawde szukalem nawet jest temat na forum z podobnym problemem ale tamten koles mial polaczenie z netem i mu jakos pomogli poprzez updatowanie yum .. teraz caly czas szukam packi z pppd jednak narazie nic nie moge znalesc .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi