azyl40 Napisano Maj 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2008 Witam chciałem sobie zwiększyć pojemnośc home z yumowałem GParted i chiałem odmontować home wyskoczyło coś takiego Nie można odmontować /dev/sda3 umount: /home: device is busy umount: /home: device is busy jak mam inaczej odmonować home aby zwiększyć rozmiar :?: pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Maj 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2008 tak nie dasz rady. musisz sciagnac jakas LiveCD (najlepiej chyba Knoppiksa) i z jej poziomu modyfikowac partycje. zeby mozna bylo modyfikowac partycje pod Linuksem, musisz ja odmontowac, a zmniejszanie partycji spod wykorzystujacego ja systemu jest niebezpieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azyl40 Napisano Maj 12, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2008 tak nie dasz rady. musisz sciagnac jakas LiveCD (najlepiej chyba Knoppiksa) i z jej poziomu modyfikowac partycje. zeby mozna bylo modyfikowac partycje pod Linuksem, musisz ja odmontowac, a zmniejszanie partycji spod wykorzystujacego ja systemu jest niebezpieczne. Dzięki odp. pokombinuje mam lLIVE UBUNTU7.10 Zrobie kopie homa na inny dysk nie wiem czy będe się dało to potem wrazie czego przywrućić ale pokombinuje. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Maj 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2008 Najprościej to ściągnąć LiveCD Gparted → http://gparted.sourceforge.net/livecd.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arni Napisano Maj 12, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2008 Najprościej to ściągnąć LiveCD Gparted → http://gparted.sourceforge.net/livecd.php I dodam jeszcze musisz zrobić kopie home bo LiveCD Gparted lubi się wieszać, tak przynajmniej u mnie było. Po wykładce GParted pomaga Testdisk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2008 ja też polecam gparted live, u mnie działało bardzo dobrze, posiada wiele opcji jądra, więc jak jedno nie zadziała to inne tak, tam jest gentoo+fluxbox+gparted. Całość to chyba 80mega więc nie dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Maj 13, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2008 Nie możesz odmontować bo pewnie logujesz się na zwykłego użytkownika i wtedy w konsoli logujesz się na root-a ale dalej korzystasz z /home. Ja tam robiłem to kiedyś inaczej, troszkę nieestetycznie, wylogowywałem się i logowałem graficznie na root-a, wtedy odmontowywałem home robiłem szybko to co potrzeba i wracałem do zwykłego użytkownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morsik Napisano Maj 14, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2008 Ale przy włączonym systemie i tak to nie jest bezpieczne ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi