Skocz do zawartości

Gparted

azyl40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem sobie zwiększyć pojemnośc home z yumowałem GParted i chiałem odmontować home wyskoczyło coś takiego

Nie można odmontować /dev/sda3
umount: /home: device is busy
umount: /home: device is busy

jak mam inaczej odmonować home aby zwiększyć rozmiar :?:

pozdrawiam

tak nie dasz rady. musisz sciagnac jakas LiveCD (najlepiej chyba Knoppiksa) i z jej poziomu modyfikowac partycje. zeby mozna bylo modyfikowac partycje pod Linuksem, musisz ja odmontowac, a zmniejszanie partycji spod wykorzystujacego ja systemu jest niebezpieczne.

tak nie dasz rady. musisz sciagnac jakas LiveCD (najlepiej chyba Knoppiksa) i z jej poziomu modyfikowac partycje. zeby mozna bylo modyfikowac partycje pod Linuksem, musisz ja odmontowac, a zmniejszanie partycji spod wykorzystujacego ja systemu jest niebezpieczne.

Dzięki odp. pokombinuje mam lLIVE UBUNTU7.10

Zrobie kopie homa na inny dysk nie wiem czy będe się dało to potem wrazie czego przywrućić ale pokombinuje.

pozdrawiam

ja też polecam gparted live, u mnie działało bardzo dobrze, posiada wiele opcji jądra, więc jak jedno nie zadziała to inne tak, tam jest gentoo+fluxbox+gparted. Całość to chyba 80mega więc nie dużo

Nie możesz odmontować bo pewnie logujesz się na zwykłego użytkownika i wtedy w konsoli logujesz się na root-a ale dalej korzystasz z /home. Ja tam robiłem to kiedyś inaczej, troszkę nieestetycznie, wylogowywałem się i logowałem graficznie na root-a, wtedy odmontowywałem home robiłem szybko to co potrzeba i wracałem do zwykłego użytkownika :P